ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ 16/05/2021 «Λέσβος-Μουσικό οδοιπορικό»

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/05/2021

13:00 Κατάλληλο για όλους ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (E) ΜΟΥΣΙΚΑ / Παράδοση


Μετάδοση παγκοσμίως (Live Streaming)\ 524x22

Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.
Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Δείτε σήμερα: «Λέσβος-Μουσικό οδοιπορικό»

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης», μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μας ταξιδεύουν στη Λέσβο, για μια γνωριμία με την πλούσια και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.
Μας υποδέχεται η αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη, που μας ξεναγεί στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα εξαιρετικά μνημεία και την αρχιτεκτονική, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα, τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση στα γράμματα, τις τέχνες και τον λαϊκό πολιτισμό.
Πρώτο μας σταθμό αποτελεί η Αγιάσος, όπου συναντάμε τα μέλη του δραστήριου «Αναγνωστηρίου» που από το 1894 αποτελεί πολύτιμη κιβωτό-θεματοφύλακα για την παιδεία και τον πολιτισμό της Λέσβου. Για την ιστορία και τις δράσεις του Συλλόγου μιλούν ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς και ο Παναγιώτης Σκορδάς, υπεύθυνος του μουσικού και χορευτικού τμήματος.
Ακούμε τους νεαρούς μαθητές του Αναγνωστηρίου στο σαντούρι, τα γοητευτικά τραγούδια των γυναικών και καταλήγουμε σ’ ένα δυναμικό γλέντι στην πλατεία, παρέα με τους Αγιασιώτες γλεντιστές καθώς και μερακλήδες χορευτές από το άλλο πολύ ιδιαίτερο χωριό, τον Μεσότοπο.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Ζαφειρίου-«Καζίνο» (σαντούρι), Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί-τραγούδι-μουσική επιμέλεια), Παναγιώτης Σουσαμλής (κρουστά), Αλέξανδρος Καφούνης (κιθάρα), Παναγιώτης Κάιτατζης (ούτι), Ιγνάτιος Σαραντίδης (λαούτο), Παναγιώτης Κολοβός (κλαρίνο), Κωνσταντίνος Κουλουδής (τρομπέτα) και Ευστράτιος Ψυρούκης (τρομπόνι). Τραγουδούν οι: Αθανασία Βουρλή, Μυρσίνη Κουτσκουδή- Βουρλή και Βαγγέλης Γωγής.
Ο ερευνητής και δάσκαλος του χορού Ευθύμης Σαραντίδης σχολιάζει το πλούσιο χορευτικό ρεπερτόριο της Λέσβου, με τα συρτά, τους μπάλους, τους καρσιλαμάδες-απτάλικα, τα ζεϊμπέκικα, τα χασάπικα, καθώς και κάποιους χαρακτηριστικούς τοπικούς χορούς.
Παράλληλα, η εκπομπή μας ταξιδεύει και στον Παπάδο, από τα ελαιοπαραγωγά χωριά του κόλπου της Γέρας, για να γνωρίσουμε το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά, ένα σπουδαίο βιομηχανικό μνημείο που ανήκε στον παππού του Οδυσσέα Ελύτη! Η πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος» ανέλαβε το επίπονο έργο της αναστήλωσης και επαναλειτουργίας του ερειπωμένου εργοστασίου, δημιουργώντας ένα πρότυπο Μουσείο και πολύπλευρο χώρο πολιτισμού.
Εδώ συναντάμε την ομάδα των εξαιρετικών νέων μουσικών του ΚΕ.Σ.Α.Μ. (Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής) οι οποίοι, με την επιστημονική επιμέλεια του μουσικολόγου Νίκου Ανδρίκου και με αφετηρία τη Λέσβο, ερευνούν και αποδίδουν τις δημοτικές και αστικές παραδόσεις της Μικράς Ασίας και της «καθ’ ημάς Ανατολής».
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ανδρίκος (λάφτα-τραγούδι), Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί), Αλέξανδρος Καφούνης & Αντώνης Βερβέρης (σαντούρι), Παναγιώτης Κάιτατζης (ούτι), Βασίλης Κουζινόγλου (κιθάρα), Παναγιώτης Κολοβός (κλαρίνο), Στρατής Σκρουκέας (κρουστά), Μαρία Σεϊτανίδου & Βασιλική Τσιφτσή: τραγούδι.
Ελάτε να μοιραστούμε ένα γοητευτικό μυτιληνιό «Αλάτι της Γης»!

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαϊτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

5 «Μου αρέσει»

Για όσους θέλουν να δουν το επεισόδιο:

6 «Μου αρέσει»

ηθελα να ξερα, στους τσιγγανους θα κανει καμια εκπομπη αυτος ο φυλακας της παραδοσης, η δεν το προβλεπει το καταστατικο του…?

Is it possible to See ertflix in Germany? I ask for a Friend.

As far as I know, you can watch the ertflix in all over the world. Check if the link above is working for you. If it does, then you can surely watch :wink:

1 «Μου αρέσει»

Hi. You only need an internet connection and done.

1 «Μου αρέσει»

Ωραίες "λεπτές “μουσικές.
Προς το τέλος ακούστηκε και το “Αγιά μου Παναγιά μου (μαζεμένος χορός /γοργό χασάπικο).
Η” Βαρβάρα” του Τούντα έπεται προφανώς .

Χα! Αυτό δεν το είχα υπόψη μου. Το τσάκισμα-ρεφρέν στο Αγιά μου Παναγιά μου είναι ακριβώς το ίδιο όπως στο (επισης μυτιληνιό) «Η θεια μ’ η Αμερσούδα».

Για τις μουσικές συγγένειες της Βαρβάρας βλ. εδώ. Είναι πολλές, αλλά υπάρχουν κι άλλες που αυτό το κείμενο (του 2011) δεν τις είχε υπόψη του κι έχουν κατά καιρούς προκύψει από συζητήσεις εδώ στο φόρουμ, όπως καληώρα.

2 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.