Παρόλες: Νέα εφαρμογή/βιβλιοθήκη ελληνικών στίχων - paroles.gr

Είναι πολλές οι φορές που βγαίνουμε να παίξουμε με φίλους και ψάχνουμε από το κινητό στίχους. Συνήθως αυτό πάει ως εξής: Ανοίγουμε το Google, γράφουμε τον τίτλο του κομματιού (ή ό,τι θυμόμαστε από τους στίχους), ψάχνουμε ανάμεσα στα αποτελέσματα και αν είμαστε τυχεροί, βρίσκουμε ένα site με στίχους που να έχει το κομμάτι. Άλλες φορές μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί και να πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο αναζήτησης συμπληρώνοντας “στίχοι” ή κάτι άλλο ώστε να βγάλει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα όμως και αν το βρούμε αμέσως, πρέπει να ανοίξουμε το site, να πατήσουμε Χ σε όλες τις διαφημίσεις που εμφανίζονται και τότε (επιτέλους!) να δούμε τους στίχους στην οθόνη του κινητού μας.

Έχοντας κάνει όλο αυτό άπειρες φορές, σκέφτομαι αν υπάρχει κάποια δυνατή λύση που να μην περιλαμβάνει αναζητήσεις σε pdf ή περίεργα excel με καταλόγους στην συσκευή μου. Και κάπως έτσι έφτιαξα το Παρόλες.gr, το οποίο και μοιράζομαι για πρώτη φορά εδώ μαζί σας στο φόρουμ!

Τι είναι το Παρόλες.gr;

Είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή όπου μπορείς εύκολα και γρήγορα να αναζητήσεις τους στίχους κάποιου τραγουδιού με λίγα κλικ, χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις και πληρωμές.

Σκοπός είναι η συγκέντρωση μιας μεγάλης βάσης δεδομένων ελληνικών τραγουδιών με τη μέθοδο του crowdsourcing, συμμετοχικά δηλαδή, από τους χρήστες της εφαρμογής και η δωρεάν και ελεύθερη διάθεσή τους με εύκολο και προσβάσιμο τρόπο από τον υπολογιστή, το κινητό ή το τάμπλετ.

Η εφαρμογή δεν έχει στόχο να είναι επιστημονικό εργαλείο όπως πχ το sealabs και άρα δεν είναι προτεραιότητα η τεκμηρίωση των δεδομένων σε αυτή. Παρ’ όλα αυτά, γίνεται η μέγιστη προσπάθεια τα δεδομένα να είναι ορθά.

Ακόμα, αν κάνει κανείς εγγραφή στο site, μπορεί τα τραγούδια που παίζει/του αρέσουν, να τα προσθέσει στο “προσωπικό του ρεπερτόριο” ώστε να τα βρίσκει πιο εύκολα ή και (σύντομα) να μπορεί να τα μοιραστεί με κάποιον φίλο του ώστε να τα παίξουνε μαζί.

Η εφαρμογή αν και ξεκινάει το λαϊκό/ρεμπέτικο ρεπερτόριο, δεν θα περιορίζεται σε αυτό, αλλά φιλοδοξώ να περιλαμβάνει τραγούδια από το σύνολο του ελληνικού ρεπερτορίου.

Μελλοντικές επεκτάσεις

Η εφαρμογή αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έκδοση beta, και περιλαμβάνει τις βασικές λειτουργίες αναζήτησης και κατηγοριοποίησης των τραγουδιών. Στο άμεσο μέλλον, στόχος είναι να προστεθούν διάφορες δυνατότητες για την ευκολότερη αναζήτηση και εξερεύνηση του ευρετηρίου αλλά και διάφορες κοινωνικές δυνατότητες όπως μεταξύ άλλων:

