νεα κυκλοφορία.
Ελληνες συνθέτες 1930-1950
Εκδόσεις Πριγκηπέσσα; Δεν τις είχα πάρει χαμπάρι, και δεν έχουν πολλή παρουσία στο ίντερνετ.* Έχουν όμως τίτλους που μας ενδιαφέρουν. Λαούτο και Λαϊκή κιθάρα Μυστακίδη, Λαϊκό πιάνο (σχετικά με το γνωστό πρότζεκτ) του Ορδουλίδη.
Ο @dimitris_mystakidis δε συνηθίζει να πολυμιλάει για τέτοια πράγματα. Κάποιος όμως θα άξιζε να ξεκινήσει ένα νήμα εδώ γι’ αυτές τις εκδόσεις.
*Εκτός αν απλώς επισκιάζονται στο Γκούγκλ από την «Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ», που σε παλιότερες εκδόσεις ακολουθούσε την ίδια ορθογραφία.
πρόκειται για παράλληλη δραστηριότητα της μουσικής σκηνής “Πριγκηπέσσα” στην Θεσσαλονίκη.
Εκτός από παρουσιάσεις βιβλίων - και δίσκων - που γινονται σχετικά συχνά (για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης και σε αυτού του ύφους μαγαζί, δείτε στη σελίδα) αναλαμβάνει και εκδόσεις σχετικής θεματολογίας.
Η σελίδα δεν είναι πλήρως ενημερωμένη, λείπει αυτό το κομμάτι (των εκδόσεων), μόλις μίλησα με τον Δημήτρη Σφίγγο σχετικά και του το θύμισα.
Αν θέλετε πληροφορίες για τα “τραγούδια στο χαρτί” ή άλλο, το τηλ. είναι 2310273542
βρήκα κι αυτό (του Δ. Σφίγγου από τα “προλογικά σημειώματα” του βιβλίου)
…
Πρώτη μέρα κυκλοφορίας!
“Τραγούδια στο χαρτί” του Σταύρου Κρομμύδα.*
Μεγάλη χαρά για όλους μας για την έκδοση του εξαιρετικού πονήματος του Σταύρου.
Το βιβλίο διατίθεται σήμερα και αύριο στο Φεστιβάλ Λαϊκής Κιθάρας στην αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι.
Παραθέτω τον πρόλογο που μου ζήτησε ο Σταύρος να γράψω και μου έκανε την τιμή να συμπεριλάβει στα προλογικά σημειώματα του βιβλίου.
…
“Είναι πολύ δύσκολο να προλογίσεις το πόνημα ενός συναδέλφου σου, που πρώτα από όλα εκτιμάς απεριόριστα ως δάσκαλο και μουσικό στα πάλκα, αλλά παράλληλα είναι και ένας πολυαγαπημένος και αληθινός φίλος σου, που έχεις μοιραστεί “ζωή” μαζί του.
Πως άραγε να είσαι απόλυτα αντικειμενικός;
Με τον αγαπημένο μου Σταύρο Κρομμύδα όμως, και την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει σε αυτό το βιβλίο, τα πράγματα είναι πολύ απλά.
Γιος του ξακουστού κιθαρίστα της Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κρομμύδα ή κυρ Τάκη, όπως των θυμούνται οι παλαιότεροι.
Περισσότερα από τριανταπέντε χρόνια στις ζωντανές εμφανίσεις, πάντα με σεβασμό στους συναδέλφους, στη λαϊκή μουσική και με μια ανεξήγητη συστολή.
Πάντα με μια αγωνία: “Να παιχτούν τα τραγούδια σωστά”…! Όχι στην προχειρότητα.
Για εμάς τους μουσικούς των παταριών, αυτό που ορίζεται ως παρτιτούρα και βάση, είναι η πρώτη εκτέλεση ενός τραγουδιού. Αυτή αποτελεί το σημείο αναφοράς και συνεννόησης μεταξύ μας.
Ο Σταύρος από πολύ νωρίς, ξεκίνησε να καταγραφεί σε οδηγούς ή σε παρτιτούρες τα τραγούδια που παίζαμε. Μια εργασία ιδιαίτερα δύσκολη με τα μέσα που είχαμε για να ακούμε τα χρόνια του ‘90.*
Όχι για ιδία χρήση!
