Συλλογή Δρόμων (2009)

Εμένα θα μου άρεσε, και θα με βόλευε ως εκκολαπτόμενος μπουζουξής.Θα μπορούσα ετσι να βρίσκω τραγούδια και αμέσως να βλέπω τον δρόμο και να τα παίζω.Έτσι σιγα-σιγα να μάθω να “βγάζω” μόνος μου τα τραγούδια και να μην έχω ανάγκη να γνωρίζω απο πριν τον δρόμο γιατι το αυτί μου θα έχει “εξασκηθεί” αρκετα.Πιστεύω οτι αν υπάρχουν,συγκεκριμένα στοιχεία πάντα δεν παραβιάζουμε κάτι.

Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω μερικά νέα παιδιά που (λένε ότι;) δεν μπορούν να μάθουν ένα καινούργιο κομμάτι αν δεν ξέρουν το δρόμο του ενώ αν τον ξέρουν, αμέσως θα μάθουν να το παίζουν. Καλά, αυτί δεν έχετε; Ακόμα και με ταμπλατούρες αν δουλεύετε, σε τι παραπάνω θα σας βοηθήσει να ξέρετε το δρόμο; Εξ άλλου, χιλιάδες τραγούδια γραμμένα σε κάποιο συγκεκριμένο δρόμο, κάνουν εξαιρέσεις στην ανάπτυξη της μελωδίας τους. Ακούω, παίζω. Έτσι απλά. Αν δεν ακούς, μουσική δεν μπορείς να μάθεις. Η αναγνώριση των δρόμων θα έρθει σιγά σιγά, με την εμπειρία, αλλά δεν είναι και «βρήκα το δρόμο, έβγαλα το κομμάτι».

Προσθετοντας μια προσωπικη αποψη απο την μεχρι τωρα εμπειρια μου ως -δια βιου- μαθητευομενου, η γνωση των δρομων χρησιμευει κυριως για συνεννοηση με αλλους (π.χ οταν δεν ξερει ο κιθαριστας ενα κομματι και του πεις “Ρε Χιτζαζ” θα καταλαβει πως να το εναρμονισει στο περιπου), στα ταξιμια, σε νεες συνθεσεις κλπ. Γενικα σε πολλα αλλα πραγματα στα οποια δεν υπαγεται η εκμαθηση του κομματιου.

Τωρα για το εγχειρημα που αναφερεται στο ανοιγμα του θεματος, αν τελικα γινει θα βοηθησω οσο μπορω. Αν και απ την αλλη επειδη επικρατει ενα μικρο χαος με τον “εξευρωπαϊσμο” των μακαμ σε δρομους δεν ξερω κατα ποσον δεν θα υπαρξουν διαφωνιες…

Καλώς. Η συντονιστική ομάδα πήρε θέση, οπότε πάμε γι’ άλλα.

Βρε Φώτη, άκυρη ιδέα:
Γιατί δεν το κάνεις σαν μέρος της ιστοσελίδας σου, bouzouki museum ; Οποιος θέλει να βοηθήσει την συλλογή σου, ξέρει που να σε βρεί…
καλή τύχη

E, εντάξει…δεν είναι εντελώς άκυρη, αλλά η συλλογή των τραγουδιών σε μια σελίδα θα χρειάζεται την παρέμβαση ενός webmaster, ενώ σε ένα forum τα μέλη μπορούν να συμμετάσχουν με αμεσότητα. Βέβαια, πάντα υπάρχει και τo kithara.vu .

Προσωπικά η ιδεά μου ήρθε από εδώ που είχαμε μια κουβέντα για το ποσοστό των τραγουδιών που έχουν γραφτεί σε χιτζάζ/χιτζαζκιαρ και μινόρε, και λέω ότι αν υπήρχαν κάπου καταγεγραμμένα θα ξέραμε. Μετά σκέφτηκα γιατί να μην δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και το έγραψα εδώ. Εντελώς από συλλογικό ενδιαφέρον.

Thanks πάντως

Παρακολουθουσα ως τωρα και σκεφτομουν…

Παιζω καμια δεκαρια χρονια κιθαρα και τα τελευταια τρια μπαγλαμα.Δυστυχως μουσικη δεν ξερω,εννοωντας οτι ουτε παρτιτουρα διαβαζω ουτε τους δρομους ξερω.Παιζω τα παντα με το αυτι.Λαθη δε μπορω να πω οτι κανω ιδιαιτερα στην αποδοση ενος κομματιου παιζοντας το με το αυτι.

Αν υπηρχε αυτη η βαση δεδομενων πιθανοτατα θα με διευκολυνε να ξεχωρισω ηχητικα ποιος δρομος ειναι ποιος…οποτε παιζοντας,σταδιακα θα μαθαινα να ξεχωριζω τους δρομους.Απο περιεργεια,καθε φορα παιζοντας ενα τραγουδι θα κοιτουσα και σε ποιο δρομο ειναι.Απειρες φορες εχω σκεφτει παιζοντας “τι δρομος να’ναι αραγε;!!!”…αλλα μεχρι να πιασω να δω που πεφτει ο καθε δρομος και ποιος ταιριαζει…βαρεθηκα!!!..Οποτε δεν πολυψαχνω πια.