  • Πολλαπλές λίστες προσωπικών ρεπερτορίων.
  • Διαμοιρασμός του προσωπικού ρεπερτορίου με άλλους χρήστες.
  • Λεπτομερή στατιστικά ανά κομμάτι/καλλιτέχνη αλλά και προσωπικού ρεπερτορίου.
  • Ιστορικό αλλαγών ανά κομμάτι.
  • Δυνατότητα καταγραφής προτιμώμενου τόνου στο προσωπικό ρεπερτόριο.
  • Περισσότερα μετα-δεδομένα ανά κομμάτι (ρυθμός, είδος και άλλα) αλλά και ανά καλλιτέχνη (παρατσούκλι, σχόλια, βιογραφικά στοιχεία και άλλα).

Παράλληλα, κύρια προτεραιότητα είναι ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης τραγουδιών.

Θέλω να συμβάλω στα δεδομένα!

Προς το παρόν η δυνατότητα προσθήκης και επεξεργασίας των δεδομένων στην εφαρμογή (τραγούδια, στίχοι, καλλιτέχνες και άλλα) είναι ανοιχτή σε συγκεκριμένους χρήστες για να επιτυγχάνεται η καλύτερη τεκμηρίωσή τους και να αποφεύγονται τα όποια λάθη. Αν θέλει κάποιος από εδώ να βοηθήσει στην συγκέντρωση των δεδομένων, μπορεί να μου στείλει μήνυμα (πμ)! Η όποια βοήθεια θα είναι σίγουρα υπερπολύτιμη!


Καθώς οι περισσότεροι από εμάς νομίζω έχουμε αντιμετωπίσει τα ζητήματα που λύνει η εφαρμογή αυτή, οι προτάσεις σας και οι παρατηρήσεις σας θα είναι απαραίτητες για το εγχείρημα αυτό, ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους όσους ενδιαφέρονται για την ελληνική μουσική.

Όπως είπα και παραπάνω η πρώτη μου προτεραιότητα είναι τώρα ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με ένα μεγάλο μέρος του λαϊκού/ρεμπέτικου ρεπερτορίου ώστε να αρχίσει να είναι χρήσιμο σε όλους εμάς που ακούμε τη μουσική αυτή.

Μπορείτε να επισκεφθείτε το site στη διεύθυνση https://paroles.gr.

18 «Μου αρέσει»

Εύχομαι καλή δύναμη για το ωραίο εγχείρημα!

Μία επιφύλαξη έχω για την “επιγραφή” του εγχειρήματος (“Παρόλες”)

Ως προς μεν το λατινιστί/γαλλιστί “paroles”, σημαίνει όντως “στίχοι”

Ωστόσο, στα ελληνικά η λέξη “παρόλες” έχει κακόσημη εννοιολόγηση (=ανούσια λόγια/παρλαπίπες) και δεν μου φαίνεται πολύ κατάλληλη, από αυτή την άποψη, για να “στεγάσει” ένα στιχουργικό corpus κάθε άλλο παρά ανούσιο…

Ή, για να το διατυπώσω Τσιτσανιστί: δε γουστάρω τις παρόλες, σου ξηγήθηκα :upside_down_face:

2 «Μου αρέσει»

Έκανα μια γρήγορη επίσκεψη.
Ίσως χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην καταγραφή των στίχων
Π.χ. στη “Γιαννούλα απ’ τα Λιόσια” διαβάζουμε “πάντα με μουσαφιριά” αντί “πάντα με γλυκά φιλιά”

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ Άνθιμε για τα καλά λόγια!

Την ήξερα την αρνητική χροιά της λέξης στα ελληνικά όταν επέλεγα το όνομα, κάπως μου αρέσει η αντίθεση που δημιουργείται. Υπάρχει η αρνητική χροιά η οποία όμως μπορεί να δώσει και κάποιον υποθάλπον χιουμοριστικό χαρακτήρα στο όνομα. Καταλαβαίνω ότι δεν θα βγει έτσι σε όλους βέβαια, οπότε την ακούω την οπτική σου!

