Ο τίτλος του κορυφαίου Έλληνα τραγουδιστή

Συμφωνώ απόλυτα με τον Μπάμπη.Και ως προς τα ονόματα που αναφέρονται, και για τους λόγους που αναφέρονται.Αν όμως με έστηνες στον τοίχο μόνο για ένα όνομα, από όλα τα είδη της Ελληνικής μουσικής,θα ψέλλιζα μόνον ΦΛΕΡΥ…

1 «Μου αρέσει»

Με βάση την αντικειμενικότητα ίσως να είναι ο Ντέμης Ρούσος, η Μαρία Κάλλας, η Μελίνα Μερκούρη (στα παιδιά του Πειραιά) που έχουν ένα πιο παγκόσμιο προφίλ.
Υποκειμενικά είμαι πιο κοντά στην άποψη και στα γούστα του Μπάμπη.

ξεχάσατε την Βίκυ Λέανδρος.
εκατομμύρια δίσκοι…

2 «Μου αρέσει»

Μια φορά στην Κάλυμνο, μέσα στο αμάξι ενός ντόπιου φίλου, έπαιζε μια παλιά χειρόγραφη κασέτα από κάποιο γλέντι παρέας. Ένας άντρας και μια γυναίκα αντήλλασσαν μαντινάδες πάνω από τα βιολιά, και με την υπόλοιπη παρέα να επαναλαμβάνει.

Ο άντρας ήταν καλός, αλλά η γυναίκα ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Έχουν περάσει κοντά 25 χρόνια, κι ακόμα θυμάμαι τη φωνή της κι ανατριχιάζω. Πραγματικά εράιζε βουνά με τη χροιά, το μέταλλο, την ερμηνεία, το πώς ανέπλαθε τον σκοπό και τον έκανε δικό της, όλα.
-Χριστέ και κύριε, λέω, ποια είναι αυτή;
-Αυτή είναι η Κατερίνα όταν ήταν νέα.

Τη γλυκύτατη θεια Κατερίνα Μακαρούνα, μακαρίτισσα τώρα, την είχα γνωρίσει πρώτα από κάποιες καταγραφές της που είχαν βγει σε δίσκο, όταν ήταν ήδη ηλικιωμένη, και αργότερα κι από κοντά. Και σε κάποιες εκπομπές έχει τραγουδήσει. Οκέι, γλυκειά, ζεστή φωνή, σωστή επίσης ακόμα και στα γερατειά της, γερή μερακλίνα η ίδια, αλλά οπωσδήποτε ρϊσμένη καμπάνα. Όλοι όμως οι Καλύμνιοι μιλούσαν γι’ αυτήν λες κι ήταν η Μαρία Κάλλας, και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Από κείνη την κασέτα, κατάλαβα.

Δεν εννοώ ότι η Κατερίνα Μακαρούνα θα διεκδικούσε σειρά στη βράβευσή μας. Όμως υπάρχουν και οι εντελώς αφανείς, που δεν τους άκουσαν παρά όσοι βρέθηκαν με φυσική παρουσία κοντά τους. Αυτοί που ακόμη κι αν είχαν γίνει γνωστοί, και πάλι δε θα άφηναν σημαντικό αποτύπωμα αφού τραγουδούσαν ένα ρεπερτόριο περιορισμένης εμβέλειας (τα καλύμνικα δεν είναι λαϊκά - παλλαϊκα, είναι τραγούδια κυρίως για όσους είναι Καλύμνιοι).

Πόσες τέτοιες άγνωστες Κατερίνες μπορεί να κρύβονται στη διπλανή πόρτα του καθενός μας!

3 «Μου αρέσει»

Και την Νάνα Μούσχουρη

1 «Μου αρέσει»

Έλληνες λέμε! :smiling_face_with_horns:

3 «Μου αρέσει»