Τελος παντων εμενα θα μου χρησιμευε αυτη η εφαρμογη:043:

Καμμία θέση δεν πήρε η συντονιστική ομάδα. Απλά, εγώ προσωπικά σχολίασα τη δημοσίευση του Μπουζουκοκαμμένου και η άποψή μου είναι ευρέως γνωστή στα παλαιότερα μέλη. Είναι πολύ δύσκολο αυτό που προτείνει ο Φώτης, έχουν ξαναγίνει προσπάθειες και πάντα σπάμε τα μούτρα μας επειδή οι δρόμοι δεν είναι καθορισμένοι με απόλυτη σαφήνεια και κάποιες περιπτώσεις είναι αμφιλεγόμενες. Πώς να το κάνουμε, δεν είναι τυφλοσούρτης η μουσική και ειδικά η ανατολική μουσική.

Δεκαοκτώ μέλη εκφράστηκαν ήδη θετικά στην πρόταση, με το μπραβόκουμπό τους. Συντονιστείτε, δημιουργήστε μιαν «Ομάδα δρόμων» και ξεκινήστε. Σε συγκεκριμένες απορίες όλοι θα βοηθήσουμε.

Δεν θέλω να είμαι αρνητικός ως προς την ιδέα, το θέμα έχει ξανασυζητηθεί στο Φόρουμ.
Η επιφύλαξή μου είναι ότι γίνεται τεράστια κουβέντα για το τί δρόμος είναι το κάθε τραγούδι… άλλος το βλέπει με την “λαϊκή” νοοτροπία των δρόμων, κάποιος άλλος που είναι πιο “μακαμικός” θα λέει άλλα πράγματα, κι έτσι θα έχουμε…μπάχαλο.:slight_smile:

Πράγματι δεν πήρε θέση η συντονιστική ομάδα στην πολύ καλή ιδέα του Φώτη. Και δεν πήραμε οι άμεσα “τεχνικά” εμπλεκόμενοι διότι υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας. Η ανάπτυξη ενός λογισμικού ή η εύρεση ενός αντίστοιχου που να μπορεί να παίξει στο φόρουμ, είναι δύσκολη σήμερα λόγο των χρονικών περιορισμών μας. Δυστυχώς, τα σχέδιά μας για την εισαγωγή τέτοιων ευκολιών έχουν φρενάρει λίγο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμη ;-).

Πολύ σωστά τα λες Μπάμπη. Θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε όσο πιο απλό γίνεται.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, κατανοώ τον φόρτο εργασίας. Προς το παρόν ακολουθώ την συμβουλή του Ν. Πολίτη και δημιουργήθηκε μια ομάδα.

Δεν νομίζω οτι είναι πρόβλημα αυτό.Μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε και τις δύο εκδοχές.
Και νομίζω πως είναι καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι να ανεβάζουν τους τίτλους των κομματιών και μέσω ενός συντονιστή να ανεβαίνουν και οι απαντήσεις.

Μέχρι νεωτέρας μπορούμε να βολευτούμε εδώ:

Η ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ, ΚΑΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ

Συλλογή Δρόμων: Συλλογή τραγουδιών και δρόμων

Το να ανοίξεις μια ομάδα θα είναι αρκετά δύσκολο. Θα δημιουργηθούν πάρα πολλά θέματα έτσι όπως το είπες…

Θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε το εξής:

Να έχουμε 2 τόπικ. Το ένα να είναι τα προς συζήτηση τραγούδια, και όταν καταλήγουμε σε κάποια τραγούδια, τότε αυτά να περνιούνται σε ένα άλλο θέμα στο οποίο θα είναι καθαρογραμμένα.

Δεν έχεις κι άδικο… ήδη έχουν γίνει 17 μόνο από μένα. Τί να σου πώ… Να το συνεχίσουμε έτσι και μετά βλέπουμε;
Να το κάνουμε μια διαγραφή και να ανοίξουμε δύο διαφορετικά threads κάπου μες στο φόρουμ; Ας το αφήσουμε άλλες 2-3 μέρες μήπως έρθει και καμιά άλλη ιδέα από συντονιστές και μέλη του φόρουμ.

Edit:

Βασικά, εάν το αποφασιστεί να γίνε σε 2 threads όπως λέει ο Γιώργος, ίσως μπορεί κάποιος συντονιστής να μεταφέρει τα ήδη υπάρχοντα μηνύματά ή και να τα κάνουμε copy/paste

περίμενε λίγο ακόμα να δούμε τι θα πουν και οι άλλοι.

Ή να υπάρχει ένα τόπικ και όταν καταλήγουμε σε κάποια τραγούδια, τότε αυτά να κλειδώνουν.

