Τίτλοι τραγουδιών σε άλλα κουρδίσματα;

καλησπερα σε ολους:)
μπορει καποιος να γραψει μια λιστα απο τραγουδια τα οποια ειναι ειναι σε ντουζενια??
αναφερομαι κυριως σε αδεσποτα ρεμπετικα της εποχης 1900-1939 τα οποια
υπηρχαν τα εφταχορδα ταμπουρο-μπουζουκα 5ταστοι μπαγλαμαδες κτλ!!!
πχ

  • ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ-ΤΟ ΝΤΑΧΤΙΡΙ. ρε-σολ-λα# Συριανο (αν δεν κανω λαθος)
  • …???

ευχαριστω προκαταβολικα!!!

Καλημερα σε ολο το φορουμ .

Το κομματι Αϊβαλιωτικο Ζεϊμπεκικο ηχογραφηθηκε το 1929 στην Αμερικη και παιχτηκε απο τον Μανωλη Καραπιπερη . Στην πρωτοτυπη εκτελεση η τονικη του κομματιου ειναι μεταξυ μιb και μι .Το κομματι ειναι παιγμενο με κουρδισμα σιb - μιb - λαb .
Αν κατεβασουμε το κουρδισμα του οργανου κατα ενα ημιτονιο προκυπτει το κουρδισμα λα - ρε - σολ. Επισης το κομματι ειναι σε ηχο σαμπαχ.
Στις 13-01-2013 στο Μουσειο Λαϊκων Οργανων εγινε παρουσιαση κομματιων της πρωτης περιοδου 1900 -1932. Ενα απο τα κομματια που παιχτηκαν με τα αυθεντικα τους κουρδισματα ειναι και αυτο που προαναφερω .
Ο κυκλος των παρουσιασεων γινεται σε συνεργασια με το Μουσειο Λαϊκων Οργανων και οταν ολοκληρωθει θα αποφασιστει τι θα βγει προς τα εξω απο τα πρακτικα .

Γκαζάκο, δεν διαβάζεις ΚΛΙΚΑ και με στεναχωρείς… Άσε που δεν κάνεις και αναζήτηση στο Φόρουμ :019:
Στην κλίκα θα βρεις δυό τρία άρθρα του Σταύρου Κουρούση για τα ντουζένια. Στο δε Φόρουμ, σε πολλά θέματα αναφέρονται κάμποσα τραγούδια.

@Σπύρος Γκούμας:
Δάσκαλε, ελπίζουμε να δημοσιευθούν με τον α ή β τρόπο όσα περισσότερα γίνεται!!!
Και κυρίως να ακουστούν οι πιστές επανεκτελέσεις σου!

1 «Μου αρέσει»

ο Ζουριδακης παιζει κανονικα ρε-λα-ρε,ομως η μπουργανα του ειναι τριπλη με δυο καντινια και γι αυτο το περιεργο ακουσμα συν το γεγονος οτι ο Ζουριδακης κανει αρκετα την χρηση του μπαρε σε αυτο το κομματι.
Ο Καραπιπερης εκανε μεγαλη χρηση του bozuk duzeni η γνωστο και ως Καραντουζενι στην Τουρκια λα-ρε-σολ που και σημερα γινεται σε μεγαλη χρηση απο του παιχτες ταμπουρα .
Επισης εκανε χρηση και του yeksani duzeni που ειναι το Λα-ρε-Λα (Απο κατω απ τις ντοματες) απο το οποιο προηρθε και το γνωστο μας ρε-λα-ρε καθως και το Ντο-ρε -ντο (Τουτοι οι μπατσοι)

1 «Μου αρέσει»

κατα αρχην καλησπερα σας:106::092:και επισης στη λιστα συγκαταλεγω το εξης:230:

τα συμπερασματα δικα σας:082:

παρακαλουνται οι γνωστες του “αθληματος” να παραθεσουν τισ γνωμες επανω στο θεμα το οποιο το “κατεχουν”
αρνητικες απαντησεις δεν θελουμε αλλα σας κανουμε εκπτωση σε ολα τα spacies μεχρι εξαντλησεως των αποθεματων

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 01:55 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 01:18 —


“Χτες το βραδυ στου Γκαρίπη”:Περί ορέξεως κολοκυθόπιττα!

