Μετακίνηση μάνικου απο σπασιμο χορδης

Καλησπερα,

θα ήθελα να παραθεσω δυο παράδοξα που μου συνέβησαν και σχετιζονται και μεταξυ τους. Πριν απο λιγες μερες ενω επαιζα στις 2 ρε τις καντινι τις κατω εσπασε η ρε κατω απο τη μουργκανα χωρις να την ακουμπησω ( πρωτο παραδοξο ) . Ειναι λογικό να συνέβη κατι τετοιο?

ΤΟ δευτερο παραδοξο ειναι το εξης… Δυστυχως μετα απο μιαμιση εβδομαδα ειχε 2 σημαντικα λαηβ και αποφασισα να μην αλλαξω χορδες η να προσθεσω καποια στη θεση αυτης που εσπασε αλλα αφησα να βαλω καινουργιο σετ κοντα στα λαηβ…αυτο που μου συνεβη πως την επομενη μερα απ αυτην π εσπασε η χορδη το μπουζουκι ειχε σκληρυνει αρκετα σα να ειχε ερθει το μπρατσο λιγο μπροστακαι ειχε χασει και απο ηχο γενικοτερα και στα 2 αλλα σετ χορδων τις 2 ρε καντινι και τις 2 λα…οσον αφορα το μπρατσο μ εκανε εντυπωση οτι λογω μικροτερης εντασης μονο μπροστα δεν επρεπε να εχει ερθει αλλα να εχει παει πίσω…

αυτα…ευχαριστω πολύ…

Εκ πρώτης όψεως, είναι εξίσου λογικό όσο το να σπάσει μια χορδή τη στιγμή που δεν παίζεις καν: δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο, αλλά κάποιες φορές συμβαίνει. Η χορδή φθείρεται και μόνο με το που υπάρχει, αλλά με πολύ βραδύτερους ρυθμούς φυσικά απ’ ό,τι όταν τη χρησιμοποιείς. Ε, όλες αθροιστικά οι ελάχιστες φθορές τη φέρνουν κάποια στιγμή στα όρια της αντοχής της. Μια στιγμή πριν σπάσει ήταν ακόμα μέσα στα όρια, αλλά εντελώς οριακά. Ίσως το ελάχιστο άπλωμα - δίπλωμα που προκαλεί στο όργανο η δόνηση του παιξίματος να την έκανε να ξεπεράσει το όριο.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος άλλος, ειδικότερος λόγος που να το εξηγεί.

Εχω βρει σπασμενη χορδη σε κιθαρα την επομενη μερα που την εβγαλα απο τη θηκη. Οταν μπηκε ηταν μια χαρα στη θεση της.
Και ηταν και χοντρη. ρε ή λα (δε θυμαμαι).

Λογικο ειναι πανο. Αν σπασει καποια χορδη αμεσως η τασεις μειωνοντε αθροιστικα στη συνολικη ταση του οργανου. Επισεις οταν βαζουμε χορδες το μανικι δεν παει πισω αλλα προς τα μπρος τραβανε οι χορδες. Εκει πια παιζει ρολο στο ποσο θα ερθει μπρος οι παραγοντες τις τασης των χορδων την κατασταση του μανικου οπως επισεις και τα ξυλα τα οποια ειναι κατασκευασμενο ωστε κατα ποσο αντιστεκεται κτλπ. Τετοια ψιλο ¨"σκευρωματακια" επισκευαζω συχνα σε οργανα. Καλο βραδυ

Μα αφου εσπασε η χορδη η συνολικη ταση ειχε μειωθει!! Πως γινεται να ηρθε μπροστα το μανικο?

Δεν εχει σχεση αυτο. Η αντιδραση του καθε ξυλου απο οργανο σε οργανο εχει διαφορα… Αφου μειωθηκε η ταση που ειχε συνηθισει το οργανο κουρδισμενο επηρεαστηκε. Αφου μεινανε οι υπολοιπες πανω και τραβουσαν

Εχουν σηκωθει οι χορδες σε σχεση με πριν? Δηλαδη ειναι αισθητα ψηλα απο την ταστιερα?

Ηταν λιγο πιο ψιλα οχι ιδιαιτερα πολυ ομως…το οτι σκληρυνε πολυ μ εκανε εντυπωση…

Το λιγο ειναι σχετικο αλλα το οτι σκλυρηνε ειναι ενδειξη οτι εχει παρει το μανικι (σκευρωμα) Εκτος απο το σπασιμο της χορδης παιζει ρολο και η αλλαγη του καιρου που συνεβαλλαν σ αυτο. Δουλεψετο μερικες μερες μηπως και στρωσει (αν και δεν ειναι πολλες οι πιθανοτητες) Μετα διαφορετικα ενα αλλαγμα ταστων επιβαλεται για να ρθει η ταστιερα…