Τραγωδία (Πυρκαγιές 2007)

Νεκροί,καμμένες καλλιέργιες ,καμμένα δάση,καμμένα αιγοπρόβατα.
Η φωτιά στη λακωνία ειδικά στον Πάρνωνα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις.
Πρέπει να το δείτε από κοντα για να καταλάβετε το χάος που επικρατεί

Τραγική η κατάσταση.

18 ή 19 οι νεκροί μέχρι τώρα, αρκετοί οι αγνοούμενοι, εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι…
Σε έκτακτη ανάγκη οι νομοί Μεσσηνίας και Λακωνίας, οι φωτιές στον Ταΰγετο ορατές μέχρι αυτή τη στιγμή και από την Καλαμάτα.
Αποκαΐδια και ένα σύννεφο καπνού σκεπάζει όλη τη μέρα την περιοχή…
Φοβερή η κατάσταση ειδικά στην Ηλεία, εγκλωβισμένοι πολλοί και σε πολλά σημεία μέχρι και αυτή τη στιγμή με πολλά μέτωπα φωτιάς που κατευθύνονται ανάλογα με τη φορά του ανέμου.

Θα είναι μακριά η νύχτα, ας ελπίσουμε να μην αυξηθεί η εκατόμβη των νεκρών.

Αυτή η προκλητική, κυνική, αναιδέστατη κυβέρνηση, που επί των ημερών της σε ένα καλοκαίρι κάηκε όλη την Ελλάδα, και 15 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε μια μέρα, και που παρόλα αυτά δηλώνει ευχαριστημένη με το έργο της, πρέπει να τιμωρηθεί.
Πάνω στις στάχτες και στους νεκρούς στην καμένη Αρεόπολη και στη Ζαχάρω, η κυβέρνηση Καραμανλή μιλά για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με ακραίο θράσος οι υπουργοί της ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν διστάζουν να δικαιολογούν την πρωτοφανή ανοργανωσιά και παράλυση του μηχανισμών πυρόσβεσης, και να περηφανεύονται για τα κατορθώματά τους. Με ακραίο θράσος η ΝΔ ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη πένθους θα αναστείλει τα τηλεοπτικά σποτ!

Ακραία είναι η κρατική παραλυσία του μηχανισμού της “νέας διακυβέρνησης”. Ακραία είναι η δασοκτόνα πολιτική των νόμων του ΠΑΣΟΚ το 2003, που διατήρησε και εφάρμοσε και η ΝΔ. Ακραία είναι η επιχειρούμενη δασοκτόνα αναθεώρηση του άρθρου 24 που έδωσε το πράσινο φως αυτό το καλοκαίρι στις πυρκαγιές που έκαναν στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, κατέστρεψαν καλλιέργειες, σπίτια και περιουσίες και αφαίρεσαν ανθρώπινες ζωές. Αυτές οι δασοκτόνες πολιτικές οπλίζουν το χέρι εμπρηστών, καταπατητών, μεγάλων συμφερόντων. Όσο η κυβέρνηση Καραμανλή δεν δεσμεύεται να μην αλλάξει το άρθρο 24, δεν είναι τίποτε άλλο, από ηθικός αυτουργός της τεράστιας οικολογικής και ανθρώπινης καταστροφής.

Όταν στο φόντο της φωτιάς από την καιγόμενη Πεντέλη ο Καραμανλής πριν μια βδομάδα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές, επειδή έτσι τον βόλευαν οι δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία του λαού τον έκρινε αρνητικά για αυτό το ιδιότυπο εκλογικό πραξικόπημα στα μέσα του καλοκαιριού.
Σήμερα η πλειοψηφία της κοινωνίας πρέπει να καταδικάσει τον δικομματισμό που συνειδητά εδώ και χρόνια: Δεν συντάσσει δασολόγιο. Δεν δημοσιεύει τους δασικούς χάρτες. Επιχείρησε να νομιμοποιήσει τα δασικά αυθαίρετα. Διέλυσε τη δασοπυρόσβεση. Διατηρεί 4.000 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική. Δεν νοιάστηκε για αντιπυρική θωράκιση. Έκλεισε το μάτι σε κάθε λογής καταπατητές, οικοπεδοφάγους. Έκανε νομοσχέδια για τουριστικά μεγαθήρια παρά τον βιασμό της φύσης και του περιβάλλοντος. Αδιαφόρησε και καθυστέρησε για τις πυρκαγιές, αλλά βιάστηκε να κάνει τη φύση, το περιβάλλον, τα δάση, πηγή κέρδους για τα ιδιωτικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή στέλνει τους αγρότες που κάηκαν οι περιουσίες τους στα αρπακτικά νύχια των τραπεζών.
Η εκλογική μάχη δεν μπορεί παρά να μετατραπεί σε μια μάχη αποκάλυψης και καταγγελίας της δολοφονικής για το περιβάλλον και τα δάση, πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού. Ο δικομματισμός έκαψε τη χώρα. Να τον σταματήσουμε. Να κάνουμε την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση των δασών μας, κριτήριο ψήφου.

