Κωνσταντινίδης Γ. (Μακαρόνας)

Το Γιώργος από που προκύπτει;

Ναι μεν, αλλα΄το όνομα είναι πολύ κοινό. Καθόλου περίεργο να υπήρχαν συνονόματοι μουσικοί. Αλλιώς πρέπει να σκεφτούμε, για να βρούμετο όνομα του «δικού μας» Κωνσταντινίδη:

Αν αυτό είναι έγκυρο, τότε προφανώς Γιάννης. Αν πάλι δεν είναι, τότε εγώ κάνω μιαν άλλη σκέψη:

Το «Γ.» παραπέμπει εύκολα σε «Γιώργος». Εξίσου εύκολα και σε «Γιάννης», για όποιον αποκλείσει την περίπτωση ο Γιάννης να υπέγραφε «Ι»(ωάννης), που όμως είναι η συνηθέστερη.

Το «Γρηγόρης» δε θα το σκεφτόταν εύκολα κανείς στην τύχη. Συνήθως, η πιθανότερη περίπτωση να νομίζουν ότι σε λένε Γρηγόρη είναι αν όντως σε λένε Γρηγόρη. Κανείς δε βλέπει «Γ» και αυτόματα να σκεφτεί «Γρηγόρης» (ή ξερωγώ Γεράσιμος ή Γελάσιος ή Γουόλτερ).

Επειδή έχει χαθεί λίγο η μπάλα ο Κώστας Γιαννίδης ονομάζονταν Γρηγόρης Κωνσταντινίδης και όχι Γιάννης.

WG-365-222-GYNAIKAS-PSEFTIKA-FILIA-KONSTANTINISHS

4 «Μου αρέσει»
  • Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, γνωστός με το ψευδώνυμο Μακαρόνας, ήταν αυτός που συνεργάστηκε με τον Απόστολο Χατζηχρήστο και τον Παπαϊωάννου.

  • Ο Σμυρνιός Γιάννης Κωνσταντινίδης , 1903 – 1984, υπέγραφε και ως Κώστας Γιαννίδης μόνο τα ελαφρά τραγούδια που συνέθετε για να μην τον μπερδεύουν με το Γρηγόρη Κωνσταντινίδη που ήταν και αυτός συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού, την ίδια εποχή.

  • Ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης, 1893 Φιλιππούπολη -1979 Αθήνα, ήταν πιανίστας και συνθέτης του ελαφρού τραγουδιού.

4 «Μου αρέσει»

Όχι, άλλος θα είναι αυτός. Ο συνθέτης με τη «διπλή ζωή», που έγραφε κλασικά με το κανονικό του όνομα και ελαφρά με το ψευδώνυμο που είναι αντιστροφή του ονόματός του, λεγόταν Γιάννης Κωνσταντινίδης.

Εδώ Φώτη μάς φέρνεις έναν Γρηγόρη Κωνσταντινίδη: λέτε να είναι αυτός ο Μακαρόνας;


Edit: Α, γράφαμε μαζί με την Ελένη η οποία ξεκαθάρισε τα πράγματα.

Λοιπόν, μάλλον την κατάλαβα τη δουλειά.

Υπήρχαν τρεις Κωνσταντινίδηδες. Ο Γιάννης, πολύ γνωστός, ήταν αυτός που είχε και το alter ego με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης. Ο Γρηγόρης, επίσης πολύ γνωστός καταπώς φαίνεται (αν και όχι σ’ εμένα!), ήταν συνθέτης του ελαφρού.

Ο τρίτος ήταν ο Μακαρόνας. Κι επειδή είναι λιγότερο γνωστός, και αναφέρεται πιο πολύ με το αρχικό του παρά με το πλήρες βαφτιστικό, τον μπέρδευαν διάφοροι που παρασυρόμενοι από τους άλλους δύο τον κάναν Γιάννη ή Γρηγόρη. Αλλά τον έλεγαν Γιώργο, σωστά;

Δε μένει, για να το κλείσουμε 100%, παρά να μας πεις Ελένη αν έχεις κάποια ασφαλή πηγή για το «Γιώργος».

2 «Μου αρέσει»

Ωχ, αυτόν τώρα τον πρόσεξα. Πυροβολήστε τον. Δε θα βγάλουμε άκρη μ’ αυτό το σόι!

3 «Μου αρέσει»

Εδώ είναι μερικά έργα του Γρηγόρη

http://palia.kithara.gr/index.php?cmd=ci&cre=kznstantinidgs%20crgcprgs

1 «Μου αρέσει»

Ο Γρηγόρης ήταν και συνθέτης, και εκδότης.
ax-mari

2 «Μου αρέσει»

Αρκετές οι αναφορές στο Γιώργο Κωνσταντινίδη / Μακαρόνα.
Προσωπικά, θα σταθώ σε 3 οι οποίες προέρχονται από δικά μας μέλη του φόρουμ:

  • Φραγκίσκος Κουτελιέρης, « Η κιθάρα στο αστικό λαϊκό τραγούδι», όπου μνημονεύεται και ο συγκεκριμένος κιθαρίστας.

https://www.klika.gr/index.php/arthrografia/arthra/103-kithara-sto-laiko-tragoudi.html

  • Άρης Νικολαΐδης, σε αφιέρωμά του στον Απόστολο Χατζηχρήστο.
  • Δημήτρης Μυστακίδης, στην παρουσίαση της λαϊκής κιθάρας ως στοιχείο της άϋλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

http://ayla.culture.gr/wp-content/uploads/2020/08/11_8_2020_Λαϊκή_Κιθάρα_χ_π_δ.pdf

Εκδότης, μάλλον της παρτιτούρας;

1 «Μου αρέσει»

Τέλεια.