Το διόρθωσα! Η αλήθεια είναι ότι πολλές πηγές στο διαδίκτυο το έχουν το συγκεκριμένο λάθος, με μια ακρόαση βέβαια του κομματιού είναι εμφανές ότι έχεις δίκιο. Σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση, αν βρεις οποιοδήποτε άλλο λάθος μη διστάσεις να το πεις.

4 «Μου αρέσει»

Αν αυτό είναι το use case σου, θα πρότεινα να στοχεύσεις σε μορφή app, για ios ή android.
Έστω και σαν απλός web wrapper.

Σκέψου πως πάνω στο παρεΐστικο παίξιμο, όπως είπες, ο άλλος με κινητό ή με tablet θα πάει να το ανοίξει, δε θα κουβαλάει laptop στην ταβέρνα (μάλλον).
Αντί να ανοίγει browser στο κινητό λοιπόν και να ψάχνει εκεί με τα μικροσκοπικά γραμματάκια κλπ, πιο εύκολα δε θα δουλέψει με ένα dedicated app;

Σε μένα πάντως δεν βγαίνει με τίποτα έτσι, διότι κάθε άλλο παρά “παρόλες” είναι οι αστικολαϊκοί στίχοι…

Έχει κι άλλα λάθη, οπότε θα πρότεινα η ομάδα που δουλεύει το πρότζεκτ να μην επαφίεται και αναπαράγει τα ποικίλα διαδικτυακά λάθη, αλλά να προβαίνει σε ακροαματικές “αυτοψίες”. Αυτό δεν έχει να κάνει με “επιστημοσύνη” αλλά με αυτονόητη ακριβολογία :wink:

1 «Μου αρέσει»

Το έχω στο πλάνο και το mobile app κάποια στιγμή, αλλά ένα ένα… Χρειάζεται το web app για αρχή ώστε να είναι δυνατό το χτίσιμο της βάσης (από κινητό δεν είναι εύκολο να περνάς τραγούδια).

Πάντως αν το χρησιμοποιήσεις, νομίζω ότι και από κάποιο κινητό είναι πολύ προσβάσιμο. Σίγουρα όχι όσο ένα native app, αλλά πολύ περισσότερο από τις ήδη υπάρχουσες λύσεις. Αφού φορτώσεις το site την πρώτη φορά, μετά είναι πολύ εύκολο κρατώντας το ανοιχτό στον browser να αναζητάς κομμάτια και από mobile.

Εκεί που θα έχει ιδιαίτερη αξία το mobile app είναι στο να έχεις όλα τα τραγούδια και offline. Θέλω μελλοντικά να γίνει και αυτό…

1 «Μου αρέσει»

Η “ομάδα” προς το παρόν (χθες την δημοσίευσα την εφαρμογή) είμαι απλά εγώ. Τους στίχους τους βρίσκω από διάφορες πηγές στο διαδίκτυο οπότε αν αυτές έχουν λάθη πολλές φορές δυστυχώς τα αναπαράγω. Η αλήθεια είναι ότι αν άκουγα αυτή τη στιγμή ένα-ένα τα κομμάτια για να κάνω την τεκμηρίωση, τώρα θα είχαμε 50 κομμάτια και όχι 550. Άσε που δεν ασχολούμαι μόνο με το πέρασμα των κομματιών, αλλά και με τη διόρθωση προβλημάτων στην ίδια την εφαρμογή και την προσθήκη νέων λειτουργιών.

Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό σου όσον αφορά την ορθότητα των στίχων αλλά οι δυνατότητες για αρχή είναι περιορισμένες. Σύντομα όμως θα υπάρχει κουμπάκι στην εφαρμογή μέσω του οποίου ο κάθε χρήστης θα μπορεί να αναφέρει κάποιο λάθος που έχει βρει και μετά από παρέμβαση κάποιου διαχειριστή, το λάθος να διορθωθεί. Έτσι νομίζω θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια (αρκετά) σωστή βάση τραγουδιών.

