Αφιέρωμα στον πειραιώτη λαϊκό συνθέτη Δημήτρη Γκόγκο - Μπαγιαντέρα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗ ΛΑΪΚΟ ΣΥΝΘΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΓΚΟ – ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑ

Το μουσικό σχήμα “Οι Παραπεταμένοι”, γνωστό για τη συνεχή και συνεπή του ενασχόληση με το αστικό λαϊκό μας τραγούδι, οι Πειραιώτες Σπύρος Γκούμας δεξιοτέχνης και δάσκαλος του μπουζουκιού και η Κατερίνα Βλάχου αρχιτέκτων, με την αγάπη τους για τη μουσική παράδοση της πόλης τους, συνδιοργανώνουν Μουσικό Αφιέρωμα στο μεγάλο Πειραιώτη μουσικό Δημήτρη Γκόγκο – Μπαγιαντέρα, το οποίο περιλαμβάνει ομιλία με θέμα τη ζωή και το έργο του, με παράλληλη προβολή φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού και συναυλία.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αμφιθέατρο της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά (SaintPaul), Χαρ.Τρικούπη και Κουντουριώτου 229-231, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 7μ.μ.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Ο Μπαγιαντέρας γεννήθηκε στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά. Υπήρξε πολυδιάστατη προσωπικότητα, τόσο ως προς την πολυσχιδή μουσική του προσφορά – έπαιζε μαντολίνο, κιθάρα, μπαγλαμά, βιολί και μπουζούκι – παρότι ήταν αυτοδίδακτος, όσο και ως προς το ήθος και την ακεραιότητά του χαρακτήρα του. Είχε πάντα ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.Τον Απρίλη του 1941 έχασε το φως του και παρέμεινε τυφλός μέχρι το θάνατό του. «Όλο του το είναι, όλη του η ζωή περιστρεφόταν γύρω από τη μουσική και εμάς, την οικογένειά του, όλα τα άλλα ήταν σκοτάδι. Μόνο με τη μουσική του έβλεπε», μας εξομολογείται η κόρη του Έλλη. Η συμβουλή δε που κράτησε ο γιός του από τον πατέρα του ως φυλαχτό« είναι να μην με παίρνει τίποτα από κάτω. Η ζωή θέλει να έχεις ψηλά το κεφάλι. Πρέπει να μην τα παρατάς ποτέ».Άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Νοέμβρη 1985. Τα τραγούδια του όμως υπάρχουν και όσο θα τα θυμόμαστε, ο Μπαγιαντέρας αλλά και ο παλιός Πειραιάς τον οποίον τραγούδησε, θα παραμένουν ζωντανοί στις καρδιές μας.

Συλλογή και παρουσίαση υλικού: Κατερίνα Βλάχου
Υπεύθυνος μουσικής επιμέλειας: Σπύρος Γκούμας

Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Γκούμας : μπουζούκι, τραγούδι
Γιώργος Μακρής : κιθάρα, τραγούδι
Σοφία Κονταράτου : τραγούδι
Κώστας Τρυφωνόπουλος : κιθάρα
Γιώργος Χαρατσής : μπουζούκι
Φωτεινή Καράμπαμπα : μπαγλαμά
Συμμετέχουν όλοι στα φωνητικά.

Πληροφορίες
Γιώργος Μακρής τηλ. 210.6410.211, 6972.335227
e-mail: makres@otenet.gr