Μπαρέ και ασκήσεις

Γεια σας! Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιες ασκήσεις για τις συγχορδίες με μπαρέ ώστε να δυναμώσει ο δείκτης;

μιλάς για κιθάρα, έτσι; δεν έχω να σου δώσω ασκήσεις για τον δείχτη, αλλά βεβαιώσου πως δεν τον έχεις τεντωμένο να πατάει με το μέσα μέρος. πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένος και να πιέζει τις χορδές με το πλάι.
ειδικά στη λαϊκή κιθάρα δεν χρησιμοποιούμε μπαρέ, αλλά χωρίζουμε μπάσα-καντίνια. δηλαδή παίζουμε το μπάσο, χαλαρώνουμε το χέρι, παίζουμε καντίνια, χαλαρώνουμε, κοκ. οπότε παίζουμε μόνο τη νότα του μπάσου με ένα δάχτυλο, και στα καντίνια ό,τι είναι πατημένο εκτός μπαρέ.
ειδικότερα, στα ματζόρε ακκόρντα από μι, αντί για μπαρέ πιάνουμε μόνο τη δεύτερη χορδή και παίζουμε τις τέσσερις μεσαίες. (πχ για φα, πιάνουμε μόνο ντο). στα μινόρε, μικρό μπαρέ στα καντίνια αντί για μεγάλο (πχ στην σολ τρίτο τάστο στα καντίνια).
στα μπαρέ από λα, παίζουμε ένα μπάσο με το δείχτη και παραλείπουμε τη πρώτη χορδή (καντίνι). επιπλέον στα ματζόρε μπορούμε να κάνουμε μικρό μπαρέ με το τρίτο δάχτυλο (πχ στο ντο, μπαρέ στο πέμπτο τάστο).
αυτός μου φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για ξεκούραστο παίξιμο, για καλύτερο ήχο, και για καλύτερη αντίληψη της διαίρεσης του οργάνου σε μπάσα-καντίνια. φυσικά μπορείς να παίζεις και με μπαρέ, αλλά πάντα θα χαλαρώνεις ανάμεσα μπάσα-καντίνια (για ξεκούραση και κοφτό ήχο). και η πένα καρφωτά, ε;
άλλα ρωτάς κι άλλα μαθαίνεις στο φόρουμ! ελπίζω να βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα περισσότερο… ό,τι θες εδώ είμαστε.

1 «Μου αρέσει»

Πολύ ωραία δημοσίευση liga rosa! Πόσα πράγματα εξήγησες σε λίγες γραμμές!

απ΄οτι εχεις πει μαθανεις μπαγλαμα οποτε σπάνια θα χρησιμοποιήσεις μπαρε για τις συγχορδιες διότι δεν χρειαζεται…ο δειχτης ουτως ή αλλως δυναμωνει πιο πολύ επειδη χρησιμοποιείται περισσότερο από τα αλλα δακτυλα…

αν είναι για μπαγλαμά, πιάνεις μεσαία-καντίνι μικρό μπαρέ με τον δείχτη, και την μπουργάνα με τον αντίχειρα από πάνω. αλλά όπως λέει κι ο alexcr δεν θα σου χρειαστεί τριπλό μπαρέ στα τρίχορδα. για μένα δεν έχει ωραίο ήχο, καλύτερα να βάλεις και το 3ο/4ο δάχτυλο για να σχηματίσεις πλήρη συγχορδία ή να παίξεις μόνο δύο χορδές για να παίξεις 1η/3η της συγχορδίας.
μόνο σε σολιστικό παίξιμο για να ορίσω νέο ακκόρντο θα πιάσω στιγμιαία ένα μπαρέ. πχ παίζω ρε μινόρε και όταν αλλάζει σε σολ μινόρε βαράω ένα μπαρέ στο 5ο τάστο (σολ) και συνεχίζω τη μελωδία.

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. :slight_smile: Όπως λέει και ο alexcr το θέλω για τρίχορδο μπουζούκι και δεν εννοώ και τις τρεις χορδές (που θα χρησιμοποιήσω το ακόρντο χωρίς τρίτη απλά για να δηλώσω αλλαγή τόνου), αλλά όπως λες liga rosa για τις δυο χορδές και να πιάσω την τρίτη με το 4ο δάκτυλο ώστε να σχηματιστεί η συγχορδία με τα όλα της. Όμως δυσκολεύομαι να πιάσω και τις τρεις αυτές χορδές μαζί (δηλαδή τις 2 με το δείκτη και την 3η με το 4ο δάχτυλο). Προφανώς θέλει κάποια άσκηση πρώτα για τον δείκτη και έπειτα να προσθέσω και το 4ο δάχτυλο, γι αυτό ρώτησα εξαρχής για μπαρέ. Πιανίστας είμαι, τα δάχτυλά μου είναι προπονημένα μεν, για άλλα κόλπα δε… και συναντώ δυσκολίες γι’ αυτό ρωτώ εσάς τους ειδικούς…