Πριν από πολλά χρόνια, (απο την δεκαετια του 1980) τα έλεγε αυτά και τα αρθογραφούσε κιόλας, στο ΑΝΤΙ και στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , ο πανεπιστημιακός καθηγητής της φυσιογνωσίας ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ, για τους κινδύνους της ΜΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ αλλα ποιος τον άκουγε και πιος τον ακούει ακόμα.
Ακόμη και τώρα με τόσα θύματα,δεν νομίζω να γίνει κάτι προς την σωστή κατεύθυνση.
Μακάρι να βγω ψεύτης

Θλίβομαι όταν παρακολουθώ τις τελευταίες δύο μέρες τηλεόραση αλλά το δάχτυλο το ριμάδι δεν αλλάζει κανάλι να δει κάτι πιό ευχάριστο! Για πολλοστή φορά, ρε παιδιά, θα πώ αυτό που είπε κάποιος το πρωί, ότι αυτός είναι ο έλληνας! Όχι για αυτούς που έβαλαν τις φωτιές αλλά για όλους αυτούς που έχουν τρέξει για βοήθεια, για όλους αυτούς που προσφέρουν την χείρα τους χωρίς να τους ενδιαφέρει τι και ποιός. Ναι είναι τραγικά τα λάθη και εγκληματικές ενέργειες και παλιά κιτάπια και ανώμαλοι ανθρώποι και όλα μα όλα αυτά που έχουν προκαλέσει αύτον τον χαμό. Τώρα όμως υπάρχει κόσμος που έχει χάσει τους ανθρώπους του, το σπίτι του, την περιουσία του, υπάρχουν ανθρώποι που καήκαν μέχρι και τα βρακιά τους… Πρέπει όσο μπορούμε όλοι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Κάτι θα είναι και αυτό.
Άκουγα σήμερα το πρωί για τον έναν πυροσβέστη που είπαν ότι ήταν 2 μέτρα ψηλός και την βρήκαν 60 εκατοστά. Τι λέμε τώρα… Ποιός είναι ο δικαστής που θα δικάσει τους υπαίτιους και τι ποινή θα τους βάλει να μου πεί. Γιατί για εμένα τα ισόβια δεν είναι ικανοποιιτική ποινή, για εμένα κάψιμο θέλουν και οι ίδιοι τους. Σε δημόσιο χωρο. Όπως στην Κίνα, να τους βλέπουν όλοι.
Ντροπή όχι σε κυβερνήσεις και παρακυβερνήσεις ( αυτοί θα πληρώσουν αλλιώς), ντροπή σε αυτούς που το έκαναν. Το μόνο που θέλω να τους ρωτήσω είναι το βράδυ πως κοιμούνται? Δεν έρχονται στον ύπνο τους τα 4 παιδάκια???