Κατα τη γνωμη μου κι οπως ειπα και στο Φωτη,δεν ειναι ασχημο η ομαδα να λειτουργει σαν εργαστηρι.Πεταει καποιος την προταση του για ενα τραγουδι,εκει μεσα συζητιεται αν οντως ειναι σωστο και εφοσον καταληξει το θεμα,ο,τι ειναι σωστο περνιεται στο αναλογο τοπικ που θα ειναι κλειδωμενο.

Ωστοσο οτι φευγει απο το “εργαστηρι” και πηγαινει στην “εκθεση”(τοπικ) καλο θα ειναι να σβηνεται απο το εργαστηρι ωστα να μην υπαρχει συνωστισμος και μπερδεμα.

Προτιμοτερο θα ειναι η ταξινομηση να γινεται αλφαβητικα ως προς τον τιτλο ωστε η αναζητηση να γινεται ευκολα.

Συμφωνώ με τον Bleko. Νομίζω ότι είναι πρακτικότερο να γίνει η ομάδα πεδίο συζήτησης για το κάθε τραγούδι και αφού καταλήξουμε σε μια εκδοχή ενός κομματιού να το ανεβάζουμε σε ένα κλειδωμένο τόπικ.
Επίσης βρίσκω χρήσιμο, προτού αρχίσουμε να αραδιάζουμε τα κομμάτια το ένα μετά το άλλο, να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό format των τραγουδιών. Για παράδειγμα, οι πληροφορίες για το κάθε κομμάτι θα μπορούσαν να παρουσιάζονται όπως στην πτυχιακή εργασία του Γ. Ευαγγέλου (έχει κατατεθεί σε άλλο τόπικ):

Τίτλος: χχχ
Τονικότητα: χχχ
Δρόμος: χχχ (θα μπορούσαμε να παραθέτουμε και τις νότες του δρόμου για μεγαλύτερη ευκολία)
Ρυθμός: χχχ
Έκταση μελώδίας: χχχ
Όργανα που ακούγονται στο κομμάτι: χχχ
Κούρδισμα: χχχ

Και τέλος ίσως κάτι χαρακτηριστικό του κομματιού (για παράδειγμα αν γίνεται χρήση ισοκράτη, κοκ) Ακόμα, αν βέβαια δεν αντιβαίνει τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, θα μπορούσαμε να δίνουμε και μικρό απόσπασμα της μελωδίας του κομματιού (όχι πάνω από 2-3 μέτρα) σε πεντάγραμμο ή έστω σε ταμπλατούρα.
Το ξέρω ακούγεται μπόλικη εγασία αλλά για μένα έτσι γίνονται κιμπάρικες δουλειές. Άλλωστε, με τη συνεισφορά του καθενός θα μπορούσε να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία…

Μετέφερα το θέμα στην ενότητα «Δρόμοι, κουρντίσματα, αυτοσχεδιασμοί», στην οποία φυσιολογικά εντάσσεται. Έψαξα επίσης να βρώ παλαιότερα συγγενικά θέματα. Χαμός. Πρώτον, ψάχνοντας για ετικέτα «Δρόμοι» το σύστημα με πληροφορεί «δεν υπάρχει τέτοια ετικέτα». Γιαυτό φωνάζουμε, βάζετε ετικέτες στα θέματα που δημιουργείτε!

Ανατρέχοντας στην ενότητα Δρόμοι, κουρντίσματα, αυτοσχεδιασμοί βρίσκω πλειάδα ολόκληρη σχετικών θεμάτων, η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει καταλήξει σε κοινά αποδεκτό συμπέρασμα. Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με τον Φώτη να δημοσιεύει τη λίστα των 17 κομματιών του. Το ζήτημα του τι στοιχεία θα περιλαμβάνει μια τέτοια λίστα πρέπει να συζητηθεί με τη συμμετοχή και των τεχνικά έμπειρων και λειτουργικά αρμόδιων μελών της διαχειριστικής ομάδας, αλλά αυτό προς το παρόν το αφήνουμε. Η ομάδα Συλλογή δρόμων θα συζητήσει τα 17 κομμάτια και θα προτείνει κάποια κατάταξη σε δρόμους. Να δούμε πως θα προχωρήσει η δουλειά, έχει μεγάλη δυσκολία, σας προειδοποιώ.

Για το κρίσιμο θέμα της τελικής απόφασης προτείνω να αποδεχτούμε ό τι θα προτείνει ο Δ. Μυστακίδης, όχι επιτροπές και άλλα γραφειοκρατικά και στραγγαλιστικά της δημιουργίας. Αν κάποιος (ο Δημήτρης ή άλλος) έχει άλλη πρόταση ας την καταθέσει. Θα χρειαστεί και η προένταξη ενός υπομνήματος στο θέμα, όπου θα δίνονται οδηγίες κλπ, για να μην καταλήγουμε αλλού κι αλλού, όπως συχνά συμβαίνει εδώ μέσα. Αυτό όμως, αργότερα.

Καλή δουλειά.