Άγνωστες παλιές φωτογραφίες με μπουζούκια

Και ο αριστερά σα να φέρνει στον Μανισαλή (το “τούτο” του, που λένε!)

ΥΓ. Στου “Περιβόλα” πρέπει να είναι. Σα να έχω μια φωτογραφία που ταιριάζει το πράγμα.

1 «Μου αρέσει»

Επίσης μου είπε ότι ο κρυμμένος δίπλα στο πιάνο είναι ο Κώστας Νούρος !

Αν συγκρίνουμε κάποιες λεπτομέρειες της παρακάτω φωτογραφίας, που διαθέτω, με την πάνω αναρτηθείσα, νομίζω ότι προκύπτει πως και εκείνη είναι από τον ΠΕΡΙΒΟΛΑ:

9 «Μου αρέσει»

Νομίζω αναμφίβολα. Πιάνο, κρεμαστάρια, κάδρα, κρεμαστό καλώδιο, εσοχές τοίχου… Και στη δικιά σου Άνθιμε φαίνεται και η φωτεινή επιγραφή ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ.

1 «Μου αρέσει»

Οπότε, παίρνω πίσω τα περί πληρωμής εφτά νομάτων. Του Περιβόλα ήταν η “Φαντασία” της εποχής και της περιοχής…

Νέον λέγονταν, αυτές οι φωτεινές επιγραφές.

γνωριζετε αυτην την φωτογραφια…?

5 «Μου αρέσει»

Μα, αδέρφια είναι; Όλοι ακριβώς τα ίδια (πλακουτσά) μάτια έχουν!

Να το πάρει το ποτάμι;

Εγώ πάντως πρώτη φορά τη βλέπω. Πολύ ενδιαφέρουσα. Θα έλεγα ότι βλέπω:

Στην πίσω σειρά, έναν ταμπουρά που ίσως είναι μικρότερος από τους άλλους αλλά ίσως και όχι.
Στην μπροστά, έναν πολύ μικρό (που εικάζω ότι θα τον έλεγαν τζουρά, σαν δικό μας μπαγλαμά), δύο μεγάλους ίδιους (και ίσως ίδιους και με τον πρώτο, πίσω), κι έναν που φαίνεται μόνο το μπράτσο και δεν μπορώ να έχω γνώμη. Ο ένας μάλιστα κουρδίζει!! Ο δε μουσικός της πίσω σειράς μάς δείχνει ξεκάθαρα τη χρήση του αντίχειρα.

Από πού είναι; Αν είναι Έλληνες αυτοί, μάλλον θα 'ναι από κάνα νησί. Τίποτε Μυτιλήνη μήπως;


Edit: Και δεν είναι και τίποτα λαϊκάντζες, καλή κοινωνία είναι. Πρόσεξε κολωνάτο ποτήρι!

Ας κάνω κι εγώ τη μαντεψιά μου: φυλακόβιες φάτσες είναι, σιδερόφρακτο κιγκλίδωμα βλέπω πάνω δεξιά, σέ φυλακή πρέπει να είναι… :question:

Τώρα που τους ξαναβλέπω, αν είναι αδέρφια, μήπως ο όρθιος και ο δεξιά στην πρώτη τριάδα είναι δίδυμοι; Για τροφίμους φυλακής πάντως, το ύφος τους παραείναι αγέρωχο. Και… γραβάτες; Μιχάλη, τί γίνεται;

Κανένα bachelor πάρτυ θα είναι. Ο γαμπρός με τον κουμπάρο (όρθιο) στη πίσω σειρά. Μπροστά οι παίχτες γραβατωμένοι. Τώρα πως συνδιάζεται το κολωνάτο με τα φρέσκα κρεμμύδια δε ξέρω. :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 «Μου αρέσει»

Δεν είναι κολωνάτο το ποτήρι, οπτική απάτη είναι. Πλακουτσός πάτος, ακουμπάει στα σανίδια. Μπερδεύει κάποια κουκίδα μπροστά.

1 «Μου αρέσει»

Όχι αυτό, του διπλανού που το κρατάει ψηλά στο ύψος του στήθους του. Με το κόκκινο κρασί.

Με το μουστάκι ντε! Με τη χαρακτηριστική ματιά! Τι άλλο να πω… Με το γιλέκο!

1 «Μου αρέσει»

Α, σωστά, τώρα το βλέπω. Έπρεπε να πεις «αυτός με τη χωρίστρα», αμέσως αμέσως ένας θα έφευγε απ’ τη μέση…
Οπότε, περίπτωση φυλακής αποκλείεται από χέρι…

(και του διπλανού του το ποτήρι πάντως, το χωρίς κολωνάκι, κόκκινο κρασί έχει φυσικά)

Χμμμ…είχε “πολυτέλειες” η τότε φυλακή, που δεν τις βάζει ο τωρινός νους μας…
Για να δούμε τι θα πει ο αινιγματοθέτης

Σιγουρότατα είχε αλλά έ, τη στιγμή της φωτογράφησης θα τα έκρυβαν λιγάκι τα ποτηράκια…

Ο Μιχάλης δεν είπε ότι είναι αίνιγμα. Εγώ δεν έχω καταλάβει: μήπως κι αυτός απλώς ρωτάει;

