Πολυχρονοσ, νικο!

Μόλις πρόσεξα ότι έχει γενέθλια ο Νίκος Φρονιμόπουλος.
Νίκο σου εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά, με υγεία, ευτυχία και πολλή δημιουργία!
Επίσης τις ευχές μου και στους υπόλοιπους, Aris- και Δαμιανό!

Λοιπόν, ξέρω πως πολλοί δεν θα συμφωνήσουν, όμως: ας με διορθώσουν ο Μάστορας και άλλοι γνώστες της τεχνολογίας πίσω από τα φόρουμ, αλλά νομίζω πως η συνήθεια της παράθεσης των γενεθλίων ημερών είναι αγγλοσαξωνική και γενικότερα δυτική, αφού εκεί ο ετήσιος κύκλος δεν περιλαμβάνει την ημέρα της εορτής του ονόματος αλλά τη γενέθλια ημέρα του κάθε ανθρώπου. Αυτό είναι κάπως δύσκολο να το συγκρατήσει κανείς για μεγάλο αριθμό προσώπων, αντίθετα με την ημέρα ονομαστικής εορτής, ειδικά για ονόματα διαδεδομένα. Έτσι οι Αμερικάνοι κλπ. βρίσκουν σήμερα αυτούς τους ηλεκτρονικούς τρόπους να θυμούνται.

Εδώ όμως είναι Ελλάδα και τα γενέθλια είναι μία γιορτή συνήθως για τους πολύ κοντινούς (οικογένεια, στενοί φίλοι) που δεν κοινοποιείται και δεν γιορτάζεται με π.χ. άνοιγμα του σπιτιού, κεράσματα στο γραφείο κλπ. Για αυτά όλα υπάρχει η ονομαστική εορτή. Θα πρότεινα να καταργηθεί η αντίστοιχη υπηρεσία από το φόρουμ μας.

Συμφωνώ με την πρόταση του Νίκου.

Παρ΄όλα αυτά, “Χρόνια Πολλά” σε όλους και όλες, που γιορτάζουν!

Πολλοί εορτάζοντες αυτές τις μέρες! Νίκο χρόνια καλά και πολλά! Καλές κατασκευές!

Παρεπιπτόντως σε λίγες μέρες βγαίνουν τα πρακτικά του συνεδρίου προς τιμήν των 250ων γενεθλίων του Chladni που σου είχα αναφέρει, και ένα από τα άρθρα έχει να κάνει με πειράματα για σχήματα Chladni σε βιολιά. Ελπίζω να τα έχω μέχρι να κατέβω.

Γι’ αυτό και κατά την εγγραφή, κάθε χρήστης επιλέγει αν θέλει να φαίνεται η ηλικία του και τα γενέθλιά του. Όσων τα γενέθλια φαίνονται, έχουν επιλέξει έτσι.
Ανεξάρτητα από αυτό, δε βλέπω σε τι ενοχλεί το να φαίνονται τα γενέθλια κάποιου, πέρα από το ότι υπάρχει ο “κίνδυνος” να μην το παρατηρήσει κανείς και να μη δεχθεί ευχές. Οι ευχές είναι πάντα ευπρόσδεκτες, είτε πρόκειται για γενέθλια ή για γιορτή. Όσοι δε θέλουν να κοινοποιούν τα γενέθλιά τους, απλά δεν το κάνουν. Το Φόρουμ παρέχει (και) αυτή τη δυνατότητα για όσους δεν έχουν πρόβλημα να φαίνεται η ημερομηνία γέννησής τους και η ηλικία τους.

Νίκο με αιφνιδιάζεις με την παραπάνω τοποθέτησή σου… να με συγχωρείς αλλά θεωρώ λίγο άκομψο από μέρους σου να βάζεις τέτοιο θέμα σε ένα
post ευχών, που παραδόξως δεν έστειλες… δικαίωμά σου βεβαίως… Πιστεύω ότι εκτός από την “Ακαδημαϊκή” διάσταση το forum έχει και μια άλλη πιο σημαντική διάσταση, την Κοινωνική. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της διάστασης η ανθρώπινη επικοινωνία έχει για μένα τη μεγαλύτερη αξία… Οι ανακύπτουσες ψηφιακές φιλίες έχουν την προοπτική να μετεξελιχθούν σε ουσιαστικές φιλίες ποιότητας και διάρκειας! Αλλωστε ο βασικός σκοπός των ΤΠΕ είναι η “επικοινωνία”.
Και όπως πολύ ωραία τοποθετήθηκε ο Webμάστορας:

