Ναπολέων Λαπαθιώτης στην Κατιούσα


#1

Μια σύντομη παρουσίαση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη στην Κατιούσα.


(Αντώνης) #2

Άτιτλο:
Κάτω στου Μήτσου το τεκέ Κάναν οι μπάτσοι μπλόκο, Και βρήκαν ντουμανότρυπες Κι ένα γιαπί λουλάδες, Πενηνταδυό διμούτσουνες Και δεκαοχτώ μαρκούτσια. Σουρτά, σουρτά με μπαμπεσιά Ζυγώσαν οι ρουφιάνοι Με ζούλα ήρθαν οι πούστηδες Και μας εβάναν μπροστά: Τσιμπήσαν πρώτα το Μπαλήν Όπου φυλούσε τσίλλιες Και μπήκαν στο τσαρδάκι μας Και μας τα κάναν λίμπα! Πήραν τις ντουμανότρυπες Πήραν και τους λουλάδες, Πήραν και τις διμούτσουνες Τα δεκαοχτώ μαρκούτσια Πήραν και του ντερβίσηδες Και στο πλεκτό το πάνε, Πήραν το Μίκα το Ντουρντή Το τζε του Νταλαβέρη Το Μπάρμπουλα, το Μπόρμπουλα Και το Μπαλή το Μήτσο Πήρανε και το Ντερτιλή Το Ντάτα το θηρίο Πούκαντε πέντε στη Παλιά Και δώδεκα στʼ Ανάπλι Κι όντας τσακίζεται Λέει: Οφ, ταʼ αδερφάκι! …………………………………. Τα ποιήματα της σκιάς[i] 1939-1943.

Για τους ρέκτες και όχι μόνον:

(κ.α.)

και ο έτερος σπουδαίος των “καταραμένων” του μεσοπολέμου, [b]Πέτρος Πικρός:

[/b]https://www.politeianet.gr/books/9789603258018-pikros-petros-agra-sa-tha-ginoume-anthropoi-185703

( από την τριλογία:“χαμένα κορμιά” κ.α.) [/i]


(Φώτης Χατζίδης) #3

Λίγες μόνο μέρες μετά την αυτοκτονία του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, στην ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ και συγκεκριμένα στο διπλό τεύχος 398-399 της 1ης και 15ης Ιανουαρίου, δημοσιεύεται μεγάλο αφιέρωμα για τον άνθρωπο και ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

Το αφιέρωμα υπογράφουν φίλοι του ποιητή που τον γνώρισαν εκ του σύννεγυς. Αυτοί είναι οι Κλέοντας Παράσχος, Τάκης.Κ. Παπατζώνης, Τέλος Άγρας, Πέτρος Χάρης. Επίσης ο Αντώνης Σαμαράκης αφιερώνει ένα ποίημα για τον Ν.Λαπαθιώτη.

Όλα αυτά μπορείτε να τα διαβάσετε στην σελίδα της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Βουλής εδώ http://srv-web1.parliament.gr/displa…tem=48017&seg=

Συγκεκριμένα:

Κλέων Παράσχος: Ναπολέων Λαπαθιώτης (σελίδα 42 εως 44 πάνω δεξιά)
Αντώνης Σαμαράκης: Ελεγείο - ποίημα γραμμένο στις 10/1/1944 τρεις μέρες μετά την αυτοκτονία του (σελίδα 44)
Τάκης Κ. Παπατζώνης: Ο Λαπαθιώτης μετέωρο και σκιά - με φωτογραφία του από το 1942 και γράμματα του (σελίδες 45 εως 49)
Τέλος Άγρας: Έργον τέχνης (σελίδες 50-51)
Πέτρος Χάρης: Ένα χρέος - Επιστολή του Ν.Λαπαθιώτη προς τον Π.Χάρη για να φροντίσει να σωθεί το έργο του, με αυτόγραφο του (σελίδα 52).

Τέλος για τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη έγραψε και ο bill1961 στο sealabs πριν δέκα χρόνια.
http://rebetiko.sealabs.net/viewtopi…97%CE%A3#p9096

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 10:03 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 09:42 —

Ξέχασα να γράψω ότι στην σελίδα 2-3 της Νέας Εστίας υπάρχουν ανέκδοτοι στίχοι του Ν.Λαπαθιώτη με τον τίτλο “Αποχαιρετισμοί στην Μουσική” που έγραψε στο τέλος του 1943 και λίγες μέρες πριν αυτοκτονήσει.

Καλή συνέχεια σε όλους


(Φώτης Χατζίδης) #4

Σελίδα 3-4 και όχι 2-3 :112:


#5

Φώτη, το ήξερα το παλιό το θέμα αλλά επειδή μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα, προτίμησα να ανοίξω καινούριο. Αν οι διαχειριστές νομίζουν ότι είναι καλύτερο να προστεθεί και αυτό το νήμα στο παλιό, ας το κάνουν.http://www.rembetiko.gr/forums/archive/index.php/t-17988.html

Νομίζω, είναι καλύτερο να τα αφήσουμε ασύνδετα, τα δύο θέματα. Δεν θα κερδίσουμε ούτε χώρο, ούτε πληροφορίες και απʼ την άλλη, όποιος ψάξει για τον Λαπαθιώτη θα τα βρεί και τα δύο θέματα εύκολα. (Ν. Π.)


(Φώτης Χατζίδης) #6

Λουκά εγώ αναφέρθηκα σε θέμα του sealabs και όχι της σελίδας μας που δεν ήξερα ότι είχε συζητηθεί παλαιότερα. Καλά έκανες που μας το θύμησες.

Επιπλέον των πρώτων αναρτήσεων μου από την ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ανεβάζω και την είδηση του θανάτου του Ν.Λαπαθιώτη από τις εφημερίδες “Η ΠΡΩΪΑ” και “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”.