Καλησπέρα, έχει κάποιος-α φίλος-η του φόρουμ ακούσει εκτέλεση του «Τσοπανάκου» που συνοδεύεται (πως να το πω;) από χορωδιακό, γρήγορο, τετράσημο, «τούντε-τούντε τούντε-τούντε τούντε-τούντε τούντε-τούντε»;
*διάβασα ότι «τούντε» σημαίνει «κούνα» στ΄ αρβανίτικα.
Αυτό το 'χεις διαβάσει στο Δοκίμιο του Μπο-Μποβί, έτσι δεν είναι;
Η ηχογράφηση είναι το #26 του δεύτερου σιντί.
Όχι, δεν το γνώριζα. Πότε έχει γίνει αυτή η ηχογράφηση;
Τραγουδούν κάτι τύποι από την Άνω Αγόριανη Φωκίδος.
Το συγκεκριμένο τραγούδι (Τσοπανάκος) και το συνοδεύουν με «τούντε-τούντε»;
Νομίζω τούμπε-τούμπε, αλλά κατά τα άλλα ναι, ακριβώς έτσι.
Μήπως έχεις ή μπορούμε να μάθουμε τους στίχους; Ρωτάω γιατί έχω στα χέρια μου μια παλαιότερη καταγραφή και θέλω να τους συγκρίνω. Δεν συνάντησα κάποια παρόμοια εκτέλεση μέχρι τώρα.
Τσοπανάκος ήμουνα,
προβατάκια φύλαγα.
Δεν εφύλαγα πολλά,
καμιά πεντακοσαριά.
Τούμπες τούμπες τούμπες τούμπες,
τα ρουχάκια με τις (?) φούντες.
Ήρθαν κλέφτες στο μαντρί
και μου κλέψανε τ’ αρνιά [sic].
Πήραν την καρδάρα μου
που 'πηζα το γάλα μου.
Τούμπες τούμπες τούμπες τούμπες,
τα ρουχάκια με τις (?) φούντες.
Και ο τίτλος είναι Το λαγιαρνί, παρόλο που δεν αναφέρεται λαγιαρνί στους στίχους.
Ο δε σκοπός θυμίζει αμυδρά τον Τσοπανάκο της ΕΡΤ, αλλά δε θα 'λεγα ότι ταυτίζεται.
Ευχαριστώ.
Λοιπόν, παραθέτω κι εγώ αυτήν που βρήκα. Είναι αρκετά παλαιότερη καταγραφή αλλά περισσότερα γι αυτήν και πολλές ακόμα, επιτρέψτε μου να πω σε λίγους μήνες.
[i]
«Τσοπανάκος ήμουνα
προβατάκια φύλαγα
Για μιά εύμορφη κοπέλλα
κόντεψε να μούρθρει τρέλλα
τούντε-τούντε [/i]τούντε-τούντε
τούντε-τούντε τούντε-τούντε
τούντε-τούντε τούντε-τούντε
τούντε-τούντε τούντε-τούντε»
τσαρουχάκια με τις φούντες
Ωραία! Πρόκειται για την ηχογράφηση που αναφέρει ο pepe. Επομένως το σωστό είναι «τσαρουχάκια με τις φούντες».
Η παλαιότερη ηχογράφηση που έχω εγώ, είναι μελωδικά ίδια αλλά στιχουργικά (όπως βλέπουμε) διαφέρει.
Ψάχνοντας, στιχουργικά θα βρούμε αρκετές παραλλαγές πχ:
[video=youtube_share;ZP648nAEqYA]http://youtu.be/ZP648nAEqYA[/video]
Παλαιότερη από αυτήν; Αμάν!!! Αυτή είναι του 1930!
… και, καπάκι, να και του Αλέξανδρου απ’ το 1910!!! Από το αρχείο του κυρίου Berliner, υπάρχει τίποτα παιδιά; ή μήπως, από κάποιο πείραμα του Edison;
Φυσικά τσαρουχάκια! Πώς μου 'ρθε…
Ναι, αυτήείναι η ηχογρ. που έλεγα.
Στην άλλη, του 1910, που ομολογώ ότι δε μου κάνει για 1910, ο στίχος που δεν έχει καταγραφεί καλά λέει «και ν’ αδικοθανατίσω».
Μπά, υπάρχουν και σε σιντί πιά;
Πάντως, περιττό να επισημάνουμε, και το Λαγιαρνί και ο Τσομπανάκος δεν είναι δημοτικά, λόγια είναι.