Για όσους δεν το έχουν ζήσει και έυχομαι να μην το ζήσουν ποτέ, η φωτιά δεν παλεύεται.Άστα…

Εύχομαι να είσαστε όλοι καλά, γεροί και ψύχραιμοι, εσείς και οι δικοί σας, με αυτή τη φοβερή οικολογική καταστροφή που συμβαίνει σ’ όλη την Ελλάδα…

Από πάρα πολλά χιλιόμετρα μακριά, οι μαυροκόκκινοι καπνοί φτάσανε και σε μας (Αργολίδα-Κυνουρία). Φανταστείτε τι συμβαίνει στους φλεγόμενους τόπους ! Τραγωδία…
Είναι δραματική και αγωνιώδης η κατάσταση που περνάει η ελληνική επαρχία. Μέσα απ’ την εγκατάλειψη και την αδιαφορία τής πολιτείας, οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους, με νύχια και με δόντια και με τη ζωή τους την ίδια, να αυτοπροστατευθούν.
Μόνοι μας, μέσα στο χάος και την ανικανότητα όλων τους…

Μόνο σιωπή και περισυλλογή πια… Μέχρι τη μέρα που θα μας ζητήσουν όλοι την ψήφο μας.
Αν κάνουμε όλοι αποχή από τις πρόωρες -και πάλι- εκλογές ίσως και “ταρακουνήσουμε” συνειδήσεις και μυαλά…

Μια -βαριά- καλησπέρα…

ΟΡΓΗ και ΘΛΙΨΗ !

Πώς να εκφραστεί κανείς γι΄αυτή την ανείπωτη φρίκη που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας αυτές τις μέρες;;;
Αλλά και για τα ασυνάρτητα ασύμμετρα που ακούμε;;;

Ας μιλήσει η ποίηση των στίχων και της εικόνας ενός παραδείσου που χάθηκε…

“Στα καμένα”.
Στίχοι Μιχάλης Γκανάς, Σύνθεση-Ερμηνεία Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, δίσκος “Ρίξε κόκκινο στη νύχτα”, 1993.

"Έλα να πάμε στα καμένα
στον Υμηττό και στην Αυλώνα
πουλιά και πεύκα συλλογίσου
ενός καμένου παραδείσου
δέντρα που ήτανε φαντάσου
και στη σκιά τους ξεκουράσου

Έλα και πάρε με μαζί σου
στην Κυριακάτικη εκδρομή σου
βγάλε με στο χλωρό κορμί σου
στις εκβολές του παραδείσου

Έλα να πάμε στα καμένα
δε μας χωράει πια το σπίτι
έρχονται δύσκολες ημέρες
μουτζουρωμένες σα Δευτέρες
έρχονται φλόγες απ’ τα δάση
και μια φωτιά να μας δικάσει
μέσα στο πύρινό της χνώτο
από τον έσχατο στον πρώτο.
Έλα και πάρε με μαζί σου
στην Κυριακάτικη εκδρομή σου
βγάλε με στο χλωρό κορμί σου
στις εκβολές του παραδείσου

Έλα να βγούμε απ΄ το σπίτι
ξανά σε δρόμους και πλατείες
πάρε και τα παιδιά μαζί σου
εδώ, στο χείλος της αβύσσου
κι άφησε μόνη στο τραπέζι
την τηλεόραση να παίζει
Να δείχνει έγχρωμο τον πόνο
δίπλα σ’ ένα φιλέτο τόνο
Να δείχνει φονικά και φλόγες
τσόντες πολιτικούς και ρώγες
ενώ εμείς θα΄ χουμε φτάσει
στο σταυροδρόμι του εξήντα

Με τα παιδάκια μας στον ώμο
για να μας δείχνουνε το δρόμο".

Καϊάφας, 15 περίπου μέρες πριν…

Στην όλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει σχετικά με τους ένοχους αυτής της ανείπωτης τραγωδίας, νομίζω πως είναι διαφωτιστικό το παρακάτω κείμενο:

      Δηλώσεις Φρατίνι για τις πυρκαγιές:

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA μετέδωσε πριν από λίγο δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνκο Φρατίνι, σύμφωνα με τις οποίες “βρισκόμαστε μπροστά σε μια εδαφική τρομοκρατία.”

Πιο συγκεκριμένα, ο Φρατίνι αναφέρει ότι "οι πυρκαγιές και οι φλόγες αυτών των ημερών αποτελούν σημάδι μιας άλλης, νέας μορφής τρόμου που πλήττει την περιβαλλοντική μας κληρονομιά και κλείνει τον κύκλο μιας αλλόκοτης συμμαχίας: ανάμεσα στις σκοτεινές και αρπακτικές ψυχές της οικοδομικής κερδοσκοπίας και σε αυτούς που σκοπεύουν να λυγίσουν, να γονατίσουν μια περιοχή, μια οικονομία, τραυματίζοντας το τοπίο με τρόπο ανεπανόρθωτο.

