Θα δεχτώ το υποθετικό - αβάσιμο της ανάρτησής μου. Απλά επειδή για ένα χρόνο έζησα την ελληνική παροικία στην περιοχή της Νέας Υόρκης, (Αστόρια - Φλάσινγκ), δεν υπήρχαν “στεγανά”, με την έννοια ότι όταν γινόταν εκδήλωση μέχρι και στο Σικάγο το ήξεραν παντού.
Δε μπαίνω στην ουσία της κουβέντας, απλώς θέλω να παρατηρήσω ότι σ’ εκείνα τα μέρη βγάζεις τα παπούτσια σου κι όταν μπαίνεις στο σπίτι σου κι όταν πηγαίνεις επίσκεψη σε ξένο σπίτι. Δεν πρόκειται λοιπόν νομίζω για κάποια ξεχωριστή πράξη σεβασμού ειδικά θρησκευτικού, είναι μορφή σεβασμού που ισχύει γενικά σ’ αυτούς τους πολιτισμούς και στις κοσμικές εκδηλώσεις τους.
Σωστά αλλά επειδή εγώ δεν τα βγάζω στο σπίτι μου θα τους πω ώπα ρε μάγκες γιατί να τα βγάλω για να μπω μέσα?Τους σέβομαι και δεν μπαίνω απλά τα πράγματα.
Όλα λοιπόν στον βωμό της παγκοσμοιοποίησης, δεν πάω εκλησία, πότε πότε κάνα καεράκι όμως θα το ανάψω στο όνομα του Χριστού κ.α., δεν μπορεί να γίνεται ότι να ναι, εκεί είναι ο οίκος του θεού, ας παίζαν ταμπουράδες καλύτερα, αλλιώς να παίξουνε και Dark Throne και Mayhem και Impaled Nazarene, τέτοια μικροζητήματα ανώμαλα έχουμε πάμπολα, όπως και τα μεγάλα εγκλήματα κατά της Ελλάδος, όπως να την γλιτώνουν για πάντα οι προδότες πολιτικοί, (Τέμπη-φωτιές-πλημύρες) και να μαθαίνουμε ότι φεύγει όλος ο εξοπλισμός ο πολεμικός από τα νησιά για να σταλεί Ουκρανία, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, εμείς να τρώμε κάθε μέρα φασόλια και επιβιώνουμε ή στην ουσία να αργοπεθαίνουμε από οοοοολα αυτά που συμβαίνουν, τώρα αν ψεκάζουν και τίποτις προτιμότερο είναι να ρίχνουν όπιο για να μένουμε ήρεμοι διότι έρχεται ο καιρός και οι ζημώσεις ας ελπίσουμε να γίνουν, Στην Πόλη θα ξαναπατώ, στο καφεσλί σοκάκι εκεί θα τους βαρώ να σπάσει το κεφάλι. Θέλω να πω ότι έχουν αλοτριωθεί όλα βρε παιδί μου, Σαν να έρθουν σπίτι μου και να παίζουν νεοσκυλάδικα ζουζουνιάρικα τραγούδια, Ε! θα τους πάρει ο διαααοοολος.
(από τη δημοσίευση αυτή αφαιρέθηκε φράση ( “η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ” ) που δεν μπορούσε με τίποτα να συσχετιστεί με το περιεχόμενο του κειμένου και αντίκειτο στον κανονισμό μας, ότι εδώ είναι χώρος για συζητήσεις σχετικές με μουσική και όχι πολιτική)
Εσύ ανέφερες Ελένη νωρίτερα αυτό που είναι αναληθές.
Δεν είπαν όποιος φοράει μάσκα είναι ασεβής ή δεν πιστεύει.Θέλανε να μπαίνει κόσμος είτε με μάσκα είτε χωρίς.Δηλαδή να μην είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική.
