ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΨΕΥΤΡΑ ΔΙΓΝΩΜΗ από Μάρκο Βαμβακάρη

το έχω ακούσει παλιά στα FM. Γνωρίζει κανείς αν βρίσκεται σε δίσκο ή κασέτα;

Μήπως εννοείς τις “Τραγιάσκες” (Και οι γκόμενες φορέσανε τραγιάσκες και στους δρόμους τριγυρνούν και κάνουν τσάρκες κ.λπ.). Αυτό το έχω σε μια συλλογή με τίτλο “Μάρκος Βαμβακάρης Α’ Εκτέλεση”. Μάλλον κυκλοφοράει ακόμα.

Το “Μην είσαι ψεύτρα δίγνωμη, μη μου μιλάς με μάσκα” που λες εσύ, είναι του Απόστολου Χατζηχρήστου και δεν θυμάμαι να το έχει πει ο Μάρκος σε δίσκο. Το έχει πει όμως ο Ιορδάνης Τσομίδης (στο LP “Τα ταξίμια του Ιορδάνη” - Αφοι Φαληρέα) που είχε φωνή εξ ίσου βραχνή μ’ αυτή του Μάρκου.

Συνήθως αναφέρονται και στο “Οι Τραγιάσκες” του Μάρκου και στο “Μην είσαι ψεύτρα δίγνωμη (η Τραγιάσκα) του Χατζηχρήστου” με το ΤΡΑΓΙΑΣΚΕΣ και γίνεται μπέρδεμα.

Ελπίζω να σε βοήθησα.

Ετσι είναι. Καμιά 30ριά φορές μου έχουν ζητήσει τη “Δίγνωμη” με το Μάρκο, που ακούστηκε το προηγούμενο βράδυ στην εκπομπή. Φυσικά επρόκειτο για τον Ιορδάνη και για ακροατές που δεν είχαν …εντρυφήσει στο φαινόμενο “Jordan”.

Παιδιά μιλάω ότι άκουσα από το ράδιο προ 15ετίας αυτή την εκτέλεση. Καμία σχέση η φωνή του Μάρκου με Τσομίδη. Ήταν ηχογράφηση μάλλον ερασιτεχνική μόνο με Μάρκο (με “ξερό” μπουζόυκι χωρίς πολλά-πολλά) και ίσως κιθάρα. Πρέπει να ήταν ή παραγωγή του ίδιου του ανθρώπου που έκανε την εκπομπή (οπότε τρέχα γύρευε) ή (ρωτάω) υπάρχει κάπου αλλού…