Στο μεταξύ, ειλικρινά, η βοήθειά σου θα είναι πολύτιμη αν θες να μοιραστείς τα λάθη που βρήκες μαζί μου ώστε να τα διορθώσω.

1 «Μου αρέσει»

Ένα μικρό update για τις νέες δυνατότητες της εφαρμογής…

Κατ’ αρχάς φτάσαμε τα 678 τραγούδια και 232 καλλιτέχνες στη βιβλιοθήκη, δηλαδή 273 τραγούδια παραπάνω από όταν βγήκε η εφαρμογή.

Στην πρώτη σελίδα τώρα εμφανίζονται οι συνθέτες και οι στιχουργοί με τα περισσότερα κομμάτια. Σύντομα αυτοί που θα εμφανίζονται θα είναι οι όντως δημοφιλείς καλλιτέχνες ανάλογα με τις προτιμήσεις των χρηστών.

Στην σελίδα των τραγουδιών, μπορεί πλέον κανείς να δει τα τελευταία τραγούδια που προστέθηκαν στη βιβλιοθήκη αλλά και να αναζητήσει κάποιο τραγούδι απευθείας. Τα τραγούδια τώρα εμφανίζουν πιο πλούσια πληροφορία, όπως τον συνθέτη και το έτος κυκλοφορίας.

Στην σελίδα των καλλιτεχνών πέρα από την αναζήτηση καλλιτέχνη, κανείς μπορεί να φιλτράρει τη βιβλιοθήκη ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε καλλιτέχνη (προς το παρόν συνθέτης ή στιχουργός) αλλά και να δει τις ιδιότητες που εμφανίζεται ο κάθε καλλιτέχνης στα τραγούδια.

Στην σελίδα του κάθε καλλιτέχνη, τα τραγούδια μπορούν να φιλτραριστούν βάση της ιδιότητας με την οποία εμφανίζεται. Δηλαδή για παράδειγμα μπορεί κανείς να αναζητήσει κομμάτια που ο καλλιτέχνης εμφανίζεται ως συνθέτης ή ως στιχουργός.

Στην αποτελέσματα της αναζήτησης τώρα παρατίθεται ένα μικρό απόσπασμα από τους στίχους στο οποίο εμφανίζεται ο όρος που πληκτρολογήθηκε. Για παράδειγμα στο παρακάτω ο όρος “βροχή”.

Επιπλέον, σε δοκιμαστική έκδοση προς το παρόν, υπάρχει η δυνατότητα “σκοτεινής λειτουργίας” έτσι ώστε να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή σε σκοτεινούς χώρους χωρίς να εκπέμπει ενοχλητικό φως.

Επόμενοι στόχοι

  • Δημιουργία πολλαπλών λιστών κομματιών στο ρεπερτόριο από τους χρήστες.
  • Ιστορικό αλλαγών ανά κομμάτι.
  • Προσθήκη πολλαπλών εκτελέσεων και εκτελεστών ανά κομμάτι με σύνδεσμο προς το Youtube για την κάθε εκτέλεση.

Και όπως πάντα, προσθήκη όλο και περισσότερων κομματιών στη βιβλιοθήκη.

3 «Μου αρέσει»