Αγαπητοί κκ Νίκο Πολίτη και Παραδοξολόγε

Επιτρέψατε μου να διατυπώσω μιά απορία, μιας και θεωρείτε τις από τον χριστιανισμό επίκτητες ονομαστικές εορτές ως το πιό σωστό τρόπο για ευχολόγια επί προσωπικού.
Ανήμερα την πρωτοχρονιά, ας πούμε, θα αναζητήσω στην λίστα μελών του φόρουμ όσους και όσες λέγονται Βασίλειοι και Βασιλικές προκειμένου να τους ευχηθώ; Και τι θα κάνω αν δεν είναι εμφανές το όνομα τους; Επίσης πότε θα ευχηθώ σε κάποια μέλη που το όνομα τους δεν περιλαμβάνεται στο εορτολόγιο της εκκλησίας;… Αδικία. Τουλάχιστον όσον αφορά στα γενέθλια, όλοι κι όλες μας έχουμε γεννηθεί, οπότε έχουμε σοβαρότατο, κατά την άποψη μου, λόγο να το γιορτάζουμε επετειακά και να δεχόμαστε ευχές.

μετά τιμής Ηρακλής

ΥΓ1. Με την άδεια σας θα συμφωνήσω με τις απόψεις των κκ theos1960 και webmaster.
ΥΓ2. Προς αποφυγήν λαθεμένων σκέψεων ότι δηλαδή έγραψα τα παραπάνω επειδή το όνομα μου δεν περιλαμβάνεται στο χριστιανικό εορτολόγιο, σας αναφέρω πως η ονομαστική μου εορτή είναι στις 10 Απριλίου.
ΥΓ3. Η ευχή δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από μία ευχή.

Αγαπητέ Ηρακλή, συμφώνησα (έχω το δικαίωμα να συμφωνώ όπως κι εσύ να διαφωνείς) μονολεκτικά με την “παράδοξη” πρόταση/σφήνα του Νίκου και στη συνέχεια έδωσα τις ευχές μου στους εορτάζοντες.
Εφόσον ανοίχτηκε συζήτηση, ας πάμε κάπου αλλού να την συνεχίσουμε.

Φοβάμαι πως με παρεξηγήσατε. Δεν θέλησα να κάνω κριτική στην άποψη του κ. Νίκου Πολίτη ούτε και στην δική σας σύμφωνη γνώμη, και δεν έκανα. Πως θα μπορούσα άλλωστε; Απλά μία απορία διατύπωσα.

Νίκο Φρον…
ΚΑΛΟΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ … ΠΑΛΙΟΞΥΛΟΣ !!! :088:

Τις θερμές μου ευχές, αν και άργησα…
Είχα την ίδια μέρα “οικιακά” γενέθλια !!! ( Ο σύντροφος μου Σ.Ελλ. έχει την ίδια ημερομηνία γέννησης με εσένα … )

Η Κυριακή μας τι γιόρταζε ;;; Χμ…
Φιλενάδα θα σε πάρω τηλέφωνο για “μιλητές” ευχές !!!

ΥΓ1:
Μην ακούτε τον Πολίτη ! Αυτός σαν “πολίτης” έχει μια αντίδραση στα ευρωπαϊκά ήθη και έθιμα…
Χεχεχεεεε Νίκο !
(σου απάντησα στο μήνυμα σου, μόλις ! Σόρι, που άργησα…)

ΥΓ2:
Αγαπητοί μου συμφορουμίτες, στην παρέα μας ήρθε και άλλη μια πολύ καλή κι αγαπητή μου φιλενάδα !!!
Η Αλίκη …

(Καλά, δεν μιλάω… δε μιλάω…) :slight_smile:

Ωχ, ωχ… άρχισαν οι αποκαλύψεις!

Κι επειδή με όλα αυτά παρέλειψα το σημαντικότερο, Χρόνια Πολλά στον Νίκο και από εμένα!

