Σχετική υγρασία και ποιοτικός ήχος

Παιδιά αν και έχω φτηνό οργανάκι έχουν αρχίσει να με ζώνουν τα φίδια με την υγρασία γιατί βλέπω ότι έχω πολύ στο σπίτι.Περίπου 80%.Πήραμε έναν αφυγραντήρα γιατί το θέλανε γενικά στο σπίτι αλλά ακόμα δεν έχω δει μεγάλη διαφορά άντε να πάει στο 75 αλλά δεν τον έχουμε και σερί ανοιχτό.Σημειωτέον μένω Αθήνα αλλά πιστεύω το γεγονός ότι η πολυκατοικία είναι παλιά και από κάτω μου έχω πυλωτή μάλλον γιαυτό έχω τόσο πολύ.
Θα τσεκάρω και το υγρασιόμετρο να δω αν είναι οκ αλλά θυμάμαι το είχα πάρει πριν κάποια χρόνια και το είχα έξω μόνιμα για να τσεκάρω τον χώρο των πτηνών (ασχολούμε με τα καναρίνια) αλλά νομίζω είναι καλό γιατί είναι αναλογικό από αυτά που έγραψε ένα παληκάρι πιο πάνω με τρίχα αλόγου κτλ.
Πάντως αν έχω μόνιμα 80 θα τα φτύσει λέτε το οργανάκι?Τί άλλο μπορώ να κάνω για να το προστατεύσω?

νομίζω ο αφυγραντήρας πρέπει να δουλέψει σερί στην αρχή για να αφαιρέσει την υγρασία, μετά απλά κάνει συντήρηση. ποιο μοντέλο πήρες; ψάχνω κι εγώ…
το όργανο που έχεις μην το φοβάσαι, έχει παχύ λούστρο και βέργα. άμα αντέχεις εσύ αντέχει και αυτό.

1 «Μου αρέσει»

Για βέργα δεν ξέρω αν έχει φίλε Νικόλα.Νομίζω πως όχι…λούστρο έχει μπόλικο ναι.Σου στέλνω πμ για τον αφυγραντήρα :grin:

έχεις δίκιο, με βέργα ξεκινάνε από πιο ακριβά μοντέλα. πάντως μην ανησυχείς, και να σκευρώσει λίγο έρχεται με λίγη ρύθμιση.

Αν θελεις παντως διπλό τσέκαρε το υγρασιομέτρο , το 80% μου ακούγεται πολύ για εσωτερικό χώρο στην Αθήνα , ακόμη και για παλιά/προβληματική οικοδομή ( φαντάζομαι κάποια ελάχιστη θέρμανση θα υπάρχει ; ) Δες μήπως χρειάζεται καλιμπραρίσμα κτλ . Με τόση υγρασία θα πρέπει να νιώθεις μόνιμα αρκετα άβολα !

1 «Μου αρέσει»

στην θεσσαλονίκη ξέρετε από υγρασία, αλλά είναι κάτι μέρη και στην αθήνα που μουσκεύουμε…
δεν ξέρω για τον λάμπρο, αλλά εγώ το νοιώθω στα κόκκαλά μου και όχι μόνο.

Δεν ξέρω πως να δω αν δουλεύει σωστά…πιθανολογώ πάντως αν έχω όντως τόσο να οφείλεται στο ότι μένω πάνω από την πυλωτή της πολυκατοικίας.

τα υγρασιόμετρα είναι από τις πλέον αναξιόπιστες συσκευές… απ’ όσο είχα ψάξει παλιότερα εάν είναι μηχανικό (με έλασμα) η σωστή κατασκευή του είναι πολύ δύσκολη, στα δε ηλεκτρονικά εγώ έχασα τη μπάλα, δεν ξέρω κι απ’ αυτά και τελικά ψάχνω μάρκες και όχι χαρακτηριστικά…
Έχοντας δε πλημμυρίσει η αγορά με κινέζικα δύσκολα βρίσκεται κάτι σωστό, εκτός αν πας σε εξειδικευμένα μαγαζιά με αντίστοιχα (πολλά) χρήματα.

