"Through the mountain heights"

Τίτλος Τραγουδιού - Σύνθεσης: “Through the mountain heights”

Βίντεο - Ηχογράφηση:


Συμμετέχοντες: Μπουζούκι:Δημήτρης Γούρος Κλασσική κιθάρα:Ζαφειρένια Χριστάρα Σύνθεση:Δημήτρης Γούρος

Λίγα λόγια για την νέα μουσική σου σύνθεση:
Το κομμάτι είναι μια σύνθεση πειραματική,με την έννοια ότι αναζητώ νέους ήχους στο όργανο και διαφορετικές δυναμικές από αυτές που του αποδίδονται περισσότερο στην ποιότητα ήχου σε αυτό το κομμάτι.Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον.

Ευχαριστούμε πολύ τον Τηλέμαχο από την Major Axis Productions,η δουλειά που κάνει στο youtube είναι υπέροχη και προσφέρει πολύ “ζουμί” για κάθε ενδιαφερόμενο.

5 «Μου αρέσει»

Δημήτρη, η σύνθεσή σου είναι ενδιαφέρουσα. Είναι επίσης τολμηρή (τόσο για το πλήθος των φράσεων, που ωστόσο δεν την κάνουν φλύαρη, όσο και γι’ αυτό καθεαυτό το γεγονός ότι την ανέβασες και τη μοιράζεσαι), επομένως άξια ενός μπράβο.

Ωστόσο, να σου πω ειλικρινά τη γνώμη μου: Λες,

Τουλάχιστον στο πρώτο μέρος (περίπου 2 πρώτα λεπτά), δε βρήκα νέους ήχους. Βρήκα ένα μπουζούκι που ακούγεται σαν μπουζούκι, τη στιγμή που το κομμάτι δεν είναι μπουζουξήδικο. Σ’ όλη τη διάρκεια των δύο πρώτων λεπτών, δεν μπορούσα να μη σκέφτομαι πόσο περισσότερο θα ταίριαζε να παιχτεί με κιθάρα (δηλαδή δύο κλασικές, μία μελωδική και μία ακριβώς όπως είναι τώρα).

Από την αλλαγή που γίνεται μετά από περίπου 2 λεπτά μέχρι το τέλος, η εντύπωσή μου αυτή μετριάζεται.

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας.Η αλήθεια είναι ότι δεν επιδίωξα την δημιουργία ενός διαφορετικών ήχων ως το αποκλειστικό πλαίσιο αναπαραγωγής σε αυτό το κομμάτι (με την έννοια “ήχος” δεν μιλάω για φράσεις αποκλειστικά ούτε για κάτι άλλο που σκεφτήκατε εσείς,αναφέρομαι σε ένα σύνολο δυνατοτήτων ήχου π.χ. από γλισάντο σε συγκεκριμένα μέρη μέχρι και τις φράσεις ως τα πιο εμφανή,η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να ήμουν πιο σαφής σε αυτό το σημείο).Έχει διαφορετικότητα μα όχι για να αποτελέσει το κύριο στοιχείο του κομματιού ,αλλά ως ένα απόλυτα ισσοροπημένο στοιχείο με αυτό της ήδη υπάρχουσας νοοτροπίας του μπουζουκιού -το οποίο θέμα επίσης δεν έκανα λόγο για να μην κουράζω τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο- .

Επιπλέον,όπως ανέφερα στην πρώτη παράγραφο,υπάρχουν σημεία πρωτότυπα,απλά εκτός από τα εμφανή υπάρχουν και άλλα πιο λεπτομερή: π.χ. δείτε το μοτίβο στην αρχικό μοτίβο του κομματιού όπου υπάρχει μοτίβο στις νότες σε πολύ καθορισμένη αλληλουχία,επίσης στο 0:24 όπου τελειώνω με Φα δίεση ενώ ακούγεται εμφατικά δημιουργώντας την αίσθηση του αρμονικού-μελωδικού διαστήματος,τέλος ακούστε τα μικρά γλισάντο διάσπαρτα στο πρώτο μέρος του κομματιού (πριν αρχίσω να παίζω στην ταστιέρα) τα οποία βρίσκονται κυρίως μαζί με τρέμολο ως επαναλήψεις με μια γενικότερη έννοια.