Διαβάστε για τη σειρά Αρχιπέλαγος το 2004 να δείτε τί είχε γίνει.Βέβαια τα κουκουλώσανε άρων άρων για να μη γίνει μεγαλύτερο παρατράγουδο και με προβοκάτσιες από τους μουσουλμάνους.Εγώ δεν θα πω ποιός είχε δίκιο τότε αλλά η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Οι μεν λένε ότι μπήκε γυναίκα στο τζαμί, (που απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς), ενώ φορούσε μόνο τα εσώρουχά της και ένα παλτό από πάνω. Αυτή είναι η μία εκδοχή. Αλήθεια αν έμπαινε με τέτοια περιβολή μια γυναίκα σε χριστιανική εκκλησία θα ήταν όλα καλά;
Και η άλλη εκδοχή είναι ότι τα επεισόδια ήταν κατασκευασμένα από την τουρκική αποστολή που επισκεπτόταν τον Έχινο, εκείνες τις μέρες.
Και επιστρέφω στο θέμα της υποθετικής κόντρας μεταξύ των ιερέων.
Ο αρχιεπίσκοπος καταδικάζει βεβαίως με αυτή τη δήλωση:
«Δεν είχα γνώση, καμία ενημέρωση, κανείς δεν ζήτησε άδεια, ούτε ευλογία. Τέτοιες εκδηλώσεις εγώ δεν τις ευλογώ και δεν δίνω άδεια»
Και ο αρχιμανδρίτης απαντά:
“Ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Κουρκούνης, αιρετικός προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Τριάδας του Brighton, σημείωσε πως η διεξαγωγή της συναυλίας εγκρίθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και έγινε με τη συναίνεση του ιδίου. Η συναυλία, όπως είπε, είχε στόχο να αποδώσει φόρο τιμής σε μεγάλους κλασικούς συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ελληνική γλώσσα εδώ στην Αγγλία», τόνισε συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό κάνουν κι άλλες εκδηλώσεις με ποιήματα και τραγούδια σε συνεργασία με ελληνικά σχολεία στην Αγγλία για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.”
Όπως φαίνεται λογικά θα υπάρξει συνέχεια.
Επειδή το ξαναδιάβασα έχεις δίκιο Ελένη.Ζητώ συγνώμη για αυτό δεν ήταν σωστό αυτό που έγραψα.
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε ζητήματα πίστης μιας και είναι προσωπικό για τον καθένα είτε ειναι Χριστιανός, Μουσουλμάνος, Βουδιστής. Προσωπικά εαν και δεν ειμαι θρήσκος , σέβομαι τους ανθρώπους που πιστεύουν.
Το ζήτημα κατα την γνώμη μου είναι περισσοτερο κοινωνικό παρά θρησκευτικό , σχετικά με το μπουζούκι και την λαική μουσική , με το ότι κουβαλάνε σαν παράδοση και κοσμοθεωρία.
Το περισσότερο hate το “φάγαμε” από απλό κόσμο και όχι απο την εκκλησία. Η εκκλησία έβγαλε μια ανακοίνωση και χειρίστηκε εσωτερικά το θέμα. Με αφορμή αυτό το περιστατικό βρήκα και μια πολύ όμορφη χορωδίακή συναυλία μέσα σε ορθόδοξο ναό στην Πρέβεζα.
Δυστυχώς Λάμπρο στην αρχη δεν ηταν ετσι…
https://www.google.com/amp/s/www.skai.gr/news/ygeia/giati-eksairethike-i-ekklisia-apo-tin-ypoxreotiki-xrisi-maskas/amp
Αλλα ας μην σταθουμε στα deals κυβέρνησης & εκκλησίας που δεν θα τα μάθουμε ποτε.
Ουτε χρειάζεται να συγκρίνουμε θρησκείες και κουλτούρες, γιατί σε αυτή την λογική ο αλλος που καταστρέφει κάθε μέρα την Αγιά Σοφιά θα ηταν μια καλή αφορμή για να καταστραφούν τα τζαμιά.
Μία μουσική εκδήλωση η οποία γίνεται με σεβασμό και τίποτα το προσβλητικό δεν την θεωρώ βλάσφημη.
Βλασφημες ηταν παράδειγμα οι δηλώσεις αρκετών κληρικών για τα Τέμπη. Αλλα ουτε αυτές αφορούν το φόρουμ του ρεμπετικου.
Για μένα το ζουμι ειναι εδω
Τα παιδιά δεν αποφάσισαν καν για τον χώρο.
