Σμυρναιϊκα κ Πειραιωτικα ρεμπετικα

Καλησπερα σε ολους!
Πηρα ενα βιβλιο χθες το οποιο ονομαζεται “Το αστικο λαϊκο τραγουδι στην Ελλαδα του μεσοπολεμου 1922-1940 , Σμυρναϊκα κ Πειραιωτικα ρεμπετικα”.

Περιεχει ολους τους δρομους “μακαμ” τους αναλυει κ εξηγει αρκετα πραγματα μεσα.

Το βασικοτερο για μενα ειναι οτι εχει παρτιτουρες απο ολους σχεδον τους συνθετες του ρεμπετικου με τα βασικα τους εργα.Το βιβλιο ειναι 360 σελιδες κ εχει παρα πολλα τραγουδια.Αυτο ειναι βασικο για μενα διοτι δεν εχω την δυνατοτητα ακομα να βγαλω με το αυτι τα τραγουδια που αγαπω κ αυτες οι παρτιτουρες με βοηθουν πολυ! Επισης χαιρομαι που δεν ειναι σε ταμπλατουρες αλλα σε παρτιτουρες γιατι με βοηθουν πολυ στο να βλεπω κ τις ρυθμικες αξιες απο τις νοτες.

Με την σημειογραφια λιγο δεν τα παω κ τοσο καλα, διοτι μου ειναι αγνωστη η συγκεκριμενη των μακαμ αλλα με τον καιρο πιστευω θα τα κατανοησω ,αν κ βλεπω οτι στο μπουζουκι κ στον τζουρα δεν πρεπει να χρειαζεται.Εχω την εντυπωση οτι ειναι για Σάζι ας πουμε η για αλλα αταστα εγχορδα.

Θα ελεγα οτι απο μια προχειρη ματια που εριξα ισως σε μερικα τραγουδια υπαρχουν μικροδιαφορες απο τις εκτελεσεις που εχω ακουσει,αλλα γενικα εχω ενθουσιαστει πολυ με το βιβλιο κ ειμαι πολυ χαρουμενος που το βρηκα!!!

Θα ηθελα να ακουσω κ αλλες γνωμες απο μελη που τυχον το εχουν διαβασει.
Ευχαριστω!!!

Αν μπορεις γραψε το συγγραφεα και τον εκδοτικο οικο.

Σχετικα με τις εκδοσεις,γραφει “εκδοσεις τμηματος λαικης & παραδοσιακης μουσικης ΤΕΙ ηπειρου” κ διπλα γραφει fagotto books.
συγγραφεις ειναι Ευγενιος Βουλγαρης & Βασιλης Βανταρακης

Εδώ το επίσημο site. Στον κατάλογο είναι το 143.

Δεν θυμάμαι καλά αλλα νομίζω οτι το γράφει πως δεν είναι για μπουζούκι στην εισαγωγή.Περισότερο για φωνή θα έλεγα. Έχω βγάλει αρκετά τραγουδάκια απο κει, αν και μετά με τη βοήθεια του δασκάλου τα τελειοποιήσαμε γιατί ήταν σε πιο αφερετική μορφή. Ωραίο βιβλίο!! Αλλά ειδικά εκει με τα μακάμ θέλει δάσκαλο.Προσπάθησα μόνος μου να τα μάθω δεν γινόταν.Καλημέρα

Νικο εχεις απολυτο δικιο οτι τα εχει σε απλη μορφη τα τραγουδια.Επισης δεν περιεχει δαχτυλοθεσια για μπουζουκι ουτε σε ποιες χορδες να παιζεται η καθε νοτα οπως εχουν συνηθως οι παρτιτουρες του μπουζουκιου .Με λιγο ψαξιμο ομως μπορουμε να βρουμε σε ποια θεση θα παιχτει οπως επισης με την βοηθεια του δασκαλου ή καποιου πιο εμπειρου,να καταφερουμε να βαλουμε καποια “στολιδια” στο καθε τραγουδι κ να το εμπλουτισουμε.

Μεχρι τωρα εχω βγαλει με τον τζουρά μου,το “κουτσαβακι”(βρε μαγκα το μαχαιρι σου) του Ανεστη Δελια κ μου φαινεται αρκετα καλο,απλο κ λιτο οπως τα περισσοτερα ρεμπετικα.
Αυριο θα το ακουσει ο δασκαλος μου να μου πει αν χρειαζεται καποιες διορθωσεις η προσθεσεις.