Καλησπέρα σας.
Σήμερα βρέθηκε στα χέρια μου ένα μαντολίνο που μου έδωσε η γιαγιά μου ετών 96 και μου είπε ότι είναι του προπάππου της.
Υπάρχει τρόπος να υπολογίσουμε τι εποχής είναι; Δεν βλέπω πουθενά κάποια επιγραφή.
Είναι πολύ ταλαιπωρημένο αλλά έστω και έτσι φαίνεται λειτουργικό.
Αξίζει να επισκευαστεί; Τι κόστος να αναμενω και που πρέπει να απευθυνθώ;
ΥΓ: επειδή ειμαι νέος χρήστης με αφήνει να ανεβάσω μόνο μια φωτογραφία. Θα επανέλθω με περισσότερες.
Συνονόματε καλώς όρισες!
Δυναμική είσοδο έκανες, δεν μπορώ να αξιολογήσω την ποιότητα του οργάνου αλλά σίγουρα έχει μεγάλη συναισθηματική αξία. Έχει το ενδιαφέρον του λόγω του ιδιαίτερου καράολου, δεν ξέρω αν το αναγνωρίσει κάποιος (ετικέτα δεν διακρίνω μέσα από την τρύπα).
Είσαι τυχερός που χαίρεσαι την γιαγιά σου σε τόσο μεγάλη ηλικία, και που σου εμπιστεύθηκε τέτοιο κειμήλιο.
Φαίνεται παιγμένο όργανο, το οποίο είναι καλό σημάδι. Δυστυχώς βλέπω μια πρόχειρη επισκευή στις ντούγες, και μάλιστα κοντά στον τάκο οπότε πιθανόν να θέλει όλο το όργανο λύσιμο και ξανά δέσιμο.
Καλό είναι να πάει σε έιδικευμένο και έμπειρο μάστορα, όχι στον κοντινότερο ή πιο οικονομικό. Στην Αθήνα είναι ο Μιχάλης Μουντάκης, ο Νίκος Φρονιμόπουλος, ο Τάκης Βεργέτης, ενώ στην Θεσσαλονίκη ο Τάσος Θεοδωράκης. Φυσικά ο κατάλογος μπορεί να εμπλουτιστεί από συμφορουμίτες, με μερικές προτάσεις ακόμα που μου διαφεύγουν.
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Πράγματι δεν υπάρχει στο όργανο πουθενά κάποια ετικέτα. Αυτοί που μου αναφέρεις μπορούν και να το χρονολογήσουν;
Κάποιος από τους προαναφερθέντες οργανοποιούς πιθανότατα θα μπορέσει να κάνει μια εκτίμηση από κατασκευαστικά χαρακτηριστικά για χρονολόγηση και προέλευση.
Αν κατάλαβα καλά ήταν του προπάππου σου, του πατέρα της γιαγιάς σου; Δηλαδή γεννημένου γύρω στο 1900;
Ψάχνοντας αυτό το ιδιαίτερο τετράγωνο διακοσμητικό στο καράολο, έφτασα σε πολύ παλιά όργανα του 17ου αιώνα. Οπότε μήπως όντως είναι του προπάππου της γιαγιάς σου;
Ο προπάππους μιας σημερινής σχεδόν-100χρονης γεννήθηκε από 160 μέχρι και 200+ χρόνια πριν από σήμερα. Βέβαια μπορεί το όργανο να το απέκτησε σε μεγάλη ηλικία, αλλά και πάλι, σε γενικές γραμμές, μιλάμε για πολλές γενιές πριν. Θα μου έκανε εντύπωση αν ένα τόσο παλιό μαντολίνο είχε τα λειτουργικά του χαρακτηριστικά όμοια με των σημερινών οργάνων.
Νίκο @Nikolaos_Kiakis , η γιαγιά σου τον έφτασε τον προπάππου της; Ξέρει να σου πει τίποτε γι’ αυτόν; Υπάρχει καμιά περίπτωση να μεγεθύνει λίγο τα πράματα προσθέτοντας χρόνια ή γενιές; (Ελπίζω να μη φανεί ότι το λέω απαξιωτικά, απλώς σκέφτομαι ότι ο καθένας, και ίσως λίγο παραπάνω ένας υπερήλικας, θα είχε μια τάση το «πολύ» να το κάνει «ακόμα πιο πολύ».)
Για το γενικό μοτίβο του καράολου, να θυμίσω κι έναν γνωστό μπαγλαμά (έναν μαύρο - όλο και κάποιος θα τον ξέρει…) από το βιβλίο του Ανωγειανάκη.
Το καράολο είναι αναφορά στα μαντολινα Ρώμης, δηλαδή στο στυλ του Embergher.
Το όργανο όμως δεν νομίζω να είναι Ρώμης.Μάλλον αρχες 1900, εργαστηρίου Νότιας Ιταλίας /Σικελίας αλλά δεν θα βρουμε άκρη.
Είναι παντως ιδιαίτερο, δεν έχω ξαναδει τέτοιο σχέδιο.
Αυτό που μου λέει είναι ότι ο πατέρας της έπαιζε με αυτό πολλά χρόνια. Πέθανε μάλιστα με αυτό στα χέρια. Θυμάται και το κομμάτι που άφησε μισό όταν του έπεσε από τα χέρια. Αλλά λέει ότι το είχε ο παππούς του. Άρα μιλάμε σίγουρα για κοντά στο 1900. Πως όμως και πότε το είχε αποκτήσει αυτός είναι άγνωστο
Τουλάχιστον τότε. Μπορεί και πολύ παλιότερα (ο παππούς του πατέρα, προπάππους της γιαγιάς, μπορεί να το απέκτησε μικρός ή μεγάλος, καινούργιο ή ήδη παλιό). Το φάσμα είναι τόσο μεγάλο ώστε από αυτή την κατεύθυνση άκρη δε βγαίνει. Μόνο από την άλλη κατεύθυνση, του να αναγνωρίσει κάποιος τα χαρακτηριστικά κάποιου κατασκευαστή/σχολής/εποχής/περιοχής, μπορεί να βγει. Και αυτό θα φωτίσει και το ζήτημα της χρονολόγησης.
Αυτό δεν το θεωρώ απίθανο να συμβεί, κι αν όχι εδώ στο φόρουμ, ίσως κάπου αλλού. Κράτα το ερώτημά σου Νίκο, και ψάξε παράλληλα και σε τίποτα ξένα/διεθνή φόρουμ για μαντολίνα. (Μπορεί να υπάρχει και ελληνικό, δεν έχω ιδέα.) Λογικά την πληροφορία που ψάχνεις σίγουρα θα υπάρχει κάποιος στον κόσμο που την ξέρει.