Τιμές και πληθωρισμός στα μουσικά ΄΄σούπερ μάρκετ΄΄

Γειά χαρά . Χαζεύοντας στο διαδίκτυο αλλά και σε φυσικά καταστήματα έχω παρατηρήσει ένα περίεργο φαινόμενο . Ενώ σε μικρότερες επιχειρήσεις κοίταζα όργανα τα οποία είναι πάνω κάτω στις ίδιες τιμές στα μεγάλα καταστήματα έχουν εκτιναχθεί σε κάποια ! Να φέρω ένα παράδειγμα . Το μοντέλο κιθάρας της washburn D-10s το οποίο είναι ένα βασικό μοντέλο κιθάρας με μασίφ καπάκι το θυμάμαι πριν 1-2 χρόνια στα 190 με 200κάτι ευρώ . Ε σήμερα το συγκεκριμένο σε μεγάλη αλυσίδα το βρήκα 335! Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μοντέλο ΑJS-220 Της epiphone το οποίο πάνω κάτω σε αυτήν την τιμή το έβρισκες .Τώρα πουθενά κάτω από 300! Αυτή η αύξηση δεν θα ήταν περίεργη αν παρατηρούνταν κατ’εμέ και σε μικρότερα καταστήματα που εισάγουν…Όμως οι τιμές στα περισσότερα μικρά καταστήματα παραμένουν σχεδόν ίδιες με πολύ μικρότερες αυξομειώσεις . Φεριπήν σε ένα μικρό κατάστημα είχα βρεί την lag tranmontane T70D γύρω στα 240 ευρώ πρό έτους , τώρα το ίδιο κατάστημα το έχει στα 260 ! Εκτός του να πληρώνονται ακριβότερα οι εργάτες της washburn και της epiphone , που φυσικά όλοι ξέρουμε πως δεν θα συμβεί ποτέ, αδυνατώ να καταλάβω πως μία εταιρεία μεγάλου μεγέθους η οποία αγοράζει και μεγαλύτερες ποσότητες να πουλάει στην διπλάσια τιμή και η μικρή επιχείρηση να πουλάει με πολύ μικρότερες αυξήσεις . Αυτό το φαινόμενο προσωπικά το έχω παρατηρήσει σε όργανα χαμηλότερων τιμών (φυσικά μιλάμε πάντα για κιθάρες εισαγωγής) . Αναρωτιόμουν αν και άλλοι έχουν δεί κάτι παρόμοιο . Γιατί πραγματικά ασχέτως δυσχερούς οικονομικής πραγματικότητας δεν μπορώ να καταλάβω τον διπλασιασμό τιμής . Άλλο ένα σημείο που μου έκανε εντύπωση είναι πως μιλάμε για όργανα με μασίφ καπάκι . Τα όργανα με τα καπάκια λάμινετ είναι πάνω κάτω στην ίδια τιμή σε σχέση με πέρυσι . Ίσως και να γίνομαι λίγο παρανοΪκος και χωρίς λόγο αλλά θα με ενδιέφερε να μάθω και από άλλους αν έχουν δεί κάτι τέτοιες τρελές για τα δεδομένα μας αυξήσεις . Και φυσικά λέω τρελές για τον εξής λόγο . Αυτά τα όργανα (όχι μόνο αυτά που ανέφερα αλλά γενικότερα τα οικονομικής κατηγορίας με μασίφ η όχι καπάκι ) υποτίθεται πως απευθύνονται σε αρχάριους και σε αυτούς που θέλουν μία κιθάρα που να μην είναι κολυμπηθρόξυλο . Με ποιά λογική διπλασιάζεις την τιμή ?! Και ενώ σε άλλα καταστήματα μικρά υπάρχουν εναλλακτικές με αντίστοιχη ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή . Είμαι όλος αυτιά και συγνώμη για την πολυλογία …

Σωστές οι απορίες σου όπως αναμενόμενες είναι και οι αυξήσεις.

