«Η μείζονα συγχορδία σε 7 μακάμια» Ρεμπέτικα τραγούδια και σκοποί [1934-1940]

Το τμήμα «Αστικής λαϊκής μουσικής - ρεμπέτικου τραγουδιού» της σχολής της Παραδοσιακής μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας-Ωδείο Πατρών, με υπεύθυνο διδασκαλίαςτο Σπύρο Δελέγκο, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 21.00 εκδήλωση με τίτλο « Η μείζονα συγχορδία σε 7 μακάμια», Ρεμπέτικα τραγούδια και σκοποί της προπολεμικής περιόδου (1934-1940).
Η αστική λαϊκή μουσική, κοινώς το ρεμπέτικο, αποτελεί προϊόν μιας ισχυρότατης πολιτισμικής ζύμωσης ανάμεσα στις δύο μεγάλες μουσικές φιλοσοφίες: της Δύσης και της Ανατολής. Όροι, όπως «συγχορδία» από τη Θεωρία της Αρμονίας και «μακάμια» από τη Θεωρία των Μακάμ της Ανατολής, συναντιούνται με ιδιάζοντα τρόπο μέσα στο μουσικό φαινόμενο του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κομμάτια που αναπτύσσονται μελωδικά σε 7 μακάμια: Ραστ, Σαζκιάρ, Μαχούρ, Σεγκιάχ, Χουζάμ, Τσαργκιάχ, Σουζινάκ με κοινό γνώρισμα τη βασική συγχορδία εναρμόνισης, που είναι η μείζονα - κοινώς ματζόρε-.
Θα ακουστούν δημιουργίες της προπολεμικής γενιάς συνθετών, όπως Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Παν. Τούντας,Β. Παπάζογλου κ.α. Το ρεπερτόριο αυτό αποτελεί καρπό του μουσικού εργαστηρίου που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τους μαθητές του τμήματος και τον υπεύθυνο διδασκαλίας Σπύρο Δελέγκο.

Συμμετέχουν :

-Σπύρος Ανδρικόπουλος: μπουζούκι, τραγούδι
-Γκολφίνος Κόλλιας: κιθάρα
-Διονυσία Καραμπουρνιώτη: μπαγλαμάς, τραγούδι
-Θεοδώρα Κουτσαντώνη: κιθάρα
-Φώντας Κωνσταντακόπουλος: μπουζούκι, τραγούδι
-Βασίλης Τσιολάκης: μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι

[i]-Αργύρης Ψάχος: κιθάρα, τραγούδι
Σπύρος Δελέγκος: κιθάρα, μπαγλαμάς, τραγούδι

[/i]Είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 14 Ιουνίου (21.00)
Αίθουσα συναυλιών «Κ. Κυδωνιάτης» της Φιλαρμονικής Εταιρίας-Ωδείο Πατρών / Ρήγα Φεραίου 7 - τηλ. 2610 277740

Επιτέλους. Χαρμανιάσαμε για τα καλά εδώ στη Πάτρα!