Εδώ και οι δύο σκοποί, ο οργανικός Ατσιδιές (Αζιζιές) και το Θερμιώτικο:
Ο Αζιζιές κυκλοφορεί σε πολλές τοπικές παραλλαγές. Δεν είναι εύκολο να τις θυμάται κανείς όλες. Για παράδειγμα εγώ που τον πρωτόμαθα στην οθωμανική βερσιόν (τη φερόμενη ως “αυθεντική”), καταλαβαίνω όσες μοιάζουν αρκετά σ’ αυτήν, π.χ. ετούτην που πόσταρα. Από κάποιο σημείο διαφορών και πέρα, μπερδεύομαι. Ιδίως που το ίδιο όνομα υπάρχει και σε άλλα οργανικά συρτά!
Πάντως, με όλες τις παραπάνω επιφυλάξεις, εγώ νομίζω ότι ο σκοπός του Χαρίλαου δεν είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος αλλά κάποιος τρίτος.
Νομίζω πως όχι. Μοιάζουν, αλλά του Χαρίλαου είναι χιτζαζκιάρ. Του Περιστέρη είναι Χιτζάζ, όπως και ο Αζιζιές, όπως και το Θερμιώτικο.
Του Χαρίλαου είναι το ίδιο μ’ αυτό:
Αυτό το βίντεο (1928, κλαρίνο Αντ. Σακελλαρίου) έχει τίτλο, ούτε λίγο ούτε πολύ: Συριανό Συρτό (Θερμιώτικος) (Συρτός Μαυρομάτης). Όλο αυτό. Μου φαίνεται απίθανο το 78άρι του 1928 να έδινε τόσες λεπτομέρειες, μάλλον του ανεβάστορα θα είναι. Κι όμως, δεν είναι το «κλασικό» Θερμιώτικο!
Και αλλού στο ίντερνετ βλέπω την ταύτιση Θερμιώτικος=Συριανός, ταυτόχρονα όμως υπάρχει κι ένας άλλος Συριανός (Αμογού π.χ.), που τον παίζει πολύ ο Οικονομίδης και που δεν έχει σχέση με τον Θερμιώτικο (ούτε τον κλασικό ούτε του παραπάνω βιντέου).
Προς το παρόν συμπεραίνω ότι ο σκοπός του Χαρίλαου κυκλοφορεί και με τον τίτλο «Θερμιώτικος» αλλά χωρίς να είναι ο ίδιος με τον κλασικό (σήμερα) Θερμιώτικο, δηλαδή το Πάντοτε και παντοτινά.
Προσθήκη: Με λίγη ακόμη αναζήτηση, βρίσκω ότι ο σκοπός του Χαρίλαου και του κλαριντζή Α. Σακελαρίου είναι γνωστός στην Κύπρο, και εκεί είναι που τον λένε Μαυρομάτη. Αλλά κυκλοφορούν και εκτελέσεις με τον ίδιο τίτλο που δε φαίνεται να είναι έκδηλα κυπριακές. Δεν τα ανεβάζω όλα αυτά και χαωθούμε περισσότερο, όποις θέλει ας αναζητήσει «συρτός Μαυρομάτης».
Μιας και τα ονόματα Ατσιδιές και Θερμιώτικος (και Συριανός) αντιστοιχούν σε πολλούς σκοπούς το καθένα, λέω να τον λέμε Μαυρομάτη για τις ανάγκες της συνεννόησης.