Σταθοπουλος. Κατασκευή μανικου με βέργα και η εταιρεία "epiphone

Έχω μπλέξει τα μπούτια μου και ελπίζω να μπορείτε να βοηθήσετε. Ψαχνωντας για την ιστορία της βέργα στο μανίκι της κιθάρας έβλεπα πολλές φορές το όνομα Αναστάσιος σταθοπουλος. Ενώ διαβάζοντας την ιστορία της epiphone (πλέον εδώ και δεκαετίες αγορασμένη από την γκιπσον) βλέπουμε ότι ο ο γιος του Αναστασίου σταθοπουλος επαμεινωντας ίδρυσε την συγκεκριμένη εταιρεία. Άρα η ερώτηση ειναι αν ο Αναστάσιος σταθοπουλος, που ξέρουμε ως Αμερικανό οργανοποιο είχε σχέση με την καινοτομία της βέργα και σχέση με την epiphone.
Ξέρω είναι μεγάλο μπλέξιμο αλλά οποία πληροφορία ειναι χρήσιμη. (ενώ θα μπορούμε να υπερηφανευτουμε και για τις εξαιρετικές αυτές καινοτομιες :laughing:)

1 «Μου αρέσει»

Από τα λεγόμενα της παρακάτω παραπομπής εφευρέθηκε το 1921 από έναν υπάλληλο της Gibson με όνομα Thaddeus McHugh.

Παραθέτω απόσπασμα και Link

The adjustable truss rod was invented by a Gibson employee, Thaddeus McHugh, and patented in 1921. This invention made it possible to straighten a minor neck curve with the twist of a nut. This first truss rod was a 1 /8″ steel rod that had one threaded end with a nut installed.

https://nativeground.com/truss-rods-by-bob-smakula/

2 «Μου αρέσει»

παλι η γκιμπσον…!

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα :slight_smile:

Εγώ όσον αφορά την Epiphone ξέρω ότι ένας ονόματι Επιφωνίδης την δημιούργησε. Ίσως να έχω ακούσει και βλακεία αλλά νομίζω κάπου το έχω διαβάσει κι όχι ακούσει.

Εδώ αναφέρεται αυτό το όνομα.

1 «Μου αρέσει»

Κοίτα να δεις! :rofl:

Ενώ η ιστορία με τον Επιφωνίδη ακούγεται απίθανη, και ο καθένας θα σκεφτόταν «μπα! Γκράμοφον, Πάρλοφον, ε, και Έπιφον - τι παραπάνω;», τελικά υπάρχει πυρήνας αληθείας. Όντως προέρχεται κατά κάποιον τρόπο από το όνομα του ιδρυτή: τον Ελληνοαμερικάνο τον λέγανε Επαμεινώντα, τον φωνάζανε Έπι, και κόλλησε το χαϊδευτικό του με το κλασικό -phone.

2 «Μου αρέσει»

Να πάρεις Ελληνική! Epiphone! Έχει Μπορντό 335!

2 «Μου αρέσει»

Αναρωτιέμαι, τα μπουζούκια Σταθόπουλου, είναι αυτού του ανθρώπου?
EPIPHONE δηλαδή?

Ο Αναστάσιος πέθανε το 15. Ο μουσικός οίκος του τότε ήταν ήδη εργαστήριο που φιλοξενούσε και άλλους τεχνίτες. Μετά το θάνατο του ο ένας απο τους 2 γιούς του, Επαμινώδας ο οποίος ήταν επίσης ικανός μάστορας συνέχισε την παραγωγή με την ονομασία House of Stathopoulo. O άλλος του γιός είχε επίσης κάποια ανάμειξη αλλά απο όσο γνωρίζω δεν κατασκεύαζε. Υπάρχουν μπουζούκια μαντολίνα και λαούτα απο αυτή την περίοδο απο το 16-17 και για 11 περίπου χρόνια. Κατα πόσο ο ίδιος ήταν στο εργαστήρι και κατασκεύαζε δεν γνωρίζω…Υποθέτω πως είχε κάποιο ρόλο.
Το House σταδιακά, ακολουθώντας τα ρεύματα της εποχής, κατασκεύασε κιθάρες και κάποια στιγμή απομακρύνθηκε απο τα παραδοσιακά όργανα, εστιάζοντας σε κατασκευές για την Αμερικανική αγορά. Το 28 μετονομάζεται σε Epiphone. Απο όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν μπουζούκια/λαούτα με αυτη την ταμπέλα αλλα δεν το αποκλείω να βρεθούν κάποια.

2 «Μου αρέσει»

Μερικά ακόμη στοιχεία εδω.

http://cdn.cloudfiles.mosso.com/c9951/The%20History%20of%20Epiphone.pdf

Και εδω

https://www.epiphone.com/History

Και εδω

Και εδω

https://www.epiphonetalk.com/threads/epiphone-history-the-amazing-tale-of-epi-stathopoulo.2163/

2 «Μου αρέσει»

Και εδώ, πολύ περισσότερα από κάποιο μέλος μας και φίλο, που πήρε διδακτορικό ψάχνοντας τα των Σταθόπουλων.

6 «Μου αρέσει»

το 60’ τις επιφων τις κατασκευαζανε στο ιδιο εργοστασιο με τις γκιμπσον και ειχανε τα ιδια υλικα. δλδ ηταν κατασκευαστικα τα ιδια οργανα σαν ποιοτητα. το 70’ τις πηγαν στο εργοστασιο ματσουμοκου στην ιαπωνια, εδω αρχισε να πεφτει λιγο η ποιοτητα. το 82’ στην κορεα και το 02’ στην κινα… οποτε… καταλαβαινετε… με γνησια επιφων παντως επαιζε και ο αρχηγος… JLH7-495x500 το μοντελο, ζεφυρ!

2 «Μου αρέσει»

Επαγγελματική κάρτα Α. Σταθόπουλου .
από κοινοποίηση του Γιάννη Τσουλογιάννη FB.

3 «Μου αρέσει»

πατέντες Σταθόπουλου,

για κιθάρα με τοξωτό καπάκι ,κατασκευή (δέσιμο) “λαιμού” εγχόρδων ,

κατασκευή μπάντζο κα

λαούτο 1909 ! και


ηλεκτρικού μπάσου (1950)

2 «Μου αρέσει»

:open_mouth: που τα ανακαλυψες κυριε σπυρο…?

Ε προφανώς, ψάχνοντας για το άλλο θέμα με το λαούτο των 30000.

1 «Μου αρέσει»

το πλήρες κείμενο για την πατέντα της ενίσχυσης του μπράτσου των εγχόρδων 1939,
βρίσκεται [εδώ] (US2148589A - Neck construction of stringed musical instruments - Google Patents)
στα Αγγλικά βεβαίως .

2 «Μου αρέσει»

λάθος μου πιο πιάνω για το μπάσο .είναι πατέντα 1980 και όχι 1950 όπως έγραψα.

1 «Μου αρέσει»

Αυτά Μιχάλη τα βρήκα στο…

<Ο παγκόσμιος ιστός (αγγ.: World Wide Web ή www) είναι ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο>

1 «Μου αρέσει»