αυτα εδω γνωριζει κανεις κουρδισμα και δρομους???
1.hhttp://www.youtube.com/watch?v=or7YxNFh70E
2.http://www.youtube.com/watch?v=MGNlfhux25w
3.http://www.youtube.com/watch?v=4y2tc5g4nyw :088:

προσπαθω να τα “παλεψω” στο τριχορδο μου:230:

το χατζιμιλούσικο είναι απτάλικο σε σολ ραστ και το ακούω σε ανοιχτό κούρδισμα ρε-σολ-σολ (καντίνι-μεσαία-μπουργάνα).
ο ξεφτίλης καμηλιέρικο σε μι χιτζάζ, και το ακούω σε ιταλικό ρε-λα-ρε.
το τελευταίο με τον πατρινό, καμηλιέρικο σε λα ουσάκ, το ακούω σε καραντουζένι ρε-σολ-λα.

Μιας και το Χατζημιλούσικο είναι από τα αγαπημένα μου οργανικά, ακούστε και ολόκληρη την ηχογράφηση (στο λινκ του #7 τα τελευταία δευτερόλεπτα είναι κομμένα).

αντε παιδια ακουσα τα κομματια του mikε του πατρινου και καταχαρηκα γιατι εχουνε το παλιο μουρμουρικο παιξιμο, μεχρι τωρα νομιζα οτι κομματια τετοιου στιλ με μπουζουκι εχουν σωθει μονο καραπιπερισ ιωαννιδησ μανετασ ζουριδαακης και χαλκιασ.Αμα ξερεται κανενα αλλο που μου εχει ξεφυγει(ενοω καποιο κοματι που να εχει παλιο μπουζουκικο παιξιμο η καποιο κοματι που παιζεται με αλλα οργανα αλλα η μελωδια του ειναι μουρμουρικη αδεσποτη κτλ) πειτε το να στε καλα:) γκαζακο ακουσε το σκυλα με κανεσ και λιωνω ρε σι σολ (μαλλον) οταν πλινω τουμπεκακι ρε σολ σολ και σχεδον ολα του μπατη και καραπιπερη ιωαννιδη.τα εχει και στην κλικα.α και το στα ορη βγαινει η καπαρη γενιτσαρης ρε σολ λα

γεια σας!το σκυλα μ`εκανες και λιωνω ειναι σε ρε σολ σολ και ο μιχαλης η μικες πατρινος επαιζε λαουτο και οχι μπουζουκι…:043:

1 «Μου αρέσει»

o πατρινος επαιζε λαουτο αλλα νομιζω οτι σε καπια κοματια επαιζε μπουζουκι βεβαια και μπουζουκι να μην επαιζε ο τροπος παιξιματος σε κοματια οπω τα τρια ζειμπεκικα και το χατζιμιλιουσικο ειναι μπουζουξιδικος και ειναι σε μουρμουρικο υφος και το παιξιμο και η μελωδια.:slight_smile: οσο για το σκυλα μεκανες και λιωνω εγω νομιζω οτι ειναι ρε σι σολ το ιδιο λενε και σε ενα αρθρο στην κλικα εσενα απο που σου προεκιψε οτι ειναι ρε σολ σολ;? http://www.klika.gr/cms/index.php/ar8rografia/ar8ra/288-kourdismata-bouzouki.html

εχεις ακουσει ηχογραφησεις του μαρκου απο το σπιτι του το 70?εκει παιζει το σολ και φυσικα το παιζω και εγω ο ιδιος.οσο για τον πατρινο σε αυτα που αναφερεις παιζει λαουτο και ειναι στανταρ γιατι παιζω κι εγω και το γνωριζω.ευριπιδη προσεχε γιατι στο ρεμπετοκυκλωμα κυκλοφορουνε πολλοι καλαμπορτσαδες :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Στο σκυλα μ’εκανες και λιωνω χρησιμοποιει το ρε-σι-σολ,το οποιο εκανε και ο Μπατης στο σου χει λαχει.
Ο Καραγκιοζοπαίχτης Μάκης Πατρινος που πιθανώς είναι άλλος από τον Θεοδωρόπουλο και οχι το ίδιο άτομο επαιζε λαουτο και κυριως δημοτικα τραγουδια μονο το χατζημιλούσικο ,τα τρια ζειμπέκικα και η Μουσουλου και δύο μανέδες προέρχονται από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο
Υπάρχει και ο Χάρης Πατρινός που επίσης που είναι και αυτός άλλος καραγκιοζοπαίχτης ο οποίος έχει και αυτός λαούτο στα κομμάτια του σε δημοτικα.