Εν πάση περιπτώσει το βρίσκω αρκετά μπερδεψοδουλειά

  • Το μικροσκοπικό σιδηρόφρακτο παραθυράκι, πράγματι, μόνο φυλακή θυμίζει. Τίποτε άλλο όμως δε θυμίζει φυλακή.
  • Αυτά που μοιάζουν με φρέσκα κρεμμυδάκια, είναι όντως φρέσκα κρεμμυδάκια; Τι δουλειά έχουν τόσο πολλά φρέσκα κρεμμυδάκια σε μια σκηνή σαν… εμ… σε μια τέτοια σκηνή;
  • Τι άουτφιτ είναι αυτά; Ο πρώτος αριστερά στην πίσω γραμμή με το βαρύ παλτό, φοράει από μέσα σκέτο φανελάκι; Πώς και είναι όλοι ασκεπείς; Ο όρθιος, αυτός που του 'σφαξαν τη μάνα, φοράει λάθος παντελόνι;
  • Εκτός από τα κρεμμυδάκια, τα υπόλοιπα αντικείμενα στα σοφραδάκια τι είναι; Βλέπω ένα καλάθι, κάτι πιάτα και ποτήρια, αλλά τα υπόλοιπα;;
  • Μιας και αναφέρθηκε η πιθανότητα προγαμήλιου γλεντιού, σε ορισμένα μέρη τους γαμηλιώτες τους στολίζουν μ’ ένα ειδικό στολίδι (συνήθως μαντήλι). Εδώ βλέπω δύο που ίσως πράγματι έχουν τέτοια στολίδια, τον δεξιά από τον όρθιο και τον πρώτο αριστερά της μπροστινής σειράς, με κάτι φουντάκια και τους δύο. Και ο αριστερά του όρθιου, κι αυτός κάποιο στολίδι (όχι ίδιο) φέρει στο στήθος του γιλέκου. (Αλλά προγαμήλιο γλέντι στη φυλακή;;; )
1 «Μου αρέσει»

Και’γώ για γαμήλιο γλέντι το βλέπω. Ο ένας συμπέθερος έχει καλέσει τους μουσικούς καθότι “πλούσιος” άρχοντας με πολλά χωράφια ή ζώα, και μαζί ήρθε και φωτογράφος από κοντινή πόλη, άρα πρόκειται για σημαντικό κοινωνικό γεγονός δηλαδή για πλούσια οικογένεια της περιοχής.
Ο ευτυχής μπαμπάς, όρθιος και μουτρωμένος γιατί έτσι πρέπει, και ο αρχιμουσικός καθισμένος στη μέση εύχεται σε πρόποση.
Το παραθυράκι πίσω με τα κάγκελα είναι παράθυρο αποθήκης (εργαλείων ή της σοδειάς) που δεν χρειάζεται βέβαια τζάμι αλλά μόνο ασφάλεια από μικροκλοπές.
Τώρα βέβαια, δεν είμαι και Sherlock Holmes, θα μπορούσε να είναι και οποιοδήποτε πανηγύρι και είχαν πολλά τότε, ερήμην άλλου είδους διασκέδασης !

Εντύπωση μου έκανε η ροζέτα στο μεσαίο όργανο ! Ομορφη προσθήκη, αλλά μήπως χάνει σε ένταση ήχου το όργανο ; Και τη χρειάζεται με το παραπάνω καθότι σε εξωτερικό χώρο και χωρίς …ενίσχυση…

2 «Μου αρέσει»

Ε, ας έλεγε και κάτι παραπάνω. Τι άλλα στοιχεία υπάρχουν, πού βρέθηκε, τέτοια πραματάκια.

εγώ υποθέτω πως πρόκειται για ένα σόι το οποίο αποφάσισε να επενδύσει σε ένα φωτογράφο να τους απεικονίσει κάπως καλλιτεχνικά. Η πόζα είναι προφανώς προσχεδιασμένη και στημένη και υποθέτω μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη φωτογράφου ήταν να συμπεριλάβει στοιχεία της ζωής τους.
Βλέπουμε λοιπόν οτι είναι μερακλήδες άνθρωποι, γλεντάνε με τα όργανα που ξέρουν να παίζουν, είναι καλά ντυμένοι και έχουν επίσης το νοικοκυριό τους, τα μποστάνια τους, τα χωράφια τους, τις δουλειές τους τέλος πάντων και τα πράματα πάνε καλά.
Όποιος δει λοιπόν αυτή τη φωτογραφία ξέρει οτι αυτοί οι άνθρωποι είναι σχετικά εύποροι, έχουν γη αλλά είναι και οι ίδιοι καλλιεργημένοι.

Για φυλακή το αποκλείω. Απλά πρέπει να δούμε τη δουλειά του φωτογράφου όχι μόνο ως χειριστή της κάμερας αλλά κάποιον που προσπαθεί να απεικονίσει την ζωή τους.Και μόνο που είχαν τα χρήματα να βγάλουν φωτογραφία υποδηλώνει κάποιο…στάτους.

Γλέντι δεν νομίζω να ναι γιατί …που είναι οι γυναίκες τους; Εδώ μπορεί να βλέπουμε τους άντρες που δουλεύουν τη γη και παράγουν αυτά τα καλά που μας δείχνουν.

1 «Μου αρέσει»