3 Ελληνόφωνες ηχογραφήσεις από το 1901

Διαβαστε στο “ΛΑΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ” που μολις κυκλοφορησε για ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΤΟ 1901 σε κυλινδρους, που ανατυπωθηκαν το 1999 απο το Αρχειο της Ακαδημιας τη Βιεννης σε cd και που γνωστοποιησε γι’αυτο τον Αριστομενη Καλυβιωτη -γνωστο ερευνητη και συγγραφεα- προσφατα, η γνωστη μας απο αυτο το φορουμ Martha Walter. Οι ηχογραφησεις εγιναν απο Πανεπιστημιο της κεντρικης Ευρωπης για λογους καταγραφης των μουσικων χαρακτηριστικων διαφορετικων περιοχων και οχι εμπορικους και σε αυτο προσομοιαζουν με αυτες του Γκερλιτζ που εγιναν αργοτερα και μας ενδιαφερουν εξ ισου οπως και το γεγονος οτι ειναι σε κυλινδρους.

Ας μην πουμε περισσοτερα, μπορειτε να προμηθευτειτε το πολυ καλο περιοδικο που εκτος των αλλων εχει πολλα ενδιαφεροντα θεματα και cd με τις ηχογραφησεις του ΜΠΕΜΠΗ !!

Παντως ας μη χαιρομαστε και παρα πολυ, τα τραγουδια αυτα δεν ειναι “ρεμπετικα” ουτε παραδοσιακα, απλα με τα σημερινα κριτηρια οπως λεει ο Α.Κ. προκειται για ελαφρα αστικα τραγουδια που ομως εχουν την αξια τους σαν ντοκουμεντα και κειμηλια αλλα και σαν στιχουργηματα μια και δημοσιευονται οι στιχοι τους !!!

Ετσι θυμηθηκα τον συγχωρεμενο το Βασιλη Ταρραίο-Ευσταθιαδη (μουσικο, ερευνητη, ιδρυτη των Νεαρχου Παραπλους και των Χαϊνηδων στο Ηρακλειο Κρητης), που μας ελεγε συχνα πυκνα για πολλες ηχογραφησεις με κυλινδρους που σωζονται ή πιθανον να σωζονται (δεν μπορω να ξερω τι πληροφορηση ειχε …)

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζονται και οι καταγραφές που έγιναν σε κυλίνδρους λίγο πριν το 1900 από γαλλική ερευνητική ομάδα και τις οποίες μελέτησε ο Maurice Ravel. Από εκεί προέκυψαν τέσσερα κομμάτια από την ενότητα "Cinq Mélodies Populaires Grecques"

Τα εξηγεί εδώ ο Μάρκος Δραγούμης:

1 «Μου αρέσει»