Τέλος και τελείως άσχετο σχόλιο, απορώ πως γίνεται να πιστεύουμε στον Θεό και να μην είμαστε εξοργισμενοι με την πλειοψηφία των ανθρώπων που δηλώνουν οτι τον εκπροσωπούν με οσα συμβαίνουν γυρω μας.
Και επί καραντίνας έγιναν πλήθος ανεκδιήγητα από παπάδες, και τον κανονικό καιρό επίσης.
Αυτό δε δικαιολογεί κανένα τσουβάλιασμα. Το να τα χώνουμε στο παπαδαριό είναι μια εύκολη μόδα.
Το να γίνει μια συναυλία σε ορθόδοξο ναό σίγουρα δεν είναι κάτι το αυτονόητο. Δεν είναι σαν να θες να παίξεις Μπαχ σε καθολικό ναό και να σου πουν όχι, και να πεις «μα αυτό γίνεται χιλιάδες χρονια τώρα!»
Οπότε, ό,τι πουν οι νοικοκυραίοι. Εδώ ο μικρός νοικοκύρης (ο παπάς) είπε ναι, αλλά ο μεγάλος (ο δεσπότης) είπε όχι. Εκτίθενται λίγο με την ασυνεννοησία τους, κι αυτό εξηγεί τις υποψίες περί κόντρας (χωρίς φυσικά να τις καθιστά και βάσιμες), αλλά τίποτε περισσότερο.
Φυσικά, πολύ χειρότερα εκτίθενται οι κάγκουρες που έλεγαν «αίσχος».
Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον η γνώμη κάποιου που αδιαφορεί για τον Ξαρχάκο και τον Χατζιδάκι, π.χ. κάποιου ξένου, που να βλέπει το όλο γεγονός ψυχρά και αμέτοχα.
Δηλώνω τοιούτος (honi soit qui mal y pense) κι ας μην είμαι ξένος και, πράγματι, καρφί δεν μου καίγεται προσωπικά για το κατά πόσον θα προβληθεί ή όχι η προσωπικότητα του οποιουδήποτε καταξιωμένου έλληνα ή ξένου συνθέτη μέσα από μίαν μουσική εκδήλωση σε ορθόδοξου δόγματος εκκλησία, όπου στα όργανα περιλαμβάνεται και μπουζούκι. Σέβομαι βαθύτατα το κύρος της κάθε εκκλησίας, ως ιερού τεμένους, κάτι στο οποίο καθόλου δεν με εμποδίζει το ότι είμαι άθρησκος, αλλά με τίποτα δεν φαντάζομαι ότι οι ιερείς που συναίνεσαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν έδειξαν αντίστοιχο σεβασμό. Από την άλλη, ο ιερωμένος που δεν συναίνεσε, έχει και εκείνος το δικαίωμα να πράξει έτσι και τελικά, το όλο θέμα θα κριθεί από κάθε έναν από όλους μας, σύμφωνα με του καθενός τα κριτήρια. Δεν νομίζω ότι στέκει, εδώ, αντιμετώπιση πλειοψηφικής vs μειοψηφικής άποψης.
Σκέφτομαι καιρό αν θα έπρεπε να σχολιάσω και με τι τρόπο. Αυτό το θέμα με ενοχλεί και με αφορά απο διάφορες πλευρές: Ως Έλληνα του εξωτερικού, ως μουσικό και ως άτομο που μεγάλωσε μέσα μια χώρα σχεδόν αποκλειστικά ορθοδοξη.
Το θέμα της αποδοχής της εκκλησίας είναι βαθύ και συχνά άνισο, γεμάτο διακρίσεις και αδικίες. Απο την μία είναι ένα δόγμα ανοικτό προς όλους, απο την άλλη είναι γεμάτο προκαταλήψεις και φοβίες. Ποιός δεν θυμαται το διάσημο “Ελάτε και με τα σκουλαρίκια”… “σας πάω” που τόσο πιά ο Χριστόδουλος είχε πάθος με την νεολαία που τους έκανε το χατήρι να μην τους διώξει αν ειχαν τρυπημένο αυτί(!).
Σε πιό σοβαρο θέμα, η πρόσφατη άρνηση εξοδίου ακολουθίας 17χρονής αυτόχειρος που διέπραξε το ασυγχώρητο αμάρτημα να νοσήσει ψυχικά, δεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα πόνεσε την οικογένεια της οταν η εκκλησία την εγκατελειψε εκείνη την τραγική στιγμή.
