Ποντιακοί Χοροί

Βρε παιδιά, παρακολουθώ τόσες μέρες την κουβέντα και δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιος ο σκοπός της! Όποιος θέλει να μάθει ιστορία υπάρχουν κι άλλοι τόποι και τρόποι. Τι πάμε να αποδείξουμε;
Κι εγώ είμαι πόντιος κατά το ήμισι μιλάω την ποντιακή διάλεκτο, ακούω και χορεύω τα παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου. Κι εγώ αγαπώ την γη των προγόνων μου, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους κι έχω αξιόλογη βιβλιογραφία-μαρτυρίες-τραγούδια κλπ. αλλά έχω την εντύπωση πως είναι καλύτερο να φωτίζουμε με τις γνώσεις μας όποιον μας το ζητάει… Είναι μάταιο να προσπαθούμε να αποδείξουμε τις γνώσεις μας!
Πιστεύω ότι είναι καλύτερο να σταματήσει αυτή η ατέρμονη αναζήτηση του αοριστου που παλεύουμε σ’ αυτό το “νήμα” και να προχωρήσουμε παρακάτω!
Φίλε Πόντιε, μιας και γνωρίζεις αρκετά πράγματα σχετικά με την ποντιακή κουλτούρα θα είσαι και σημείο αναφοράς σε όποια απορία μας προκύψει!

Υ.Γ. Φίλε ΠΟΝΤΙΕ, θα σε παρακαλούσα -εφόσον είσαι και γνώστης - να μου δώσεις τα “φώτα” σου σε κάποιες απορίες που έχω σχετικά με τον κεμεντζέ (σχετική ερώτηση έχω κάνει εδώ Ποντιακή λύρα (κεμεντζές)) και δεν έχει απαντήσει κανείς!