"Όταν πίνω τουμπεκάκι";


(Ειρήνη Ν.) #1

Απορία…

Τι ακριβως λεει το τραγούδι του Μαρκου, βρε παιδιά;

“Όταν πίνω ή πλύνω τουμπεκάκι”;
Κάθε φορα το ακούω και διαφορετικά.
Ποιο ειναι το σωστό; :112:


(Πάνος Καραγιώργος) #2

Το τραγούδι έχει καταγραφεί με επίσημο όνομα όταν πλύνω τουμπεκάκι. Και στην πρώτη στροφή πλύνω λέει ο Μάρκος.


(Νίκος Πολίτης) #3

Όχι, ο δίσκος γράφει “όταν πίνω τουμπεκάκι”. Ο Μάρκος βέβαια λέει πλύνω και έτσι είναι, αφού πρώτα πλενόταν το τουμπεκί και μετά γεμιζόταν ο λουλάς. Ίσως μία (αφελής βέβαια) αυτολογοκρισία είτε του Μάρκου είτε της εταιρίας.


(Πάνος Καραγιώργος) #4

Πάω πάσο. Έτσι πάντως το θυμόμουν και το “επιβεβαίωσα” από έναν κατάλογο του Κόντου που είχα δω πρόχειρο.


(Νίκος Πολίτης) #5

Ο Κόντος ποιός είναι; Εγώ πάντως το έχω από Κουνάδη.


#6

Το τραγούδι είναι “Οταν πλύνω τουμπεκάκι”.
Καμιά λογοκρισία δεν υπήρξε, για τον απλό λόγο όται δεν είχαν κανένα λόγο να λογοκρίνουν τότε ένα χασικλήδικο του Μάρκου.
Κατά 99% πρόκειται για λάθος αυτουνού που έφταιξε την ετικέτα. Προφανώς δεν ήξερε ότι το τουμπεκί πλένεται και θεώρησε σωστό να “διορθώσει” το Μάρκο ή τέλος πάντων εκείνον που του έστειλε το σημείωμα με τον τίτλο του τραγουδιού.
Συχνό φαινόμενο, ακόμη και σήμερα. Πώς για παράδειγμα στη σειρά “Συνθέτες του ρεμπέτικου”, το ένα cd από τέσσερα cd του Σκαρβέλη γράφει στην “πλάτη” Κώστας Σκαρβέλας!


(Νίκος Πολίτης) #7

Αυτό δεν το ξέρουμε Άρη. Βαθειά μέσ’ στην καρδιά τους, πάντα είχαν το φόβο κάποιων παρατράγουδων. Κανείς δεν είδε το λάθος; Γιαυτό έγραψα όσα έγραψα, φυσικά με το «ίσως»…


#8

Τον ίδιο περίπου καιρό με το τραγούδι που συζητάμε βγαίνει το “Μόρτισσα χασικλού”, το “Φέρτε πρέζα” και πολλά άλλα. Δε βλέπω καμιά “ωραιοποίηση”.