Πάει κι αυτό!! :slight_smile:

Γιώργος Κωνσταντινίδης ή Μακαρόνας.
Θα επανέλθω με ολίγα βιογραφικά

1 «Μου αρέσει»

Αναζητώ εδώ και καιρό στοιχεία για τον Μακαρόνα, διότι τον θεωρώ σημαντική φιγούρα του ρεμπέτικου: συνεργάστηκε με κάμποσους, έπαιξε κιθάρα σε ηχογραφήσεις και έκανε δεύτερες φωνές. Ήταν και στο σινάφι, αυτό φαίνεται από τις φωτογραφίες.
Να σημειώσω ότι ο Σχορελης σε μια φωτο καταγράφει και κάποιον Μήτσο Μακαρονα: ή συνωνυμία, ή αδερφός με το ίδιο παρατσούκλι ,αλλά ο ίδιος δεν είναι, μόνο ελάχιστα μοιάζει.
Επίσης, σε ένα αφιέρωμα για τον Χατζηχρήστος στο ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ, έλεγε η Μπίλιω Τσουκαλά ότι πήρε ένας απόγονος του Νίκου (sic) Κωνσταντινίδη και έλεγε ότι τα τραγούδια είναι δικά του…
Λίγα πράγματα βρήκα για αυτόν: αρχικά βρήκα με τη βοήθεια ενός φίλου που δεν ξέρω αν θέλει να αναφερθεί το όνομά του, την πρώτη του διευθυνση κατοικίας στη Δραπετσώνα.
Πήγα βρήκα τους ανθρώπους που μένουν εκεί, αλλά ΔΕΝ είναι απόγονοι: αγόρασαν εκεί το σπίτι κάπου προς τα τέλη της δεκαετίας του 30, περί το 1939…
Οπότε, μίλησα τηλεφωνικά αρχικά με την εγγονή και στη συνέχεια με την γλυκύτατη, την μεγαλύτερη από τις δύο, κόρη του Αποστόλου Χατζηχρήστου, η οποία μου είπε τα εξής:
Ο Μακαρονας λεγόταν Γιώργος. Τον θυμάται καλά σαν μόνιμο συνεργάτη προπολεμικά του πατέρα της, που “μετά την Κατοχή είχε αποκλειστικά κιθαρίστα τον Μπιρ Αλλάχ”.
Είχε 4 παιδιά, την Κωνσταντία, τον Νίκο, την Ασημίνα. Το ονομα του 4ου παιδιού δεν το θυμόταν. (Δεν τους γράφω με σειρά ηλικίας).
Ο Μακαρονας έφυγε σύμφωνα με την κόρη του Χατζηχρήστου από την Δραπετσώνα περί τα τέλη της δεκαετίας του 30, πράγμα που ενδεχομένως να επιβεβαιώνει την μαρτυρία του τωρινού ιδιοκτήτη.
Η κόρη Χατζηχρήστου πέτυχε κάποια από τις κόρες του Μακαρονα κάπου, μετά τον πόλεμο , περί το 1945 κι έμαθε ότι η οικογένεια Κωνσταντινίδη πήγε στα προσφυγικά της Λ.Αλεξάνδρας και ότι ο Γιώργος Κωνσταντινίδης πέθανε περίπου το 41 από φυματίωση…
Έλεγα να τα κάνω άρθρο κάποτε, να βρώ τους συγγενείς, πήρα περίπου 250 Κωνσταντινίδηδεςτηλέφωνο, δεν βρήκα.
Κάπου κουράστηκα, ήρθαν και τα πράγματα πιο δυσκολα από υποχρεώσεις, Ε, σας τα γραφω προχειρα εδώ, ενυπόγραφα.
Ελπίζω κάποιος να βρει πιο πολλά και πιο σωστά…
Μπ. Παπαδημητρίου

13 «Μου αρέσει»

Μπράβο ρε Μπάμπη! Είσαι μερακλής.

Ε μα έπεσες και στην περίπτωση… Αν τον έλεγαν ξερωγώ Εϊτζιρίδη, θα ήταν κάπως πιο απλό αυτό, τουλάχιστον, το μέρος της έρευνας!

4 «Μου αρέσει»

Και εδώ οι 4 φωτογραφίες του Μακαρόνα που κυκλοφορούν20622250_10156476913483136_3672057172242297141_n 20637992_10156476913933136_771259739945783580_n

10 «Μου αρέσει»

Κι αυτός με δάχτυλα φαίνεται να έπαιζε, κι ας μην είχε έξτρα μπάσα στην κιθάρα του.

Πιθανότατα θα είχε και κιθάρα με μπάσο.

Μια χαριτωμένη λεπτομέρεια σχετικά με αυτό το κλασικό στιγμιότυπο, που όμως δεν έχει γίνει αντιληπτή λόγω του ότι τα άκρα της φωτογραφίας είναι κομμένα, είναι ότι ο Μακαρόνας έχει κρεμάσει στο καράολο της κιθάρας το καπέλο του! Αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς στην πρωτότυπη φωτογραφία που υπάρχει στο Αρχείο Πετρόπουλου. Εκεί φαίνεται ολόκληρη η κιθάρα. Μπορεί δηλαδή να φαίνονται σοβαροί αλλά μάλλον κάναν και την πλάκα τους λίγο πριν τη λήψη της φωτογραφίας. Εκτός κι αν είναι κάποιο σημάδι μαγκιάς, όπως το κομπολόι στο καράολο του μπουζουκιού…

6 «Μου αρέσει»

όλα τα χρόνια νόμιζα ότι καταλάθος είχε πιάσει την κουρτίνα του φωτογραφείου…
ωραία μαγκιά, κρίμα όμως που δεν βλέπουμε το καράολο από το κιθαρόνι.

2 «Μου αρέσει»

Ηχογράφησε και με χαβάγιες;