8χορδο απ τις αρχες του αιώνα ?

Αγαπητοι φορουμητες, δεν ξερω αν ξανασυζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα αλλα…
To περιφημο κομματι του Σταθοπουλου έτους 1910 είναι 8χόρδο…!! Και φυσικα δεν ήταν ιδεά του Χιώτη…

Εχει ξανασυζητηθεί εκτενώς. Από όλα τα κομμάτια του Σταθόπουλου που φωτογραφία τους έχει δημοσιευτεί στο φόρουμ, ποιο είναι το περίφημο του 1910; Και από πού συμπεραίνεις ότι είναι τετράχορδο; Ιδέα του Χιώτη πάντως, δεν ήταν και έχει και αυτό συζητηθεί εκτενώς.

Πάντως δεν είναι κακό, όταν κάτι έχει συζητηθεί εκτενώς, να ξαναρχίζει να συζητιέται. Μπορούμε να παραπέμπουμε (οι παλαιότεροι) στις συζητήσεις που έχουν γίνει γι’ αυτό το σκοπό. Οι νεώτεροι βέβαια καλό είναι να κάνουν μία αναζήτηση πριν ανοίξουν ένα καινούριο θέμα για συζήτηση.

1 «Μου αρέσει»

http://www.usd.edu/smm/PluckedStrings/Banjos/Stathopoulo/4613/4613StathopoulobouzoukibridgeLG.jpg

Στην παραπάνω διεύθυνση, μπορούμε να δούμε κοντινή φωτογραφία του καβαλάρη του μπουζουκιού του Σταθόπουλου (1911) που βρίσκεται στο National Music Museum.

Φαίνεται νομίζω καθαρά πως το όργανο ήταν αρχικά εξάχορδο. Προφανώς ο συντηρητής, παρασυρμένος ίσως από τον αριθμό των κλειδιών - ίσως και του μεγάλου πλάτους της ταστιέρας- του έβαλε οκτώ χορδές, αλλάζοντας το επάνω κόκαλο και κάνοντας περισσότερες εγκοπές στο τάστο του καβαλάρη.

Εντάξει λοιπόν, συμφωνώ απόλυτα με το συλλογισμό του Νίκου: ο Αμερικάνος συντηρητής, μη ξέροντας παρασύρθηκε και το αρμάτωσε με 8 χορδές, που βεβαίως δεν δημιουργούν πρόβλημα χώρου στα μπράτσα του Σταθόπουλου. Μην ξεχνάμε ότι και το εξάρτημα (δεν ξέρω πως λέγεται) που συγκρατεί τις χορδές, οκτώ εγκοπές έχει.

Όσα άλλα κομμάτια του Σταθόπουλου έχω δεί, όλα είναι τρίχορδα.

Υ. Γ. Να που μας προέκυψε και ο Φρονιμόπουλος γλωσσοπλάστης, και μάλιστα της ελληνοαγγλικής: stathopoulobouzoukibridge :slight_smile:

τισ φωτογραφιες τις ειδα στο blog των ελληνων οργανοποιων. παντως που κανει εντυπωση το φαρδυ του μπρατσο που μονο για 6χορδο δεν ειναι…Το οτι ο Χιωτης δεν ήταν ο εμπνευστης αλλα ο καθιερωτης το γνώριζα. Απλα μου έκανε εντυπωση η φωτογραφία.
Τις 8 τις αντέχει τελικα? εφοσον ηταν κατασκευασμένο για 6 χορδες και το μετατρέψαν…
Ολα τα αλλα του Σταθόπουλου ήταν 6χορδα? Δεν το γνώριζα αυτο…

Δεν νομίζω, Marne, ότι θα κουρδιστεί ποτέ και θα παιχτεί το συγκεκριμένο όργανο…

Σωστη η παρατηρηση σου Νικολα. Για το συγκεκριμένο δεν ξέρω, παντως ενα απο δαυτα πρεπει παιζει ο Μανωλης Δημητριανακης στο παρακάτω βίντεο. Τουλαχιστον έτσι λεει το blog

Τότε προς τι η πολύμηνη συντήρηση που έκανε το Μουσείο? Μόνο για να αποκαταστήσει το λούστρο? Ένας από τους σκοπούς των μουσείων οργάνων είναι να διατηρούν τα όργανα σε κατάσταση που να μπορούν να παίζουν. Μάλιστα σύμφωνα με γνώση που μου μετέφερε ο Ν. Φρονιμόπουλος, κατά διαστήματα τα βγάζουν από τις βιτρίνες και τα παίζει κάποιος επιτετραμένος μουσικός, ώστε να είναι πάντοτε σε καλή κατάσταση.

Δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το blog του Νίκου Φρονιμόπουλου http://fronik.wordpress.com/ για να δεις ένα μπουζούκι του Σταθόπουλου του 1910 που αποκαταστάθηκε πλήρως και παίζει όπως έπαιζε τότε που κατασκευάστηκε (ίσως και καλύτερα). Ανήκει στον συμφορουμίτη μας Γρηγόρη (τυχερέ Γρηγόρη). Δες και το σχετικό thread http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=19712.