Ναι Νίκο υπάρχει και σ΄ αυτήν αναφέρομαι (1917), όπως έγραψα όμως και για τους επόμενους μήνες, (σχεδόν) μόνο θα ρωτάω :).
Ο όγκος των ηχογραφήσεων του ΄17 (σε κυλίνδρους) δεν έχει αναγνωριστεί-κατηγοριοποιηθεί (έχουν χαθεί πολλές συμπληρωματικές σημειώσεις αλλά και αυτές που έχουν διασωθεί δεν είχαν μέχρι σήμερα μελετηθεί) και σ΄αυτή την διαδικασία βρίσκομαι τώρα.
Επ΄ ευκαιρία πως θα χαρακτήριζες τον «Τσοπανάκο» του ΄30;
Λόγιο δημοτικίζον ή …;
Οι ίδοι οι κύλινδροι, σε τι κατάσταση βρίσκονται;
Τα λόγια τραγούδια, αν δεν είναι κοσμικά ή ψαλτοτράγουδα, θα είναι κατ’ ανάγκην δημοτικίζοντα. Εκεί νομίζω ότι κατατάσσεται και ο Τσομπανάκος του Δαδιού, όπως και των άλλων περιοχών. Το ότι τον δέχτηκαν γνήσιοι λαϊκοί της “υπαίθρου” και τον τραγούδησαν για “δικό τους”, δεν αλλάζει την ιστορία του τραγουδιού (η οποία, πάντως, δεν είναι γνωστή…).
Σ΄ ευχαριστώ Νίκο για την απάντηση.
Το ηχητικό αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό των δίσκων (ακόμα και σε ίδια τραγούδια) δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφορές, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο σε άλλες χειρότερο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως και σ΄ αυτές τις ηχογραφήσεις, έπαιζε ρόλο η μαεστρία του τεχνικού, η τύχη κ.α. αστάθμητοι παράγοντες.
Οι ηχογραφήσεις σε κυλίνδρους έλαβαν χώρα περίπου έναν μήνα νωρίτερα απ΄ αυτές των δίσκων (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και είναι αποκλειστικά ηχογραφήσεις μουσικού ενδιαφέροντος.
Μετά από 10 χρόνια αγώνα και υπομονή και ξεπερνώτας πολλά εμπόδια, κατάφερα και έχω στα χέρια μου το σύνολο αυτών των ηχογραφήσεων «ελληνικού ενδιαφέροντος». Οι ηχογραφήσεις αυτές δεν βρίσκονται συγκεντρωμένες μαζί αλλά σε 2 διαφορετικά αρχεία, επειδή οι συντελεστές τους τσακώθηκαν μεταξύ τους (σπάνιο) και χωρίσαν τα τσανάκια τους (συμβαίνει και στους Γερμανούς).
Πρέπει δε να πω, με σιγουριά πλέον, ότι κανένας (εκτός εμού) δεν γνωρίζει πόσες και ποιές είναι συνολικά αυτές, ούτε οι υπεύθυνοι των αρχείων. Φυσικά, δεν το αναφέρω για να κάνω τον έξυπνο αλλά για την πω σε κάτι και καλά συγγραφείς, οι οποίοι, έχοντας μπερδέψει τις ηχογραφήσεις που παρουσιάζονται στο γνωστό ντοκιμαντέρ μου (πονεμένη ιστορία), δίνουν συνεντεύξεις και γράφουν βιβλία με σοβαροφανείς αρλούμπες και ανακρίβειες.
Μη με ρωτήσετε πόσες, τι και πως. Θα σας το πω ακριβώς σε μερικούς μήνες. Ο κάθε κύλινδρος μπορεί να περιλαμβάνει μια ή δύο (σπάνια 3) ηχογραφήσεις. Επομένως άλλος ο αριθμός των κυλίνδρων και άλλος των τραγουδιών ή των μουσικών θεμάτων.
Το σίγουρο είναι ότι θα ζητήσω την βοήθεια των μελών του φόρουμ πολλές φορές τον επόμενο καιρό
Ρε παιδιά τί έγινε, αλήθεια, με την συγκέντρωση και επανέκδοση των ντοκουμέντων του Γκέρλιτς; Κάτι είχε πριν μπόλικα χρόνια ακουστεί, τελικά τίποτα δεν είδαμε. Ο Παραδοξολόγος, διαβάζει;