DIPLI VOITHIA

Anazito tous stixous ton tragoudion

 1. O Koumbouras ap’ ti Vathi (Maria Papagkika)
 2. M’ eipes na gino magkas (Amalia Vaka).
  Tha eimai vatheia ypoxreomenos.
  Kai ena allo:
  Giati den vgainoun oi Ellinikoi xaraktires sto minima pou prospathisa na grapso sta Ellinika?
  Exo Windows XP Professional.
  Tha saw eimai evgnomon.
  Damianos apo Kerkyra.

Ο ΚΟΥΜΠΟΥΡΑΣ ΑΠ’ ΤΗ ΒΑΘΗ

Μαρίκα Παπαγκικα
Hχογράφηση Σικάγο 1920
Συνθετης πιθανον , Σπύρος Στάμου
με Κιθάρα,Βιολί,Cembalo,Cello

Πίσω απ’ το Μοναστηράκι
είναι ένα φαρδύ σοκάκι
και μες το φαρδύ σοκάκι
είναι ο τεκές του Τάκη.

Κει συχνάζουν μερακλήδες,
όλοι οι καλοί μπεκρήδες,
ατσιγγάνες και μοδίστρες,
αμαξάδες με τις πλάστρες
κι όλο κάθονται και πίνουν
και στο ρεμπελιό το ρίχνουν.

Ο Κουμπούρας απ’ τη Βάθη,
έρχεται με το 'να μάτι
κι από το πολύ μεθύσι
πέφτει γιούρια να τσιμπήσει.

Κει συχνάζουν μερακλήδες
κι όλοι οι καλοί μπεκρήδες

Θα σκάσω ρε μάγκες. Έχει άλλο ένα τετράστιχο και ένα δίστιχο μετά από τις στροφές που παραθέτει ο φίλος aegeos. Αυτές τις τελευταίες προσπαθώ να βγάλω, αλλά δεν βγαίνουν με τίποτε. Κανένας άλλος φίλος;
Και το άλλο Μ’είπες να γίνω Μάγκας με την Αμαλία Βάκα;
Ευχαριστώ και αναμένω.
Δαμιανός από Κέρκυρα.

Ο ΚΟΥΜΠΟΎΡΑς ΑΠ’ ΤΗ ΒΑΘΗ
τελευταίος στοίχος

με τα γράμματα δε παίζει
ο κουμπούρας κατι (κρύβει? ή στρίβει? ή…)
τη νυχτόβια θα βγάλω
κι όλους σας θα σας προσβάλω

αυτά μπόρεσα να βγάλω φίλε μου. η λέξη αυτή με βασάνισε πολύ ώρα αλλά δεν την έβγαλα

το Μ’ ΕΙΠΕΣ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΑΓΚΑΣ έχει ως εξής

μ’είπες να γίνω ένας μάγκας και χασικλής
να γίνω αλανιάρης και σεβνταλής
μα εγώ για το χατήρι σου μικρούλα μου
τα έχω κάνει όλα για τη (λούλα μου?)
μπερδεύτηκα μπερδεύτηκα
στα λόγια σου τα ψεύτικα
ζαλίζομαι ζαλίζομαι
όταν σε συλλογίζομαι
ζουλιάρικο ζουλιάρικο
σε μένα ρίχνεις τ’ άδικο

Βασίλη να σαι καλά. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ. Πως και τα έβγαλες βρε θηρίο. Ξέρεις πόσο καιρό παιδεύομαι; Και δε μπορώ να τους βγάλω.
Ευχαριστώ.

Αναρωτιέμαι αν η λέξη που χρησιμοποιείται είναι “νυχτόβια” όπως λέει ο φίλος Βασίλης παραπάνω τι να εννοεί ο στιχουργός. Τι θα μπορούσε να είναι “η νυχτόβια”, καμιά φαλτσέτα ή κάμα που κρύβανε τα κουτσαβάκια για τις δύσκολες καταστάσεις και την τραβούσανε σε τίποτε σκοτεινές γωνιές και απειλεί γιατί δεν του “κάεται”, όπως λέμε εδώ στη Κέρκυρα, στη προσπάθειά του να “τσιμπήσει” καμιά στον τεκέ του Τάκη;
Για να βγούνε μερικοί δύστροποι στίχοι πρέπει να σκεφτεί κανείς και με το πνεύμα της τόπε εποχής. Όμως υπάρχουν νομίζω τόσοες λεπτομέρειες που δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να φανταστούμε. Θα μπορούσε να έιναι και “νυχτόβιγλα”; Στο λεξικό του Δημητράκου (Ορθογραφικό-Ερμηνευτικό του 1964) “νυχτόβιγλα” είναι “νυχτοφυλακή”, μήπως είχε να κάνει με τίποτε περιπολούντες πολιτσμάνους; Καλά άσε η φαντασία καλπάζει, μερικές όμως φορές βοηθάει.
Νασαι καλά ρε Βασίλη να μας βοηθάς πάντα.

Ρε μπας και η “νυχτοβια” έχει ανατομική σημειολογία; Αυτή δηλαδή που κατα την ημέρα υπνώττει, ενώ ξυπνάει κατά το βραδάκι ή τη νύχτα; Σίγουρα το νά πραγματοποιήσει την απειλή του ο Κουμπούρας μπροστά σε τόσο κόσμο που συχνάζει στον τεκέ του Τάκη θα ήταν προσβολή. Για φανταστείτε τη σκηνή: δεν θα ήταν ένας τρόπος έκφρασης περιφρόνησης προς αυτούς που θα τον έβλεπαν; Αυτό που κάνουν μερικοί (τι μερικοί, πάμπολλοι) ξένοι σήμερα για να εκφράσουν αποδοκιμασία ή περιφρόνηση, να τα κατεβάζουν και να επιδεικνύουν τα οπίσθιά τους!
Γνώμες μάγκες…;

φίλε δαμιανέ μου πήρε πολλή ώρα για να τα βγάλω. πιστεύω να τα άκουσα καλά. όσο για το νυχτόβια μήπως εννοεί κάποιο νυχτερινό σχολείο ίσως?