Μόνο η Ιωάννα το’πιασε το θέμα (Ιωάννα, θα σου απαντήσω). Και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο έχω αντιρρήσεις, φυσικά η λύση δεν είναι να στήνουμε άκριτα καράβι που απλά το περιέφεραν οι μικροί καλαντιστές χάρτινο, φωτισμένο και πανέμορφο, αλλά να μη ζητάμε τρόπους να αντικαταστήσουμε το δέντρο με κάτι άλλο, ας μην έχουμε δέντρο. Και στο ηλίθιο (μουσικώς) χάππι μπέρθνταιη του γιου, όπου και εκεί η λύση δεν είναι να το αντικαταστήσουμε με το ισαξίως ηλίθιο (αυτή τη φορά και στα λόγια του) να ζήσης χψζ-άκι και χρόνια πολλά. Και περισσότερο απ’ όλα στα ηλίθια «κάρολς» τύπου «σάντα κλώζ ις κάμινγκ του τάουν, τρίγωνα - κάλαντα μές τη γειτονιά κλπ. Ακόμα και στην άγια νύχτα. Το θέμα είναι, για όσους ενοχλούνται από την ειρηνική εκ των έσω άλωση του δικού μας τρόπου ζωής από τον αμερικάνικο, να μην αφηνόμαστε χωρίς κρίση να παρασυρθούμε από τέτοια, φαινομενικά αθώα αλλά πολύ αποτελεσματικά μέσα για αλλοτρίωση της κοινωνικής μας προσωπικότητας. Με την έννοια αυτή, ειδικά, οι κατά τα άλλα αθώες βέβαια επιπλέον ευχές είναι για μένα περιττές.

Στη δική μας κοινωνία ο εθιμικός κύκλος του χρόνου περιλαμβάνει την ονομαστική εορτή, όχι τα γενέθλια. Στο δικό μας σπιτικό, όπου ο πατέρας μου λεγόταν Άλκις (του Άλκιδος, όχι Αλκιβιάδης, Αλέξανδρος ή Αλέξιος) και η μητέρα μου Ισμήνη, χωρίς ονομαστική εορτή και οι δύο, η παραδοσιακή επίσκεψη συγγενών και φίλων γινόταν του Αγίου Νικολάου (πρωτότοκος γάρ…) και έτσι ετηρούνταν και τα έθιμα, μια κι’ έξω και για τους τρείς κατά κάποιον τρόπο.

Πάντως το θέμα μπορεί (για μένα τουλάχιστο) να κλείσει εδώ αφού πραγματικά μας δίνεται η δυνατότητα να μη δημοσιοποιείται η ημέρα των γενεθλίων μας. Και επιμένω ότι στη δική μας κοινωνία η ημέρα αυτή συνήθως δεν δημοσιοποιείται, όπως στους δυτικούς.

Απο Θρησκευτικη αποψη ειναι αληθεια οτι τα γεννεθλια δεν εορταζονται. Η Ορθοδοξη Εκκλησια, εορταζει τους Αγιους Της, την ημερα του Θανατου Τους παρα την ημερα της γεννησης τους, με την εξαιρεση των Γεννεθλιω ν της Θεοτοκου αλλα και του ιδιου του Ιησου Χριστου. Δεν συμβαινει το ιδιο ομως σε αλλες κουλτουρες, οπως για παραδειγμα αυτες που διεπονται απο τις Προτεσταντικο Δογμα, οπου αλλωστε δεν υπαρχουν Αγιοι και ονομαστικες εορτες ενω η κυρια προσωπικη Εορτη ειναι τα γεννεθλια.

Δεν νομιζω οτι ειναι ευστοχος ο χαρακτηρισμος “ηλιθιο τραγουδακι” οσον αφορα το Happy Birthday. Οντως ειναι ξενικο, αποτελει παραδοση ενος η περισσοτερων Λαων, και δεν νομιζω οτι οφειλει να αποτελει αντικειμενο σκληρης θα ελεγα κριτικης.