Οι φλόγες επιτίθενται τώρα πια σε κατοικημένα κέντρα και πεθαίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι.
Είναι μια μορφή εδαφικής τρομοκρατίας απολύτως καινούργια, η οποία επομένως πρέπει να καταπολεμηθεί και να κατασταλεί με νέα όπλα και νομικά αποτρεπτικά μέσα".
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για ζητήματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας, υπογραμμίζει ότι "στην πραγματικότητα δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση να πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια μορφή εγκληματικότητας σαφώς περιγεγραμμένης, τυχαίας ή που είναι προϊόν κάποιου που δεν έχει κανένα συναίσθημα ή δημόσια ηθική.
Η πυρκαγιά δεν είναι πια το αποτέλεσμα μιας ένοχης απροσεξίας. Και δεν είναι πια μόνο η Ιταλία που αποτελεί θήραμα της κατασκευαστικής μαφίας. Η Γαλλία, η Ισπανία και τώρα η Ελλάδα γνωρίζουν αυτή τη νέα καταστροφή, αυτή την εδαφική τρομοκρατία που κρατά τώρα όλη τη νότια Ευρώπη σε ομηρία.

Πρέπει να δράσουμε και να ξέρουμε να αντιδράσουμε.
Βρισκόμαστε και εδώ υπό δοκιμή ενός αποτελεσματικού συντονισμού, νέων εργαλείων ικανών να επιταχύνουν τις πρωτοβουλίες των κρατών-μελών και να προωθήσουν νέες μορφές κοινής δράσης.

Είναι υπό δοκιμή μια νέα συνείδηση."

http://www.ert.gr/eu/news.asp?id=336702

Ντροπή σε όλους όσους τα έκαναν όλα αυτά, είναι τέρατα με όλη την σημασία της λέξης, ίσως όμως να προσβάλλω και τα ίδια τα τέρατα με το να τους λέω έτσι. Δεν έχουν ψυχή αυτοί, δυστυχώς είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι που τα κάνουν, πιθανόν οι πολιτικοί να ξέρουνε ποιοι είναι κιόλας αυτοί που τα κάνουνε, αλλά φυσικά μπροστά στο χρήμα κλείνουν τα μάτια και δεν λένε τίποτα, γιατί κι αυτοί τα ίδια σ…α είναι. Το κακό είναι ότι πάλι οι ίδιοι θα βγούνε, γιατί εμείς οι Έλληνες τα θέλουμε και τα παθαίνουμε. Αν γινόταν μια αποχή απ’ όλους τους Έλληνες, θα σας έλεγα εγώ, να θα τους πήγαινε, θα ξανακάνανε τα ίδια? και τα κανάλια δεν λένε και όλη την αλήθεια μην νομίζετε. Αυτά

εγώ λέω να μην κάνουμε καμία αποχή, αλλά να μαυρίσουμε αυτούς που μαυρίζουν τη ζωή μας :089:

Να συμπληρώσω στα λεγόμενα του Μπάμπη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ βγαίνει συνήθως με ένα ποσοστό (επί του συνόλου των κατοίκων) που κυμαίνεται γύρω στο 25%.
Η αποχή δε ωφέλησε τους λαούς ποτέ και πουθενά.

Η Ελλάδα απορρίπτει την προσφορά πυροσβεστών και μέσων πυρόσβεσης από γειτονική χώρα
http://www.indy. gr/newswire/ i-ellada- aporriptei- tin-prosfora- pyrosbestn- kai-meson- pyrosbesis- apo-geitonik- 3c7ra

“…Μην ακους τι λεγεται, η Ελλαδα καιγεται και τα βραδια κλαιγεται μεσα απ’το γυαλι.
Μην ακους τι λεγεται, η Ελλαδα καιγεται και αυτοι που θα τη σωσουν ειναι μονο οι τρελλοι …”

Σήμερα το βράδυ οι Γάλλοι δασοπυροσβέστες που έσωσαν τον Πάρνωνα έπιναν ούζο σε ουζερί της Σπάρτης,Μαγκιά τους…:109:

Πρώτα απ’όλα, ελπίζω όλοι οι φίλοι και οι φίλες μας στο φόρουμ να μην κινδύνευσαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Εύχομαι όλοι και οι οικογένειες σας να είστε καλά.

