Σητειακες& λασηθιωτικες: ποιες είναι τελικά

Γεια σας! Εδώ και καιρό ψάχνω από δω κι από κει ότι κοντυλια βρω στο γιουτουμπ για να αυξήσω του ρεπερτόριο μου στη λύρα. Μπερδευομαι όμως με τις ονομασίες, καθότι οι κοντυλιές στην κρητική μουσική είναι ως επί το πλείστον χύμα γυρίσματα, που επιτρέπουν κάποιο αυτοσχεδιασμό σε διάφορετικες εκτελέσεις και διαφορετικούς οργανοπαίχτες. Βασικες μου απορίες είναι :

Α) οι σητειακες κοντυλιές αναφέρονται σε ένα σύνολο από διάφορες εκτελέσεις που έχουν απλά το ίδιο όνομα; Οι “ορίτζιναλ” στειακες ποιες είναι; Ο Στρατής ο καλογεριδης έχει ένα κομμάτι με αυτόν τον τίτλο, ο Καραβίτης άλλο ενώ ο Ross έχει ένα τέτοιο κομμάτι με εντελώς διαφορετικά γυρίσματα και από τους δύο. Και φυσικά στο ίντερνετ υπάρχουν άπειρες άλλες εκτελέσεις ‘σητειακων κοντυλιων’ με αλλά γυρισματα. Επίσης,από τα πιο χαρακτηριστικά γυρίσματα κοντυλιας στην Κρήτη, υπάρχουν στις μυλοποταμιτικες κοντυλιές του Φουσταλιέρη ( με τον Μπαξεβάνη και την αδερφή του) , τα οποία όμως ο δάσκαλος μου τα έχει διδάξει ως κοντυλιές σητειακες.

Β) Ανάλογη απορια έχω για τις λασηθιωτικες κοντυλιές .

Συγγνώμη αν η απορία είναι άσχετη με τη θεματική του φόρουμ, αλλά έχω δει ότι το σάιτ αφορα εν γένει παραδοσιακή/τροπική μουσική.

Φίλε, παρόμοια ζητήματα μ’ έχουν ταλαιπωρήσει κι εμένα, έναν καιρό που προσπαθούσα να μπω στα κρητικά. Τείνω να καταλήξω ότι λύση δεν υπάρχει, πέρα από το να εκτεθεί κανείς τόσο πολύ στο ρεπερτόριο ώστε, παίζοντας μια κοντυλιά, αυτόματα να του 'ρχεται στον νου όλη η σειρά.

Οτιδήποτε στειακό, λασιθιώτικο, γεραπετρίτικο κλπ., έως και καστρινό ως δυτικό όριο, έχει ένα χαρακτηριστικό ύφος διαφορετικό από της κεντρικής ή δυτικής Κρήτης (στην καθαυτού δυτική δεν παίζουν κοντυλιές άλλωστε). Πέρα από αυτό, ούτε οι σειρές είναι στάνταρ ούτε, πόσο μάλλον, οι τίτλοι. Το ότι ο Χ παλιός λυράρης έκανε μια ηχογράφηση που ταίριαξε κάποιες κοντυλιές σε μια σειρά και τις ονόμασε π.χ. στειακές δε σημαίνει ότι δεν παίζονται παρά μόνο στην ίδια σειρά, ούτε ότι είναι μόνον της Στείας, ούτε ότι μόνο αυτές είναι στειακές και καμία άλλη.

Καλό ξεκίνημα είναι βέβαια να διαθέτει κανείς μια άλφα καβάντζα από σειρές, απομνημονευμένες σαν η καθεμία να ήταν ένα δεδομένο κομμάτι. Διάλεξε όποιες σ’ αρέσουν καλύτερα και μην πολυσκάς για τον τίτλο τους. Τελικός στόχος είναι βέβαια να φτάσεις στο σημείο, ξεφεύγοντας από την απομνημόνευση, να μπορείς επιτόπου να κολλάς τη μία κοντυλιά πίσω από την άλλη και να βγαίνει πάντα ταιριαστό.

Νομίζω ότι ειδικά του Καλογερίδη οι διάφορες σειρές είναι καθιερωμένες σε πολλούς λυράρηδες (και βιολατόρους βέβαια) έτσι ακριβώς όπως τις έγραψε ο ίδιος.

Αυτά, από κάποιον που προσπάθησε αλλά δεν προχώρησε. Άμα βρεθεί ενεργός λυράρης που το 'χει ήδη λύσει, θα σου πει βέβαια πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα.

(Υ.Γ. Γνωρίζουμε ότι «λασιθιώτικο» κανονικά σημαίνει «του Οροπεδίου», όχι όλου του νομού, έτσι;)

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολυ pepe. Και εγω κατάλαβα οτι αυτό που λες έχει νόημα να κάνω.

Ναι, το είχα φανταστεί βασικά