Βεβαίως και είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα που ωραία θέτεις, Taras, και χρειάζεται διερεύνηση. Δεν είναι πάντως από όλους λησμονημένο. Εμένα με έχει απασχολήσει και έχω κάνει και ανακοίνωση σχετική, που βρίσκεται εδώ:
http://www.geocities.com/hydragathering/2005politis-barbara.html
Είναι βεβαίως στα αγγλικά, αφού παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, σε αγγλόφωνο κοινό. Δυστυχώς δεν βρήκα ακόμα το χρόνο να το μεταφράσω.
Τα βιβλία του Βλησίδη έχουν αρκετά στοιχεία, όπως και εσύ παρατηρείς, αλλά υπάρχει χώρος για περαιτέρω διερεύνηση. Θα με ενδιέφερε πολύ το άρθρο του Pennanen που αναφέρεις, δεν το έχω πετύχει. Θα σου στείλω και πμ. Κάποια πάντως από τα ερωτήματά σου τα έχω πραγματευτεί και εγώ.
Έχει δυστυχώς από πολλά χρόνια φύγει ένας άνθρωπος – κλειδί που θα μπορούσε να διευκρινήσει αρκετά ερωτήματά μας. Θείος μου (αδελφός του πατέρα μου), ο Γ. Ν. Πολίτης έτυχε να εργάζεται επί Μεταξά στο Υπουργείο (υφυπουργείο Τύπου) και διορίστηκε, θέλοντας και μη, μέλος της επιτροπής λογοκρισίας. Το αρχείο του δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, αλλά φαίνεται ότι δεν περιέχει κάτι αξιόλογο σχετικά. Η μοναδική σχετική πληροφορία που έχω είναι ότι «διόρθωνε τις χασμωδίες του Τσιτσάνη» (προφορική πληροφορία μέσω του αδελφού μου Αλ. Πολίτη).