1 «Μου αρέσει»

για ποια ηχογραφηση μιλας μιχαλη? δεν την εχω ακουσει ανεβασε την αμα θες, παντως στην αυθεντικη το παιζει ρε σι σολ δηλαδη υπαρχει το ρε σολ σολ και το ρε σι σολ και ειναι και τα δυο τονικοτητα σολ αλλα ο μαρκος το παιζει ρε σι σολ.η αληθεια ειναι οτι ο τροπος που εαιπζε το λαουτο σε συγκεκριμενα κομματια κοματια με εκανε να πιστεψω οτι ειναι μπουζουκι αν και κραταω μια επιφιλαξη οτι για της συγκεκριμενες ηχογραφησεις μπορει να επιασε μουζουκι παρολο που ηταν λαουτιερης γιατι σε καποια απο τα κομματια οπως το χατζιμιλιουσικο τα τρια ζειμπεκικα η μανταλενα και η δυο αμανεδες το οργανο μου ακουγεται ποιο πολυ σαν μπουζουκι παρα σαν λαουτο αλλα το θεμα δεν ειναι τοσο το τι οργανο επαιζε αλλα ο τροπος που το επαιζε δηλαδη οτι σε αυτα τα κομματια επαιζε με μπουζουξιδικο μουρμουρικο τροπο αυτο ειναι συμαντικο γιατι οι ηχογραφησεις με παλιο μουρμουρικο τροπο παιξιματος ειναι πολυ λιγες. δηλαδη και με μαντολινο να τα επαιζε τα κομματια σημασια δεν θα ειχε σημασια τοσο το οργανο αλλα ο τροπος παιξιματος.τελος δεν ειπα ποτε οτι ο πατρινος ειναι μπουζουξης ηξερα οτι ειναι λαουτιερης απλα φανταστικα οτι σε καποιες ηχογραφισεις(τα κομματια που ανεφερα πιο πανω) επαιξε μπουζουκι η κατι αλλο ταμπουροηδες-μπουλγαρι λαουτομπουζουκο μπουζουκομανα κτλ γιατι εγω ακουω τρισ χορδες οχι τεσερεις σαν του λαουτου και μια οχι τρις μουργκανες ειναι πολυ πιθανο να κανω λαθος αλλα μεγαλυτερη σημασια για μενα εχει ο τροπος παιξιματος.

Διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ και ΑΠΟΛΥΤΑ με τον ΕΕΥΡΙΠΙΔΗΣ. Εχει ασυνεπεια λογου το παληκαρι. ΦΤΑΝΕΙ

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 17:57 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 17:47 —

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ… :245:

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 17:59 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 17:57 —

μιχαλη αν θες να πεις κατι γραψτο εδω γιατι εγραψες <<ευριπιδη εισαι εδω?>> στο θεμα για το πλουσιοπαιδο?; … αραγε?;…αραγε?;:088:

αυτα εδω τα αριστουργηματα γνωριζει κανεις κουρδισμα και τονικοτιτες???


τα διστιχα του μαγκα το εχω βγαλει σε κουρδισμα ρε-λα-ρε αλλα δεν μου ακουγεται καλα!!!

Τα δύο κομμάτια για τα οποία μιλάς, φίλε gazakos, βρίσκονται στις δύο όψεις του ίδιου δίσκου της ελληνικής Κολούμπια, από τους πρώτους που χτύπησε το εργοστάσιο, με έναν τραγουδιστή ονόματι Σπαχάνη, που δεν τον ξαναβρίσκουμε στη δισκογραφία, τον Γιάννη Λειβαδίτη στο σαντούρι ή τσίμπαλο και έναν μπουζουξή Θανάση Μανέτα, που απ’ όσες μαρτυρίες έχουμε, δεν είχε ειδικότητα στα μάγκικα, έπαιζε περισσότερο τα “ευρωπαϊκά”, γι αυτό και απλά, συνοδεύει. Τα κομμάτια αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα, γιατί δυστυχώς έχουμε ελάχιστες ηχογραφήσεις παρόμοιου ύφους. Γνωστές αδέσποτες μελωδίες, απλούστατες στη δομή τους και δίστιχα από τα χιλιάδες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή στην μάγκικη (αλλά και τη γενικότερη) πιάτσα. Ενδιαφέροντα βέβαια και ευτυχώς που ηχογραφήθηκαν, αλλά δεν θα τα χαρακτήριζα και αριστουργήματα.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και πάλι!!!
Θα μπορούσε κάποιος να μου πει σε τι κούρδισμα είναι ΤΑ ΤΡΙΑ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΑ του ΠΑΤΡΙΝΟΥ
το έχω δοκιμάσει σε ΡΕ-ΣΟΛ-ΛΑ όμως δεν βγαίνει ,το τραγούδι ξεκινάει με ΡΕ# και σε κάποιες φράσεις
με ΣΟΛ# τι κούρδισμα πιστεύετε ότι θα ταίριαζε ???