Και ένα φοξ αγγλέ (τουλάχιστον έτσι λένε αυτό το πράγμα στη Σίφνο) όπου το ένα ζευγάρι χορευτών κάνει συντονισμένες κινήσεις και όχι ανεξέλεγκτα χοροπηδητά.
(Νικο Πολίτη κάτι θα σου θυμίσει)
Σε μια ερασιτεχνική ηχογράφηση που έχω από γλέντι γάμου στα τέλη της δεκαετίας του 70 υπάρχει ένα απόσπασμα με βαλσάκια. Κάποια στιγμή ακούγεται παραγγελία στα όργανα να παίξουν ταγκό. Και ο βιολιτζης παίζει (κατάλληλα διασκευασμένο) το “Μη μου ζαλίζεις το μυαλό”.
Στη «Νέα ελληνική μέθοδο κιθάρας με όλα τα ακομπανιαμέντα και την πλήρη τους εξάσκηση, πάνω σε όλους τους ρυθμούς ευρωπαϊκών και ελληνικών χορών» του Σταμάτη Τυρταίου (για παίξιμο με δάχτυλα, γιατί έχει βγάλει και αντίστοιχη μέθοδο με πέννα) , στους ευρωπαϊκούς χορούς, βλέπουμε στους υπ’ αριθμό 3 και 4:
Ρυθμός για Slow Fox-Trot (Αργά)
Ρυθμός για Fox-Trot Anglais και Samba (Γρήγορα)
Και στους δύο λέει «Να παίζετε μια στο μπάσο και μια στα ακομπανιαμέντα» και τα παραδείγματα στις παρτιτούρες είναι τα ίδια, με τη διαφορά ότι το 3 είναι γραμμένο σε 4/4 με τις νότες σε τέταρτα, και το 4 γραμμένο σε 2/4 με τις νότες σε όγδοα.
Από αγγλόφωνες πηγές, η βικιπαίδεια λέει
Over time, the foxtrot split into slow and quick versions, referred to as “foxtrot” and “quickstep” respectively.
Και παραδείγματα μουσικής (φοξ τροτ, και με χορό):
Ο άλλος Τυρταίος, ο Γιώργος, στη δική του μέθοδο Ακομπανιαμέντων κιθάρας έχει ένα ρυθμό φοξ τροτ όπως πιο πάνω, σε (2/2), και ένα σε 6/8 αλλά σε στυλ ταραντέλλας ή κελτικού jig (π.χ. όπως παίζει ο Βασίλης Νικολαΐδης στην οδό Σανταρόζα) . Στα παραδείγματα που είναι γραμμένα με μελωδία από πάνω και συνοδεία από κάτω, έχει ένα Φοξ Τροτ σε 2/2. Πάντως ξανάκουσα quickstep από ένα δίσκο που έχω και σίγουρα δεν είναι 6/8. Οπότε δε ξέρω αν παίζει και κάποιος άλλος ευρωπαϊκός χορός 6/8 να λέγεται φοξ στα ελληνικά.