Το σχόλιο μου είναι ότι αυτό το κακό ήταν ΠΟΛΕΜΟΣ. Τουλάχιστον οι περιοχές Ολυμπία, Λούβρο, Ζαχάρω, Κρέστενα όπου έχω αρκετούς φίλους, απ’ ότι έμαθα δεν θυμίζουν πλέον τίποτα. Λιοστάσια, μελίσσια, δάση, καλλιέργειες, σπίτια…δεν υπάρχει τίποτα.

Οι (απ)άνθρωποι που το’ καναν ελπίζω να πάθουν αυτά που τους αξίζουν. Αν δε πιαστεί κάποιος, ας τον δώσουν απλώς στα χέρια των ανθρώπων των οποίων το βίος καταστράφηκε εν μία νυκτί

ΥΓ1:

Αυτό ρε Νίκο είναι εντελώς άτοπο. Από δω και μέχρι τις εκλογές θα ακούσουν τα αυτάκια μας ότι μπορούμε να φανταστούμε. Μη τρελλαθούμε κιόλας.

ΥΓ2:
Έ όχι κι αποχή από τις κάλπες αγαπητή Ιωάννα. Αυτό είναι που θέλουν οι αλήτες. Απλώς όχι άλλοι αλήτες!

Λαχταρήσαμε πολύ αυτές τις μέρες.
Και για τη ζωή των δικών μας ανθρώπων και για φίλους που παραθέριζαν στη δοκιμαζόμενη Ηλεία, αλλά και για τον κάθε Έλληνα, τον κάθε συνάνθρωπο που έβλεπε τη ζωή του και το βιος του να απειλείται με εξαφάνιση.

Κυρίως όμως είναι αυτό το συναίσθημα της αδυναμίας να αντιδράσεις, να παλέψεις με έναν «εχθρό», τη φωτιά, εντελώς μόνος, απροστάτευτος, μέσα σε μια γενική διάλυση και ανευθυνότητα, κυριολεκτικά στο έλεος του ανέμου και της τύχης.
Και το χειρότερο, ότι δεν υπάρχει πια καμιά σιγουριά για το μέλλον, μια και κάτι ανάλογο, μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης μπορεί να επαναληφτεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Πρέπει να είμαστε από εδώ και πέρα σε διαρκή επαγρύπνηση και να κινητοποιηθούμε κατά ομάδες, μόνοι μας, (όσο κι αν αυτό φαντάζει ουτοπικό) χωρίς πια να περιμένουμε τη βοήθεια ούτε της τοπικής αρχής ούτε του κράτους, αποδείχτηκαν δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο εντελώς αναποτελεσματικά.

Αν το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο (βλέπε link με το κείμενο του Φρατίνι που έβαλα σε προηγούμενο post και δημοσιεύτηκε σήμερα και στην «Ελευθεροτυπία») έβαλε στόχο την οικοπεδοποίηση της χώρας και το χτύπημα πέραν της οικονομίας, του φυσικού πλούτου κλπ. και του ηθικού των πολιτών, (χωρίς καμιά διάθεση να κινδυνολογήσω – δεν το επιτρέπουν ούτε οι νεκροί μας ούτε οι δύσκολες τούτες ώρες) δεν ξέρω τι να υποθέσω για το μέλλον.
Το να καταψηφίσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στο γκρεμό, αν και θα ΄πρεπε να ΄ναι αναμενόμενο, δεν το βλέπω να γίνεται!
Λειτουργούμε και αντιδρούμε με το θυμικό, δυστυχώς, και γρήγορα ξεχνάμε…

ΥΓ: έχουμε 2 φιλμ ολόκληρα τραβήξει - λίγες μέρες μόλις πριν- στις ασύλληπτης ομορφιάς περιοχές του Καϊάφα, της Ζαχάρως, της αρχ. Ολυμπίας και των γύρω περιοχών και δεν το χωρά ο νους μου ότι όλα αυτά είναι παρελθόν.