έχει μια ροή και μια ομοιογένεια η σύνθεσή σου, παρά τις παύσεις στο πρώτο μέρος. παρ’όλα αυτά συμφωνώ με τον περικλή ότι μια κιθάρα (ή ένα μαντολίνο θα προσέθετα) θα ήταν πιο ταιριαστά σαν ηχόχρωμα αλλά και σαν λογική σύνθεσης.
οφείλω να ομολογήσω πάντως ότι χάρη στο παίξιμό σου, ο ήχος του μπουζουκιού σου δεν ακούγεται τόσο ξένος όσο σε άλλους τέτοιους πειραματισμούς. γενικά το μπουζούκι είναι ένα όργανο με συγκεκριμένο ρεπερτόριο και αίσθηση, χωρίς αυτό να είναι κακό. απλά δεν έχει ανάγκη να μπει στα χωράφια της κιθάρας ή του μαντολίνου.

Καλημέρα,ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον.Σέβομαι την άποψή σας,αυτό είναι ευνόητο -ούτως ή άλλως δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτά τα θέματα-,βέβαια θεωρώ ότι κάποια στοιχεία από άλλα όργανα είναι πολύ ταιριαστά για το συγκεκριμένο.Γι’αυτό και το επιχειρώ άλλωστε.Όσον αφορά την συσχέτιση του οργάνου με την αισθητική και το ρεπερτόριο,που προαναφέρατε,δεν το συμμερίζομαι απόλυτα το γεγονός αυτό της μόνιμης και αποκλειστικής συσχέτισης -σε βαθμό ταύτισης- που έχει.Δεν λέω ότι είναι κακή η συσχέτιση,ούτε καν η ταύτιση,εφόσον υπάρξει η δυνατότητα να συσχετιστεί και με κάτι άλλο,όχι απαραίτητα ήδη υπάρχον μουσικό είδος,αλλά και ένα νέο μουσικό είδος,κάτι βέβαια που θέλει πολλές προυποθέσεις.Αυτά τα αναφέρω καθώς βλέπω ότι έχει πολλές ακόμα δυνατότητες το όργανο,γιατί να πάνε χαμένες?

Πριν πώ οτιδήποτε (και είναι γνωστό το πόσο γκρινιάρης είμαι….), ένα μεγάλο μπράβο στον Δημήτρη (πέρα, βέβαια, απ’ τα Χρόνια πολλά)! Συνέχισε τις αναζητήσεις σου, μόνο σε καλό μπορούν να βγούν!

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι το ίδιο πάντως, θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες: κιθάρα θα του ταίριαζε καλύτερα, αλλά προχώρησε τους πειραματισμούς σου, ίσως έρθεις κοντύτερα σε αυτό που θέλεις, την ανάδειξη δηλαδή δυνατοτήτων του τρίχορδου μπουζουκιού που σήμερα κανείς δεν εκμεταλλεύεται και που (αυτό, βάλ’ το ίσως προϋπόθεση!) κανένα άλλο όργανο δεν θα μπορούσε να αναδείξει το ίδιο ταιριαχτά ή ακόμα περισσότερο.

Και κάτι ακόμα: θα ήθελα να μας ανεβάσεις κι έναν Μάρκο, έναν Τσαούς, κάτι πειραιώτικο προπολεμικό εν πάσει περιπτώσει, αν βέβαια ασχολείσαι με αυτήν την μουσική κατηγορία.

H σύνθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σε πολλά σημεία τα όργανα είναι πολύ ταιριαστά. Ειδικά μετά από το 2:16 μου αρέσει πολύ, αν και όλα αυτά είναι προσωπικά γούστα.
Μπράβο @Dimitris_Gouros, μπράβο παιδιά!!

Περιμένουμε την επόμενη σύνθεση :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε πολύ,φυσικά και θα υπάρξει συνέχεια!

Κάτι θα κάνω:wink: …πώς όμως προέκυψε τέτοια παραγγελιά?

Θέλω να δώ πώς παίζεις τα “κλασικά” κομμάτια. Αν αυτά δεν είναι μέσα στο ρεπερτόριό σου και ζοριστείς έστω και λίγο, μόνο και μόνο για να βγεί ένα κομμάτι, άσ’ το. Δεν θα με βοηθήσει.

Κατ’ αρχάς να πω και εγώ μπράβο, γιατί η σύνθεση αυτή έχει συνοχή και μουσικό ενδιαφέρον και δεν με “κούρασε” ούτε στιγμή. Μου άρεσε πολύ.

Θα συμφωνήσω κι εγώ ότι το δεύτερο λεπτό είναι πολύ πιο “πλούσιο” μουσικά…

Περιμένουμε και επόμενές σου προσπάθειες! :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»