Για να τα μοιραστεί με συναδέλφους!
Δεκάδες φορές του έχω τηλεφωνήσει ζητώντας του οδηγούς από κομμάτια για κάποιο βιαστικό πρόγραμμα που έπρεπε να παίξω, και όχι μόνον εγώ…
Ο ορισμός της κοινοκτημοσύνης στη γνώση!
Όλον αυτόν τον όγκο δουλειάς κατάφερε να το περάσει και να τον χρησιμοποιήσει και με την ιδιότητά του ως δάσκαλος κιθάρας, ή καλύτερα δάσκαλος μουσικής και μουσικής αισθητικής.
Είναι “μαγικός” ο τρόπος που καταφέρνει να “μυήσει” τους μικρούς και μεγάλους μαθητές του, στον κόσμο της μουσικής και να τους μεταδώσει την υψηλή αισθητική του.
Μπορώ και το λέω αυτό χωρίς να υπερβάλω, διότι το είδα με τα μάτια μου.
Οι δύο γιοί μου, στα επτά περίπου χρόνια που έκαναν μαθήματα κιθάρας μαζί του, αγάπησαν και ένιωσαν τη μουσική και τα όργανα. *
Ανέπτυξαν υψηλά γνωστικά και αισθητικά κριτήρια για τα ακούσματά τους και πάνω απ’ όλα απέκτησαν έναν μεγάλο φίλο.
Τολμώ να προσθέσω ότι δεν είμαι ο μόνος μουσικός που εμπιστεύτηκα τον Σταύρο ως δάσκαλο μουσικής για τα παιδιά, πολλοί κορυφαίοι συνάδελφοι έκαναν το ίδιο…
Το βιβλίο αυτό πιστεύω ανεπιφύλακτα, ότι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε σπουδαστή, φοιτητή, ή κάποιον που παίζει για το μεράκι του. Αλλά και για τον επαγγελματία μουσικό που επιθυμεί να έχει μια ορθή καταγραφή, οχί μόνο των συγκεκριμένων τραγουδιών, αλλά και του τρόπου καταγραφής των παλιών ηχογραφημάτων.
Εύχομαι από καρδιάς, το βιβλίο αυτό να είναι μόνο η αρχή και η επιτυχία του να δώσει ώθηση στον Σταύρο, ώστε ακολουθήσουν περισσότερα!*
Καλοτάξιδο Σταύρο!*
Καλές πενιές στους αναγνώστες!”
Δημήτρης Σφίγγος 08/12/2022
Νέο βιβλίο με παρτιτούρες απο τον φίλο Σταύρο Κρομμύδα.
“ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ”
Έλληνες συνθέτες λαϊκών τραγουδιών των δεκαετιών 1930-1950.
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Αφορμή για την συγγραφή του εγχειρήματος που ακολουθεί στάθηκε η καταγραφή του ρόλου, της τεχνοτροπίας, του τρόπου εναρμόνισης και της ρυθμικής συμπεριφοράς της Λαϊκής Κιθάρας σε ένα ρεπερτόριο της Λαϊκής μουσικής, κυρίως των δεκαετιών ’30 εως ’50, όπου η κιθάρα έχει σημαντικό και ιδιαίτερο ρόλο στην συνοδεία αλλά και στην σολιστική(μελωδική) παρουσία της στην περίοδο αυτήν.
Το βιβλίο περιέχει παρτιτούρες για όλα τα όργανα και το τραγούδι (φωνή) (Full Score) που παίζουν στην πρώτη ηχογράφηση των τραγουδιών και επίσης πάρτες για το κάθε όργανο χωριστά. Απευθύνεται σε μουσικά σύνολα αλλά και για μελέτη του κάθε οργάνου που συμμετέχει στο κάθε τραγούδι. Τα τραγούδια είναι ταξινομημένα στις Λαϊκές κλίμακες(λαϊκούς δρόμους).
Καλή μελέτη λοιπόν για όσους βρεθούν στα χέρια τους τα ‘’ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ΄΄.
Προς το παρών διατίθεται στην μουσική σκηνή ΄΄ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑ’’ στον Μουσικό Οίκο ΝΑΚΑΣ ή από εμένα με αποστολή στην διεύθυνση όποιου το ζητήσει.
τηλ. επικοινωνίας Σταύρος: 6945753407