Επιστρέφοντας στην τέχνη λοιπόν, είδαμε το έργο του Μυταρά σε εκκλησία να χαρακτηρίζεται ως “Τερατογράφημα” απο τον τοπικό Μητροπολίτη και να αναιρείται η άδεια λειτουργίας του ναού.
Δεν με εκπλήσσει λοιπόν πως και τα λόγια των Ρίτσου, Ελυτη, Καμπανέλη και άλλων θεωρούνται βλαβερά, σκανδαλώδη και ανάρμοστα για ένα ναό.
Ας το εξετάσουμε πιό προσεκτικά. Οι περισσότερες Ελληνικές εκκλησίες στο Ηνωμένο βασίλειο έχουν μετατραπεί απο Αγγλικανικές σε ορθόδοξες. Συγκεκριμένα ο ναός στο Μπράιτον λειτουργεί ως ορθόδοξος απο το 1985 έχοντας και αυτός αρχικά κτιστεί ως μέρος της τοπικης εκκλησίας. Υπάρχει παρελθόν αιώνων σε αυτούς τους ναούς λοιπόν φιλοξενίας μουσικών και κοσμικής τέχνης γενικότερα. Οι ναοί όχι μόνο προγραμματίζουν τις δικές τους συναυλίες αλλά και ενοικιάζονται για εξωτερικές εκδηλώσεις. Πριν λίγους μήνες μάλιστα έπαιξα συναυλία Οθωμανικης μουσικης σε ένα τέτοιο ναό.
Πέρα απο ότι εσοδα μπορεί αυτό να αποφέρει, το θέμα χρήσης του ναού ως αίθουσα πιστεύω έχει να κάνει με το ότι είναι στην διάθεση της τοπικής κοινότητας. Είναι ενας χώρος ο οποίος μπορεί με άνεση και ασφάλεια να φιλοξενήσει έναν αριθμό ατόμων και με αυτό χαρακτηριστικό διατείθεται για χρήση. Στο ναό λοιπόν, άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και σχηματίζουν ουσιώδεις δεσμούς μέσα απο την τέχνη της μουσικής και όχι μόνο.
Χωρις να θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα ή ναούς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που Έλληνες κληρικοί στο Η.Β. επιλέγουν να υπηρετήσουν την κοινότητα τους με αυτόν τον τρόπο.Έχω δει απο παιδικές ζωγραφιές, βραδιές ποίησης μέσα στο ναό μέχρι και ολόκληρη μπάντα να παίζει Χριστουγενιάτικα ποπ. Έχω δει ναό με μόνιμα εγκατεστημένο πιάνο με ουρά όπως ξέρω πως υπάρχει ενορία που διατηρεί πολυφωνική χορωδία με αρμόνιο εδώ και δεκαετιες. Στην Ελλάδα, το πιό τρανταχτό παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι τα Μπάσματα του Αγ.Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, ένα τελετουργικό με πάνω απο 1 αιώνα ιστορίας το οποίο απαιτεί μια ολόκληρη φιλαρμονική μέσα στον ναό και γίνεται με πλήρη γνώση και αποδοχή της εκκλησίας.
Το επιχείρημα λοιπόν οτι τα όργανα είναι εκ του πονηρού έχει απο καιρό τελειώσει.
Ο αντίλογος βέβαια θα πεί πως αν μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε τον ναό πατάρι, τι μας σταματά απο το να μπει ότι να ναι εκει: τέχνη που μπορεί να εκφράζει μυνήματα μίσους ή αντιχριστιανικά.
Και ναι, αυτός ο προβληματισμός μπορεί θεωρητικά να είναι βάσιμος. Αλλά ας γυρίσουμε στην συγκεκριμένη εκδήλωση:
Μια συναυλία προς σιωπηλό κοινό, ένα πρόγραμμα απο μια συλλογή άξιων λογοτεχνών και συνθετών του τόπου μας που μόνο ουσία και ομορφιά μπορούν να προσφέρουν. Μουσικοί άρτιοι και καλά προετοιμασμένοι.
