Πώς κουρδίζω Καραντουζένι στο Μπαγλαμά

θελώ να δόκιμασω να παίξω καραντουζένι αλλά στο μπαγλαμά δε ξερω οως θα το κάνω

Μια αναζήτηση «καραντουζένι» και «ντουζένια» στο φόρουμ βγάζει πάρα πολλά.

Οι νότες που θα κουρδίσεις τις χορδές είναι Ρε (καντίνι - δεν το αλλάζεις), Σολ (μεσαία, από Λα που ήταν), Λα (μπουργάνα: τη χαμηλώνεις στο κάτω Λα - προσοχή, δεν την ανεβάζεις στο πάνω Λα, θα σπάσει!) Θα σε βολέψει να ξεκινήσεις από την μπουργάνα, ψάχνοντας να φέρεις την ψιλή του ζευγαριού στα ίσα με τη μεσαία Λα, και την καθαυτού μπουργάνα μια οκτάβα κάτω, και μετά να αλλάξεις και τη μεσαία σε Σολ.

Και μετά θα ψάξεις ποιοι δρόμοι και ποια κομμάτια βγαίνουν σε τονική Λα = δεύτερο τάστο της μεσαίας. Στο νήμα «Τραγουδια σε ντουζένια» θα δεις πολλά βιντεάκια για το πώς γίνεται αυτό στην πράξη…


Edit: Κατά την αναδίφηση σε παλιές συζητήσεις θα σε συμβούλευα να τρέξεις κατευθείαν στα μηνύματα με σχετικά πρόσφατες ημερομηνίες. 2005, 2010, 2015 υπήρχε ακόμη άγνοια και ψαχούλεμα στα σκοτάδια. Όχι από όλους, κάποιοι ήξεραν τι έλεγαν, αλλά άντε να κάνεις το ξεδιάλεγμα…!

1 «Μου αρέσει»

το κουρδισα σώστα? WIN 20231008 15 24 35 Pro - YouTube

Εσύ θα το τσεκάρεις αυτό. Υπολόγισε σε ποιο τάστο δίνει η κάθε χορδή την ίδια νότα με τη διπλανή ανοιχτή, και δες αν οι δύο νότες που πρέπει να είναι ίδιες (πατητή στη μία χορδή με ανοιχτή στην άλλη) είναι όντως ίδιες.

Το ίδιο δηλαδή που κάνουμε για να τσεκάρουμε κάθε κούρδισμα.