Οσον τωρα αφορα την Αμερικανοποιηση του Ελληνα αλλα και του οποιουδηποτε αλλου λαου, παγκοσμια πλεον σημερα αμεαη φυσικα συνεπεια του Οικουμενισμου, πραγματι αποτελει σηματικο παραγοντα προβληματισμου καθως εξελισετε σε καθολικο πολιτισμικο φαινομενο. Η ιστορικη πραγματικοτητα ειναι οτι οποτεδηποτε δυο κουλτουρες, ηρθαν σε επαφη και αλληλεπιδραση, η ισχυροτερη τελικα επεκρατησε της πλεον αδυναμης, εξελισοντας την σε νεα πολιτισμικα επιπεδα, τα οποια ναι μεν εχουν αμεση σχεση με την πρωτογεννη χωρις ομως να παυουν να αποτελουν νεοτερισμο και αναποφευκτη μεταλλαγη.

Ειτε το θελουμε ειτε οχι, το ποταμι δεν γυριζει πισω! Και το Χριστουγεννιατικο Δενδρακι με τα πολυχρωμα στολιδια του μπηκε πλεον για τα καλα στις παραδοσεις του Λαου μας, οπως και τα γεννεθλια, και η Αμερικανικη Μουσικη, τα Αμερικανικα τσιγαρα, τα Αμερικανικα ρουχα κλπ κλπ… και δεν προκειται να βγουν απο αυτες τουλαχιστον στο εγγυς Μελλον.

Σαφέστατα. Και μαζί με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα χάμπουρκερ, την κόκα-κόλα και την λοιπή εμετική υποκουλτούρα ένδυσης, φαγητού, διασκέδασης, ψυχαγωγίας κλπ, μας φορτώθηκαν οι πράκτορες, οι βάσεις και τα όπλα. Έτσι, για να γνωρίσουμε την κάθε πτυχή της αμερικανικής “κουλτούρας” (…).

Άσε καλλίτερα, δε θα ποστάρω το κατεβατό που έγραψα - μπήκε στραβά και η βδομάδα, αρκετά τα μαγαρίσαμε και τα γενέθλια του ανθρώπου.

Ναικστ πλοιζ.

Έ, δεν νομίζω πως κάποιος θα ερμηνεύσει τη θέση μου, που προσπάθησα να την αιτιολογήσω όσο γίνεται καλύτερα, ως προσωπική προσβολή στον καημένο το Νίκο Φρονιμόπουλο, που θα ήταν ο τελευταίος που έπρεπε να μεμφθή σχετικά. Πάνο, αν δεν το έσβησες το κατεβατό, ανέβασέ το!

Για την παρέμβαση όμως του Ιωάννη Π. (Γιάννη, καλωσόρισες στο Φόρουμ!)

να την εκλάβω σαν μοιρολατρική παράδοση άνευ αγώνος του πλέον αδύναμου στον πιό ισχυρό; Θα πάμε πιό μπροστά, έτσι;

Νίκο το ποστ μου ήταν απάντηση στο ποστ του Ιωάννη και όχι το δικό σου. Δεν διαφωνώ κάπου μαζί σου στα περί πολιτισμικής αλλοτρίωσης όπως βλέπεις.

Αγαπητοί διαδικτυακοί και μη φίλοι,
έστω και καθυστεριμένα, ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας.
Αιτία : πρόσφατα απέκτησα ( ; ) γρήγορο ίντερνετ που μου κόστισε εδώ στην παραμεθόριο που κατοικώ ( μόλις μιά ώρα απ`την Αθήνα ) να μείνω σχεδόν βδομάδα …χωρίς απλό τηλέφωνο ! Τώρα έχω πάλι τηλέφωνο, αλλά όχι ακόμη Adsl. Υπομονή !
Κοίτα να δεις λοιπόν κουβέντα που άνοιξαν τα γεννέθλιά μου !
Και γω νόμιζα πως θάταν θέμα συμπαράστασης , που κοντεύω - δόξα τω Θεώ υγειής - τα 50 και δεν το πιστεύω ακόμα πως έγινε…
Νάστε καλά και ευχαριστώ και πάλι.

Χρόνια Πολλά αν και καθυστερημένα και απο μας, στον γλυκύτατο και συμπαθέστατο Κύριο Νίκο, που ένα του και μόνο χαμόγελο, φτάνει για να εφρανθείς.