Ποιός αλήθεια θα μπορούσε να ισχυριστεί πως ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να δείξει έστω και ίχνος απρέπειας ή ασέβειας προς τον χώρο και τις αξίες του;
Εξαιρετική τοποθέτηση, τόσο ώριμη και νηφάλια! Εύγε Αλκ.
Επί της ουσίας, δεν μπορώ να φανταστώ τι μένει ακόμη που να μην ειπώθηκε, μετά από αυτό το κείμενο. Μόνο δύο ελάσσονα σχόλια:
α. Για τους αυτόχειρες, η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να μην τους κηδεύει. Ο παπάς που τυχόν διαφωνεί δεν έχει το περιθώριο να πράξει αλλιώς. (Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το πόσο εξακριβωμένη είναι η αυτοκτονία… Σε περιπτώσεις αμφιβολίας, θα μπορούσε να κάνει και τα στραβά μάτια με πλήρη επίσημη κάλυψη.)
β. Να καταθέσω ότι στην Ολλανδία είδα πολλούς ναούς, ή μάλλον πρώην ναούς, κτίρια ναών ακριβέστερα, να χρησιμοποιούνται για εντελώς κοσμικές χρήσεις όπως εστιατόρια (έφαγα σ’ ένα - αλλόκοτη εμπειρία, πρέπει να πω!), rbnb κ.ά. Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των κτιρίων δε ρώτησα…
Κακώς, κατά τη σημερινή πλέον αντίληψη. Και είμαστε υποχρεωμένοι, εμείς η κοινωνία, να δραστηριοποιηθούμε για την αλλαγή αυτής της θέσης, αφού οι ίδιοι οι κατ’ ουσίαν αρμόδιοι δεν το κάνουν από μόνοι τους. Όσοι βέβαια από εμάς ενδιαφέρονται για εφαρμογή εκκλησιαστικής προέλευσης κανόνων κατά την κήδευση ανθρώπων.
Δε θα σας πω τη γνώμη μου. Θα σας αφήσω να βράζετε από περιέργεια μέχρι να βρεθούμε πουθενά εκτός φόρουμ να τα πούμε, γιατί μόλις προ ολίγου έλεγα σ’ έναν άλλο φίλο «στο θέμα μας!», οπότε δάσκαλε που δίδασκες…
Δεν έχω κανένα δικαίωμα να σπιλώνω την μνήμη κανενός συνεχίζοντας αυτή την κουβέντα αλλα και η Θεολογική τοποθέτηση μου είναι μάλλον αδιάφορη. Το επιχείρημα μου στην συγκεκριμένη συζήτηση ήταν τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά τα οποία φαίνονται και σε αυτό το θέμα
οπου κάποιος άλλος άτυχος έχασε την ζωή του υπο παρόμοιες συνθήκες και τιμήθηκε κανονικά (όπως άλλωστε του άξιζε απο ότι διαβάζω, του ανθρώπου)
Σε σχέση με αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω σε σχέση με τη διάκριση κοσμικής/ εκκλησιαστικής μουσικής, με βάση την οποία η δεύτερη θα ήταν πιο ανεκτή σε μια εκκλησία, θα είχα να προσθέσω ότι το “Άξιον Εστί”, το οποίο απ’ ό,τι διάβασα παίχθηκε στη συγκεκριμένη συναυλία, είναι μεν γραμμένο από μη κληρικούς, αλλά τόσο ως προς το κείμενο όσο και ως προς τη μουσική έχει πολλά στοιχεία από τη βυζαντινή υμνογραφία, αναφορές στην Αγία Γραφή κ.λπ. Είναι δηλαδή κάτι αρκετά κοντά.
Ευτυχώς με αυτό εδώ δεν υπήρξε θέμα. Αντιθέτως ακουσα μονο πολυ καλα σχόλια.
Για εμένα δε θα έπρεπε να υπάρχει διαφορά.
Μα δεν ήταν ορθόδοξη εκκλησία.
To setup ήταν το ίδιο για εμένα. Συναυλία μουσικής με παραδοσιακά όργανα σε εκκλησία.
Απο οσο γνωρίζω παραπονέθηκε κανένας ούτε απο την πνευματική κοινότητα ή τους πιστούς που εκκλησιάζονται εκει, ουτε απο ΜΜΕ. Αντιθέτως μόνο συγχαρητήρια.