Φίλη μου γεια σας. Τις τελευταίες μέρες έψαξα όλο το διαδίκτυο να βρω σχόλια και απάντησης στο θέμα: “Ποιος είναι ο τέλειος ποιοτικός ήχος σε ένα τετράχορδο μπουζούκι;” η “Πως πρέπει να ακούγεται ένα τέλειο ποιοτικό μπουζούκι;”
Δυστυχώς δεν βρήκα τίποτα. Οι περισσότεροι εξηγούν θέμα Μάγνητες, ενισχυτές , κλπ
Έχω τρία δικά μου διαφορετικά τετράχορδα μπουζούκια. Και τα τρία είναι καλόπεκτα.
Δύο μπουζούκια είναι σε μεσαία τιμή, και ένα από τα τρία σε Ψηλή τιμή.
Έχω κάνει και με τα τρία μπουζούκια ηχογράφηση με τις ίδιες συνθήκες. Η ηχογράφηση έγινε με ένα στούντιο μικρόφωνο της μάρκας Neumann.
Η απόσταση πάντα η ίδια ήταν με το μικρόφωνο, Και τα τρία μπουζούκια έχουν καινούργιες χορδές της ίδιας κατηγορίας. Η ρύθμιση της κονσόλας δεν πειράχτηκε σε τίποτα ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε διάφορες είτε σε ένταση ή σε ήχο σε πρίμα, μπάσο, μεσαία και οτιδήποτε άλλο.
Έπαιξα τρία θέματα με το κάθε μπουζούκι. Σας παρακαλώ όποιος έχει όρεξη ας ακούσει τα δείγματα και να ποστάρει τα σχόλια εδώ κάτω.
Τα μπουζούκια τα ονόμασα με αριθμούς.
Δηλαδή το μπουζούκι ένα είναι πάντα το ίδιο έτσι και το μπουζούκι δύο έτσι και το μπουζούκι τρία.
Οι διαφορές είναι μικρές. Η αντίληψη, στην πρόσληψη κάποιας μουσικής προσέγγισης, είναι πάντοτε έντονα υποκειμενική, οπότε το υποκειμενικό στοιχείο είναι αυτό που καθορίζει το ποιος είναι ο καλύτερος ήχος.
Φίλη μου γεια σου, μπαίνεις με δυναμική συζήτηση και είναι καλό αυτό! Κατά τη γνώμη μου όμως, η ερώτηση είναι άκυρη γιατί όπως λέει και ο συνονόματος από πάνω ο ήχος είναι υποκειμενικό θέμα (όπως και οι αντίστοιχες ερωτήσεις περί κορυφαίων συνθετών, παιχτών, κλπ). Ας πούμε, εμένα μου βγάζουν όλα μια τετραχορδίλα (λογικό θα μου πεις αφού είναι τετράχορδα) οπότε δεν μπορώ να δώσω μια ικανοποιητική απάντηση.
Καλησπέρα.Αν και δεν είμαι από τους έμπειρους θα σου πω τη γνώμη μου.Το δυο και το τρία μου άρεσαν περισσότερο από το πρώτο.Τώρα ανάμεσα στο δυο και στο τρία νομίζω το δυο έχει καλύτερες μεσαίες αλλά το τρία ίσως είναι πιο πρίμο και ίσως πιο γλυκό σαν ήχος.Οπότε μάλλον είναι τί προτιμάει ο καθένας.Εγώ θα προτιμούσα το τρία.Βέβαια άκουσα το βίντεο πρόχειρα στο κινητό οπότε μην πάρεις τη γνώμη μου και πολύ στα σοβαρά.Στην τελική ότι αρέσει σε σένα έχει σημασία και ποιό σε βολεύει στο παίξιμο.
Είχα δει μια φορά ένα βιντεάκι στο ΥΤ που παρουσιάζει συγκριτικά ένα βιολί κορυφαίας ποιότητας και τιμής και ένα της πλάκας, χωρίς να λέει ποιο είναι ποιο, για να δούμε αν μπορούμε να μαντέψουμε από τον ήχο. Ο ίδιος παίχτης έπαιζε το ίδιο κομμάτι στις ίδιες συνθήκες και με τα δύο.
Κάποιος είχε σχολιάσει: «Σύμφωνα με αυτό που ακούω στα ηχεία μου των 5 ευρώ, …»
Αν και δεν είμαι φαν του τετράχορδου τόσο στον ήχο, στα δικά μου αυτιά και στη δική μου αισθητική ταιριάζει καλύτερα το 3ο. Έπειτα θα έβαζα το 2ο και στο τέλος το 1ο.
Παρόλα αυτά μη ξεχνάμε ότι ο ήχος είναι κάτι υποκειμενικό και θέμα γούστου …