Ακόμα αντηχεί στ΄αυτιά μου η συζήτηση με τους φίλους μας:

  • Πώς και τη γλύτωσε η περιοχή σας την «ανάπτυξη», βρε τυχεροί;
  • Μην είσαι και τόσο σίγουρη, όλο και κάποιο “Ζαχάρω Resort” θα μας προκύψει, τα συμφέροντα είναι τεράστια και πιεστικά, τους είναι και η χάραξη της Ιονίας οδού που περνά μέσα από τον Καϊάφα εμπόδιο…

Εγώ πάντως καθόλου αισιόδοξος δεν είμαι σε ότι αφορά τις εκλογές.
Ακόμα κι αυτοί που τους άφησαν να καούν ζωντανοί θα πάνε πάλι και θα τους ξαναψηφίσουν.
Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά δεν περιμένω καμιά βελτίωση στο πως σκέφτεται και ψηφίζει ο Έλληνας.
Άντε το πολύ πολύ να ξαναβγεί το Πασοκ.

Ανοίγοντας το email μου σήμερα, βρήκα μια ανακοίνωση που πιθανόνατα ήρθε και σε πολλούς από σας (όπως και να’χει την επισυνάπτω), για μια «βουβή συγκέντρωση διαμαρτυρίας» (…), σήμερα Τετάρτη, σε όλες τις πλατείες πόλεων της χώρας.
Οι διαόλοι μου δίδουνε μ’όλες ετούτες τις μεταμοντέρνες, ευρωπαϊκών προδιαγραφών μαλακ*ες τύπου βουβής/γυμνής/ουρανιοτοξοφορεμένης κ.ο.κ. διαμαρτυρίας - τζούφιας εν τέλει. Την τάση αυτή, θεωρώ, πρέπει να την εκλάβουμε ως μείζων πλήγμα στους Κοινωνικούς Αγώνες. Βεβαίως, όλα αυτά τα πανηγυράκια ουδόλως τα διαχωρίζω από τα πλάνα για τα συλλαλητήρια της μιας λωρίδας κυκλοφορίας και πάει λέγοντας (συλλαλητήρια με κοινωνική ευαισθησία…). Οι ίδιοι τα καλλιεργούν αμφότερα στην συνείδηση του - νέου μοντέλου - «ενεργού πολίτη».

Οδύνη και συγκλονισμό προκάλεσαν οι εικόνες που είδαμε εδώ στη Κύπρο.
Μας θύμισαν τη προσφυγοποίηση μας όπου φεύγοντας εγκαταλείπαμε σπίτια και περιουσίες. Εύχομαι αυτός ο κόσμος να βρεί το κουράγιο να ξαναδημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για να επανέλθει ξανά η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς.
Εδώ ο κόσμος κοινητοποιήθηκε απο τη πρώτη στιγμή. Εκτός απο τις ομάδες των πυρεσβεστών, δασοπυροσβεστών και εθελοντών της Πολιτικής Άμυνας, Χιλιάδες πολίτες δήλωσαν εθελοντές για να ρθούν στη Ελλάδα να βοηθήσουν στη κατάσβεση των πυρκαγιών. Εκτός απο αυτό άρχισαν αμέσως εράνοι για τη βοήθεια των πυροπλήκτων όπου πραγματικά προσωπικά συγκινήθηκα βλέποντας γέροντες και γριές που έδιδαν την επιταγή της σύνταξης τους που είναι και το μόνο εισόδημα που έχουν.
Εκείνο που μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση είναι το αλαλούμ που επικράτησε, η αδυναμία συντονισμού των επιχειρήσεων κατάσβεσης και η απουσία του Κράτους απο πολλά σημεία όπου κινδύνευαν ζωές. Η Ελλάδα μετά απο τόσα χρόνια στη Ευρωπαική Ένωση εξακολουθεί να υστερεί στο θέμα της οργάνωσης των Κρατικών Υπηρεσιών της. Κρίμα. Τα συλληπητήρια μας πρός τις οικογένειες των αθώων θυμάτων και τη συμπαράσταση μας στους αδελφούς που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Ο Θεός να τους δίνει ΚΟΥΡΑΓΙΟ.