ένας πρακτικός τρόπος να “διορθώσεις” την ένδειξη αν έχεις υποψίες ότι χάνει (για μικρή ηλεκτρονική συσκευή σαν θερμόμετρο ή ρολόϊ κι όχι ενσωματωμένη στον αφυγραντήρα), είναι να βάλεις τη συσκευή για 24 ώρες τουλάχιστον μέσα σε ένα τάπερ αεροστεγώς κλεισμένο μαζί με ένα μικρό δοχείο (π.χ. καπάκι από μπουκάλι νερού) γεμάτο με χοντρό αλάτι κορεσμένο (γεμίζεις το δοχείο με το αλάτι μέχρι το χείλος και ρίχνεις τόσο νερό μέχρι να υγρανθεί καλά αλλά να μην αρχίσει να διαλύεται).
Θεωρητικά την επόμενη μέρα, όταν βγάλεις τη συσκευή πρέπει να σου δείχνει 75% υγρασία.
Αν δείχνει άλλο, επαναλαμβάνεις για άλλες 24 ώρες.
Το έχω δοκιμάσει με τα δικά μου και δουλεύει.
Άλλος οικονομικός τρόπος είναι να πας σε ένα pet shop με τμήμα για ερπετά (απαιτούν ελεγχόμενη υψηλή σχετική υγρασία) και να ζητήσεις υγρασιόμετρα για terrarium. Επειδή πιθανότατα θα έχουν διαφορές (είπαμε είναι αναξιόπιστα) δες ταυτόχρονα όσο πιο πολλές συσκευές μπορείς για να συγκρίνεις τις ενδείξεις ώστε να διαλέξεις μία από το σωστότερο “στατιστικό δείγμα” - δηλαδή με τις περισσότερες ίδιες (έστω κοντινές) ενδείξεις.
Αυτό μπορείς να το κάνεις και κάθε χρόνο, έχει κάτι φτηνά με έλασμα με κόστος 3-5 ευρώ, αλλά να το ελέγξεις πρώτα.

3 «Μου αρέσει»

… συμπληρωματικά με το παραπάνω, υγρασιόμετρα και μάλιστα καλά έχουν και σε εξειδικευμένα μαγαζιά “καπνικών προϊόντων” (τα πούρα απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες)

1 «Μου αρέσει»

Φίλε δεν έχω δει πού έχει έλασμα.Κοιτάω από πίσω αλλά πέρα από δυο τρεις τρύπες μικρές δεν έχω δει κάτι άλλο.Κινέζικο δεν είναι…θα κάνω το πείραμα που είπες με το αλάτι.Πάντως και τη θερμοκρασία με άλλο θερμόμετρο που το σύγκρινα είχε δυο με τρεις βαθμούς διαφορά.Ποιό έγραφε το σωστό δεν ξέρω βέβαια.

περί υγρομέτρων


https://www.humidorguide.gr/hygrometer

το έλασμα αντικαθιστά την (ανθρώπινη ή ζωϊκή) τρίχα. Είναι πολύ μικρό και ούτως ή άλλως δύσκολο να το δεις, πιθανότατα είναι ακριβώς πίσω από τη βελόνα αν έχεις αναλογικό όργανο, αν είναι ηλεκτρικό (με πυκνωτές ή άλλον τρόπο), δεν θα έχει καθόλου έλασμα.
Το νόημα είναι ότι τα πραγματικά ακριβή υγρόμετρα είναι πανάκριβα εργαστηριακά όργανα, ενώ ένα αξιοπρεπές ηλεκτρικό “εμπορίου” έχει στην καλύτερη περίπτωση 2-3% απόκλιση. Δεν θα βρεις εύκολα ακριβές όργανο, αλλά μπορείς έχοντας 2-3 φτηνότερα να εκτιμάς στο περίπου.

2 «Μου αρέσει»

Τελικά το υγρασιόμετρο έδειχνε λάθος.Το διορθώσαμε και έχω γύρω στο 60 υγρασία στο σπίτι.

Αυτό ακούγεται πολύ πιο λογικό . Ίσως σου φαίνεται πολύ , όμως είναι στα πλαίσια της θερμικής άνεσης . Φαντάζομαι δεν νιώθεις γενικά δυσάρεστα , εκτός ίσως από το καλοκαίρι με 36 β.κ .Δεν νομίζω ότι το όργανο σου να κινδυνεύει εκτός κ αν έχεις εξαιρετικά χαμηλές η υψηλές θερμοκρασίες / απότομες μεταβολές . Θα ανεβάσω εναν πίνακα θερμικής άνεσης μόλις μπορέσω .

