Φωτογραφία (σε δίσκο Kalan?)

Καλησπέρα,

μήπως ξέρει κανείς ποια είναι τα εικονιζόμενα δερβίσια - και αν η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην Ελλάδα;
Ενώ το βίντεο είναι από το επίσημο κανάλι της Kalan, τα εξώφυλλα των δίσκων “rebetika/rembetika” που είχε κυκλοφορήσει φαίνεται να ήταν άλλα.

(ε, μετά το play εννοώ)

Αν μιλάς για τη φωτογραφία που ανέβηκε στο «Ελένη ζωντοχήρα», δεν είναι και τόσο δερβίσια… Μέλη αστικότατης μαντολινάτας είναι. Δεν ξέρω όμως καθόλου ειδικές λεπτομέρειες. Ο έξω δεξιά μοιάζει λιγάκι με τον Νούρο, αλλά ο Νούρος δεν ξέρω αν ήταν (και) μέλος μαντολινάτας.

Οπότε μάλλον δεν έχει σχέση με τα τραγούδια του δίσκου, οκ.

Έκανα μια αναζήτηση εικόνας με το google αλλά μου έβγαλε διάφορες μαυρόασπρες φωτογραφίες άσχετες, ή στην καλύτερη περίπτωση άλλες ορχήστρες από όλο τον κόσμο.

Το εξώφυλλο που εμφανίζεται πριν πατήσουμε πλέι (Τομπούλης κλπ.) υπάρχει:
https://www.discogs.com/release/14349009-Various-Rebetika-1918-1954

Όμως στο παραπάνω λινκ (discogs), αντίθετα απ’ ό,τι συνηθίζεται, δεν έχει άλλες εικόνες εκτός από το εξώφυλλο, οπότε δεν ξέρουμε αν η φωτογραφία με τη μαντολινάτα προέρχεται από το φυλλάδιο του δίσκου, όπου θα δινόταν πιθανότατα και τεκμηρίωση.

Ο δίσκος είναι από μια σειρά της Καλάν όπου και άλλοι (τουλάχιστον ένας δηλαδή) έχει εξώφυλλο με την ίδια φωτογραφία (Τομπούλης) αλλά διαφορετικό σε συνολικό σχεδιασμό. Περιέργως, τον δίσκο που ψάχνουμε δεν τον βρίσκω στο σάιτ της Καλάν. Και άλλους όμως που βρήκα, πάλι δεν έχουν εικόνες από το φυλλάδιο, οπότε ούτε από κει θα βρίσκαμε άκρη ακόμη κι αν βρίσκαμε τον δικό μας δίσκο στο σάιτ.

Να σημειώσουμε κατ’ αρχήν ότι πρόκειται για παραγωγή του 1994. Στο λινκ του Περικλή, ενώ γίνεται λόγος για Notes [The story of Turkeyborn Greeks (Rum), πολύ ενδιαφέρον θα είχε να δούμε την άποψη ενός Τουρκικού ιδιωτικού φορέα για το θέμα αυτό] και Reviews, δεν δίνονται αυτά τα κείμενα. Προσπάθησα μέσα απ’ τη σελίδα της Καλάν, χωρίς όμως κι εγώ να τα καταφέρω. Είναι πιθανό να μην είναι πλέον προσβάσιμη η παραγωγή.

Το Discogs, παρ’ ότι το συμβουλευόμαστε πολλοί ως οδηγό δισκογραφίας, βασικά είναι εμπορικό σάιτ. Τους δίσκους που θα βρει κανείς εκεί τους διαθέτει κάποιος προς πώληση (μεταχειρισμένους), και το σάιτ εξυπηρετεί στην επαφή πωλητών και μουστερήδων. «Σημειωσεις» λοιπόν και «Κριτικές» ανεβάζουν οι αναγνώστες-χρήστες του ιστοτόπου (υποθέτω ότι ειδικά τις Σημειώσεις ίσως τις γράφει αυτός που πουλάει τον δίσκο), και για τον συγκεκριμένο δίσκο φαίνεται ότι δεν ανέβασε κανείς.

1 «Μου αρέσει»