Αυτό είναι το μουσικό όργανο των... θρίλερ

Το άκουσμά του…Ανατριχίλα …:241:254.jpg :092: Και βιντεο http://www.youtube.com/watch?v=MM2H8XQxpVw&feature=player_embedded

και τί θες, να το βάλουμε για ειδικά εφέ στο “ντροπιασμένος στη ζωή” ή στον “ισοβίτη”;!

Eίναι ψιλοανατριχίλα χαχαχαχα

Σιγά, ρε παιδιά, τον προγκήξατε τον άνθρωπο! Πολύ καλά έκανε και μας το έδειξε, είναι πραγματικά μουσικό όργανο, με ανάγκες για ακριβές “κούρδισμα” (κόψιμο των ράβδων), ανάγκες για κατάλληλες αρμονικές κλπ κλπ. Μέχρι τώρα, από “ειδικά εφφέ” ήξερα μόνο τα αστραπόβροντα σε παλιές, φτηνές ελληνικές ταινίες, ακούγοντάς τα και μόνος μου όποτε χρειαζόταν να μεταφέρω πολύ μεγάλη λαμαρίνα, κρατώντας την από τις άκρες. Τώρα έχουμε και άλλες δυνατότητες!!!

Εγώ προσωπικά χάρηκα που το ανέβασε κύριε Νίκο…Μ’αρέσουν αυτά…

Πριν απο 10 περίπου χρόνια βρέθηκα κάπου στην Ισπανία οπου και μου ζητήθηκε να παίξω σε μια συναυλία έργων της Sofia Gubaidulina , μια σχετικά γνωστή παρουσία στην σύγχρονη κλασική σκηνή. Το έργο της ήταν για 7 βιολοντσέλα και 2…aquaphones…
εγώ τσέλο δεν ξέρω να παίξω οπότε υπέθεσα ότι θα μου φορτώσουν αυτό το μαραφέτι, πράγμα που τελικά έγινε.
Το Aquaphone λοιπόν είναι ένα …όργανο (ή εργαλείο παραγωγής ήχου τελος πάντων) το οποίο μοιάζει με εκείνο της αρχικής δημοσίευσης …αλλά…η κάθε ράβδος είναι κολλημένη σε ένα πράγμα σαν βάζο για λουλούδια , μεταλλικό επίσης, στο οποίο βάζουν λίγο νερό. Με την χρήση δοξαριού έπρεπε να παράγω κάποιο είδος ήχου και μετά…να κουνήσω το νερό προκειμένου να “ανακατευτούν” οι αρμονικοί και το βασικό τονικό ύψος κάθε νότας που είχα παράγει.
Στη συναυλία η gubaidulina έπαιξε το ένα aquaphone και εγώ το άλλο, και μάλιστα μου έδωσε και ένα μαδημένο δοξάρι που του χαν μείνει 5 τρίχες…(αφου προφανώς η ίδια κράτησε το καλό)
Δεν θα ξεχάσω την απορία του κοινού όταν ανέβηκα στη σκηνή και όλοι αναρωτιόντουσαν …
τι στην ευχή είναι τουτο το πράμα που κουβαλάει;:019:
και μια φωτογραφία τηςίδιαςμε το aquaphone

νομίζω αυτό το όργανο το χρησιμοποιούν για να γητεύουν τα δελφίνια, παίζοντάς το μέσα στο νερό…

Κι’ αυτό επίσης θρίλερ… :084:

//youtu.be/ZLBjAH4QF9o

το μουσικό πριόνι είναι εκπληκτικό όργανο. στον ήχο μοιάζει κάπως με το theremin, αν και εντελώς διαφορετικό. η αρχική ιδέα ήρθε από την ταλάντωση μιας λάμας από μεγάλο πριόνι ξυλοκόπων!
ο νίκος γιούσεφ είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίχτης, και μάλιστα ο μοναδικός που συνεχίζει το νήμα, από δάσκαλο σε δάσκαλο, από τον εφευρέτη του οργάνου. καθηγήτριά του ήταν η αείμνηστη έλλη δέλλιου, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ εδώ.
μπορείτε να δείτε κάποια βίντεο αυτού του πολύ δεμένου ντουέτου (πιάνο-πριόνι) στο www.tsiri.tv, της ομάδας “τσιριτσάντσουλες”, καθώς και στο youtube. με την ευκαιρία, ρίχτε μια ματιά και στα υπόλοιπα, αξίζουν!