1 «Μου αρέσει»

Πίνακας θερμικής άνεσης ( ελπίζω να ανέβηκε !)

Επισης, η τοποθεσία παίζει φυσικά ρόλο , αλλά ακόμη περισσότερο παίζει ρόλο η κατασκευή , η μόνωση , τα Κουφωματα , κτλ . Αναφέρομαι στην υγρασία .

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ φίλε.Όχι δυσσάρεστα δεν νιώθουμε εντός σπιτιού.Απλά το 80άρι που έβλεπα με προβλημάτιζε αλλά τελικά ήτανε λάθος.Τώρα το καλοκαίρι γενικά νιώθω δυσσάρεστα στην Αθήνα με τις ζέστες.Θα το έχω υπό επιτήρηση να το κοιτάξω όταν φτάσει ο καιρός να δω τί γίνετε.
Σε ευχαριστώ για το πινακάκι.

1 «Μου αρέσει»

Σήμερα βρεθήκα σε έναν χώρο με 3 τριχορδα.
1 τοφα κατηγορίας 1000αρικου
1 σελασιδη κατηγορίας 600-700
Και 1 καφετζοπουλο.
Τοποθεσία Νέο Ψυχικό, με υγρασία γύρω στο 70 (αν δεν κάνω λάθος από εχθές).
Του τοφα πολύ μπουκωμενο. Του σελασιδη πόναγε στην Λα, σχεδόν σε όλη την ταστιέρα και του Καφετζοπουλου κελαηδουσε σαν να ήταν αρχές Σεπτέμβρη.
Όλα τα όργανα χωρίς βέργα και του Καφετζοπουλου ήταν το πιο καινούργιο (σκάρτος ένας χρόνος ζωής μέχρι τώρα).
Υπόψιν και τα 3 όργανα είναι σε βάση και δεν αποθηκευονται σε θήκη όταν δεν παίζονται.

Εντυπωσιακή η αλλαγή στα πρώτα 2 όργανα με το πρώτο πρωτοβροχι… αλλά και στην Νίκαια που μίλησα (με χαμηλότερη υγρασια) ένα 8χορδο βεργατο 15ετιας σε άριστη κατάσταση (κατηγορίας 1200αρι) συναχωθηκε ήδη το οποίο είναι μόνιμα σε σκληρή θήκη αποθηκευμένο…

Λέω να ξεκινήσω από νωρίς φέτος τις δοκιμές με τον αφυγραντηρα και θα επανέλθω με παρατηρήσεις αν έχω τπτ θετικό.

Τυχόν παρατηρήσεις που μου ξεφεύγουν ευπρόσδεκτες.

Ενδιαφέρον θα είχε να διαβάσουμε και άλλες συμπεριφορές οργάνων μετά τις πρόσφατες βροχές.

2 «Μου αρέσει»

Έχει να κάνει και με το σετάρισμα κάθε οργάνου. Πχ εμένα που μου αρέσουν λίγο πιο ψηλά για κοπάνημα, μπορεί να ανεβαίνει λίγο το pitch αλλά δεν τρίζουν. Όμως ένα όργανο σεταρισμένο χαμηλά για μαγνήτη ή για ταχύτητες, θα τρίξει πολύ πιο έυκολα.

2 «Μου αρέσει»

Μάλιστα άλλος ένας παράγοντας που δεν πρόσεξα.

1 «Μου αρέσει»

“πες τα χρυσόστομε”, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου

1 «Μου αρέσει»

Καποια στιγμη εφτιαξα ενα πινακα που πιστευω ειναι πιο κατανοητος για να μπορει καποιος να παρακολουθησει τα φαινομενα θερμοκρασιας και υγρασιας και να καταλαβει το γιατι και τι πρεπει να κανει.
Ο λογος του αρθρου ηταν το ποσο ανχωτικος ειχα καταληξει καθε φορα που εστελνα η δεχομουν οργανο απο μακρια και κυριως σε μηνες του καλοκαιριου η του καταχειμωνου -Βεβαια δεν στελνω και δεν λαμβανω σχεδον ποτε οργανα παρα μονο απο Μαρτιο μεχρι αρχες Μαιου και απο τελος Σεπτεμβρη μεχρι τελος Οκτωβρη

1 «Μου αρέσει»