Ταμπλατούρες για το Τζαμάικα του Λοίζου;

Πρόσφατα πήρα το μπουζούκι μου και θα ήθελα να αφιερώσω το “τζαμάικα” στην κοπέλα μου, το οποίο μου την θυμίζει πολύ γιατι φέρνει μια πολύ ζεστή και καλοκαιρινή ατμόσφαιρο στο νού μου. Το πρόβλημα είναι οτι δεν ξέρω να διαβάζω το πεντάγραμμο.

Ιδανικά θα ήθελα κατι σαν την παραπάνω ιστοσελίδα αλλα με αριθμούς αντι για τις νότες.

Γειά χαρά
'Οπως είχα γράψει και σε άλλο θέμα παλαιότερα θεωρώ πως το αυτί είναι πολύ καλύτερη εναλλακτική από την ταμπλατούρα όταν κάποιος δεν ξέρει νότες , καθώς η ταμπλατούρα δεν έχει κάποιο τρόπο να σου δείξει την διάρκεια και την θέση μιας νότας . Αν και βοηθάει αρχικά στην εκμάθηση ενός οργάνου μακροπρόθεσμα η εκμάθηση με το αυτί είναι προτιμότερη .Στο youtube έχεις την δυνατότητα να επιβραδύνεις την ταχύτητα αναπαραγωγής ενός τραγουδιού , οπότε αν δυσκολεύεσαι να μάθεις το τραγούδι σε κανονική ταχύτητα η δυνατότητα επιβράδυνσης του βίντεο θα σε βοηθήσει σημαντικά . Επίσης εάν τελικώς βρείς κάποια ταμπλατούρα πρόσεξε να δείς αν είναι για κιθάρα γιατί λόγω διαφοράς κουρδίσματος οι θέσεις των νοτών αλλάζουν .Καλή συνέχεια και καλές πενιές !

2 «Μου αρέσει»

Ουδέν πρόβλημα, ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο δεύτερος. «Αφτί» έχεις; Αν ετοιμάζεσαι να απαντήσεις «Όχι», ξανασκέψου το. Κι αν δεν έχεις, θέμα χρόνου είναι να αποκτήσεις, στο λέω εγώ, απλά ως «μη νεαρός», γέρος που στα 81 μου δεν διαβάζω πεντάγραμμο παρά μόνο συλλαβίζοντας, είμαι όμως πεπαιδευμένος μουσικός (διαβάζω άνετα βυζαντινή παρασημαντική). Θα παιδευτείς λιγάκι μέχρι να «βγάλεις» τη τζαμάικα ακούγοντας τη μελωδία, δεν είναι και το ευκολότερο στην απομνημόνευση κομμάτι. Αν όμως μεταθέσεις την επιθυμία αφιέρωσης στην κοπέλα σου στο όχι μακρινό μέλλον, θα αρχίσεις να εξασκείς λίγο το αφτί σου και δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που και τη τζαμάικα θα βγάλεις με το αφτί, και το μοτίβο του χορικού της Ενάτης του Μπετόβεν και τον Τσαούς και τον Τσιτσάνη και, ό,τι γουστάρει η ψυχή σου!

2 «Μου αρέσει»