Θεωρώ πως οι αυξήσεις οφείλονται σε 2 λόγους, πληθωρισμός και μεταφορικά.

Πληθωρισμός: ένα αμάξι με 15.000 πριν 10 χρόνια σήμερα έχει 23.000. Ρώτησα έναν πωλητή γιατί τόσο ακριβά ένα τόσο μικρό αμάξι, μου απάντησε ότι κάθε χρόνο όπως όλοι οι εργαζόμενοι παίρνουν αύξηση έτσι υπάρχει και μια μικρή αύξηση τα αγαθά, ο Γερμανός τα 23.000 τα βλέπει λογικά για αυτό το αμάξι, ο Έλληνας όχι, ο Γερμανός παίρνει τελείως άλλο μισθό. Το ότι στην Ελλάδα έχουν παγώσει τις αυξήσεις 13 χρόνια δεν εμποδίζει την αύξηση των τιμών των αγαθών. Ειδικά όταν μιλάμε για εισαγόμενα.

Μεταφορικά : με τον covid έγινε ένα ανεπανάληπτο ναυτιλιακό πάρτυ στα container vessels χωρίς προηγούμενο, όλες οι πρώτες ύλες βαρεσαν κόκκινα.
Μιλάμε για τιμές 300% πάνω. Αυτά δεν θα τα πληρώσει η Fender, αλλά ο καταναλωτής θα πληρώσει τα μεταφορικά της ξυλείας στο εργοστάσιο της, τα εργατικά της, την παραγωγή της και τα ακριβά μεταφορικα της για την χώρα του πελατη.

Τώρα για τα μικρά μαγαζιά σε σχέση με τα μεγαλα.

Παράδειγμα : Φέρνει ένα οποιοδήποτε κατάστημα (μεγάλο η μικρό) μια κιθαρα από έξω με κόστος 100 ευρω (80 το προϊόν και 20 μεταφορικα ) και έχει κανει παραγγελία 100 κιθάρες.
Πουλάει τις 50 σε 2 μήνες και ξαφνικά ανακοινώνεται από τις ναυτιλιακές ότι έχουμε αύξηση μεταφορικών οπότε του λένε θέλουμε 40 για να στην φέρουμε ξανά.
Το κατάστημα συνήθως την ίδια ημέρα τις υπόλοιπες 50 κιθάρες που έχει τις πουλάει 20 πάνω σαν να του κόστισαν 120 για να τις φέρει.
Το κάνουν για να δουν αν θα ανταποκριθεί η αγορά και αν αξίζει να φέρουνε την ίδια κιθάρα με ακριβότερη τιμή και για άλλους λόγους.
Τώρα μερικά μικρά καταστήματα που δεν έχουν πολύ τζίρο μπορεί να κρατήσουν την παλιά τιμή η να την αυξήσουν λίγο για να μην τους μείνουν τα όργανα η απλά για να τα πουλήσουν και να βγάλουν το κέρδος που θα έβγαζαν έτσι και αλλιώς.

3 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ σε όλα. Απλά θα προσθέσω ότι αυξήθηκε παγκόσμια και το κόστος του ξύλου.
Παράδειγμα: ευρώπαλετα κόστος 2020-2021 7€ 2022-2023 κόστος 15€
Το ίδιο φαντάζομαι ότι συμβαίνει και με τα ξύλα που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές.
Στα containers η τιμή άρχισε να μειώνεται από τις αρχές του χρόνου. Από Κίνα σε Πειραιά η τιμή το 2018 ήταν 1800$,μέχρι το τέλος του 2022 ήταν 14.000$ και τώρα στα 2300$.
Δυστυχώς όμως ότι ανεβαίνει δεν πέφτει ξανά.

3 «Μου αρέσει»

ακριβώς ότι γράφει δεν ξεγράφει…

2 «Μου αρέσει»