"Μισά" τάστα στην ενώση ταστιέρας με σκάφος

Καλησπέρα παιδιά.Μια ερώτηση ήθελα να κάνω έτσι για να μαθαίνουμε.Σε κάποιες κιθάρες και κάποια μπουζούκια έχω δει η ταστιέρα εκεί πιυ ενώνεται με το σκάφος στο πάνω σημείο είναι σαν ‘σπασμένη’.Για πιο λόγο γίνεται αυτό?

Εννοείς αυτό που τα πιο ψηλά τάστα δεν υπάρχουν σε όλες τις χορδές αλλά μόνο στις πιο κάτω;

Είναι απλώς επειδή μόνο εκεί χρειάζονται. Τη νότα που δίνει μια από τις πιο μπάσες χορδές σ’ ένα πολύ ψηλό τάστο, υπάρχουν πιο βολικοί τρόποι να την παίξεις, σε άλλη χορδή.

Επειδή βέβαια αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην η σύμφωνη γνώμη όλων, γι’ αυτό υπάρχουν και όργανα χωρίς αυτό το χαρακτηριστικό.

Ή κάτι άλλο εννοούσες;

2 «Μου αρέσει»

Μάλλον αυτό φίλε μου ναι.Στα πιο ψηλά είναι σαν σπασμένο αλλά εξ κατασκευής το έχουνε έτσι κατασκευασμένο και ρώτησα γιατί οκ καταλαβαίνω ότι εκεί πάνω δεν θα παίξει κάποιος εύκολα που αποσκοπεί όμως με το να γλυτώσει 2 με 3 εκ.ταστιέρας?

αυτό που λέει ο περικλής είναι ο λόγος, κάποιες νότες επιπλέον στα καντίνια. ίσως η καμπύλη προκύπτει από το μαντολίνο, όπου η ταστιέρα μπαίνει μέσα στην τρύπα και αν είχε και τα μπάσα θα έκλεινε τελείως. πάντως έχει και την αισθητική του, είναι μια τσαχπινιά σε σχέση με το ίσιο κόψιμο.

1 «Μου αρέσει»