Δεν αποκλείεται. Ίσως να πηγαίνει νυχτερινό για να μάθει γράμματα και να τους βάλει τα γυαλιά. Όπως και να έχει το πράγμα συμπληρώθηκαν οι στροφές και μπορούμε να το θεωρήσουμε πλήρες δίνοντας τη δική μας ερμηνεία αφού δεν υπάρχει και καλύτερη φίλε Βασίλη.
Νάσαι καλά που κοπίασες και πρόσθεσες κάτι στο τραγούδι. Όταν θα το τραγουδάω σε παρέα θα λέω ότι οι δύο τελευταίες στροφές είναι από σένα.

Αν ψάχνουμε για λογικές απαντήσεις τότε μόνο νυχτερινή σχολή μπορεί να σημαίνει.

νυχτόβια = νυχτερινή σχολή

Άρα επειδή ήτανε κουμπούρας και ίσως δυσκολευότανε να “τσιμπήσει”, όποτε παρουσιαζότανε ευκαιρία λόγω μια απομόνωσης που ίσως αντιμετώπιζε, πήγε νυχτερινή σχολή μπας και μάθει τίποτε και αλλάξουν γνώμη οι άνθρωποι του περίγυρού του. Για τον Κουμπούρα σίγουρα θα ήταν σοβαρή υπόθεση (“με τα γράμματα δε παίζει”), αλλά γιατί να το “κρύβει”; Να είναι “στρίβει”; Ξέρει κανένας την έννοια της λέξης “στρίβε” στη φράση “στρίβε λόγια”; (Κάπου το έχω συναντήσει, σε κάποιο τραγουδάκι). Ίσως να το κρύβει ότι παρακολουθεί νυχτερινή σχολή για να το φανερώσει όταν τελειώσει κι έτσι να τσαλακώσει τα μούτρα αυτών που δεν τον εκτιμούσαν (“θα σας προσβάλω”).
Αν είναι σωστές οι υποθέσεις αυτές τότε πρόκειται για κάποιο πρόσωπο που προσπαθούσε να ανέβει στην εκτίμηση των συνανθρώπων του αναγνωρίζοντας την αξία της παιδείας. Συγκινητικό ρε μάγκες με πολύ λεπτά αισθήματα από μέρους του Κουμπούρα. Ο τίτλος, λοιπόν, τον αδικεί, αν είναι έτσι τα πράγματα.

Ο “Κουμπούρας” ονομάζεται έτσι γιατί οπλοφορεί ,απο κεί και πέρα ο στίχος λέει
“Με κατραπακιά δεν παίρνει
ο κουμπούρας μας τη φέρνει
την ΜΟΥΤΣΟΓΡΙΑ θα βγάλω
κι όλους σας θα σας προσβάλω”
ο χαρακτηρισμός “μουτσόγρια” ή “κακομούτσουνη” αφορά την εμπροσθογεμή πιστόλα με την μπαρούτη με την οποία κυκλοφορούσαν πολλά κουτσαβάκια στις αρχές του αιώνα.
Ο κουμπούρας απαιτεί χρήματα ή μαύρο απο τους θαμώνες του τεκέ καθώς είναι σουρωμένος και δεν παίρνει χαμπάρι απειλώντας με σωματική βία (κατραπακιά) αλλά έτσι δεν “παίρνει” οπότε απειλεί με την πιστόλα του.
Τα υπόλοιπα περί νυκτερινής σχολής αποτελούν παρανόηση καθώς ο κουμπούρας μάλλον έχει ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές του στο “Ανάπλι” η στο “Ριο”.

Σωστός. Αλλά επίσης να υπενθυμίσω πως “νυχτερινό σχολείο” λέγαν και τη συνάφεια με τον υπόκοσμο της νύχτας.

Σωτήρη έχεις την ευγνωμοσύνη μου για τη διαφωτιστική τοποθέτηση και για τη λύση του όλου προβλήματος. Είναι σημαντικό νομίζω να γνωρίζει κανείς το ακριβές περιεχόμενο των στίχων γιατί έτσι μόνο μπορεί να καταλάβει και το κοινωνικό περιβάλλον της εποχής και εν τέλει να απολαύσει τις πηγαίες αυτές δημιουργίες.
Ευχαριστούμε Σωτήρη να σαι καλά.

πω πω πω !!! ‘αλλα λέει η θειά μου άλλα ακούν τ’ αυτιά μου. και νόμιζα ότι το άκουσα καλά. ευχαριστούμε Σώτο.

Μερικές φορές η κατάσταση των δίσκων είναι απαράδεκτη και πραγματικά ακούγονται άλλα αντί άλλων.Η κατανόηση της λεκτικής του “ρεμπέτικου” είναι προυπόθεση για να μπείς στην ουσία.
Με τα σύγχρονα εργαλεία λογισμικού (cooledit)γίνεται εφικτή η απομόνωση φράσεων και το παίξιμο τους σε αργη ταχύτητα.

αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ σωτήρη και έβγαλα εκείνο το αποτέλεσμα. πάντως κι έτσι όπως το “άκουσα” βγαίνει κάποιο νόημα όχι πολύ άσχετο. :slight_smile:

Ντεν εχω cooledit καρντιά μου!