Είναι πραγματικά όμορφη εφαρμογή και η αναζήτηση είναι εύκολη και πρακτική.
Ωστόσο, χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να απαξιώσω την προσπάθεια σου, αν κάποιος/α θέλει να γλιτώσει χρόνο στην αναζήτηση, δεν είναι πολύ πιο πιθανόν να πάει απευθείας στο stixoi.info, που έχει 125457 τραγούδια, παρα να παει στο δικό σου σάιτ, που έχει 723;
Βεβαίως το stixoi.info είναι πολύ πιο δύσχρηστο (και πραγματικά άσχημο), αλλά έχει κάποιος/α ασύγκριτα μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεί καποιο τραγούδι με την πρώτη προσπάθεια.
Η ιδέα μου είναι, αν έχεις την τεχνική γνώση, να δημιουργήσεις ένα script που να περνάει αυτόματα τους στίχους απο το stixoi.info στο paroles.gr, ετσι ώστε να γεμίσει η βιβλιοθήκη σου πιο γρήγορα και να έχουμε κι εμείς το διπλό πλεονέκτημα της τεράστιας βιβλιοθήκης του stixoi με την εύκολη αναζήτηση και ωραία παρουσίαση του paroles. Φανταζομαι δεν είναι τόσο απλό, και θα χρειαστεί και ανθρωπινο χέρι για να διασφαλιστεί η ποιότητα, αλλά έτσι κόβεις δρόμο. Σίγουρα δεν τίθεται θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας απο το stixoi, αφου αυτή ανήκει σε χίλους μύριους δημιουργούς.
Τι λες;

1 «Μου αρέσει»

Δεν είμαι ειδικός αλλά προσέξτε το λιγάκι, γιατί ναι μεν οι πνευματικές ιδιοκτησίες των κομματιών ανήκουν στους δημιουργούς του κάθε κομματιού η κάθε μία, όμως η πνευματική ιδιοκτησία του λογισμικού μέσω του οποίου το στίχοι ίνφο δίνει υλικό του σε όποιον το ζητήσει, ανήκει στο στίχοι ίνφο.

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Το ακούω αυτό και το έχω σκεφτεί και εγώ. Αλλά νομίζω το stixous ενώ έχει τεράστιο corpus τραγουδιών, στην πραγματικότητα περιλαμβάνει πάρα πολλά τραγούδια που είναι άγνωστα ή που δεν θα τα αναζητήσει κανείς εύκολα. Στόχος μου προς το παρόν δεν είναι να ανταγωνιστώ την ποσότητα των κομματιών, αλλά δίνοντας μια πιο εύκολη λύση όπου θα υπάρχουν τα πιο δημοφιλή τραγούδια/γνωστά τραγούδια, να μπορώ να πιάσω σύντομα 9 στις 10 αναζητήσεις. Αυτό πιστεύω με μία βάση 2000 τραγουδιών μπορεί να επιτευχθεί αν εστιάσω για αρχή στα ρεμπέτικα λαϊκά. (αυτή τη στιγμή σε 2 εβδομάδες έχω φτάσει τα 800).

Όταν λοιπόν το site γίνει χρήσιμο για τους ρεμπετολαϊκούς σαν και εμάς, τότε σιγά σιγά θα μπορούν να προστεθούν και άλλα είδη τραγουδιών. Παράλληλα, σύντομα θα το ανοίξω και στους χρήστες να προσθέτουν κομμάτια οπότε η βάση δύναται να πολλαπλασιαστεί γρήγορα.

Τώρα ναι, επειδή θέλω να εστιάσω στην ποιότητα προς το παρόν και όχι στην ποσότητα, μου είναι λίγο δύσκολο να πω ότι θα τραβήξω όλα τα τραγούδια απευθείας και θα φτιάξω μια “κόπια”.

Γι’ αυτό έχω τις αμφιβολίες μου και δεν μου “κάθεται” καλά κάπως και δεοντολογικά αν και δεν μπορώ να προσδιορίσω ακόμη γιατί…

Αυτές τις ωραίες δουλειές τις έχουμε υπόψη;

https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?p=32673&hilit=στίχοι#p32673

https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?t=5363&hilit=stixoi

4 «Μου αρέσει»

Νομίζω ως excel και με τον τρόπο που έχουν γραφτεί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όχι μόνο την εφαρμογή αλλά ούτε και τους απλούς χρήστες.
Εκτός αν μου διαφεύγει κάποιος άλλος τρόπος επεξεργασίας ή ανάγνωσης.

1 «Μου αρέσει»