Μανώλης Καραπιπέρης


(Ελένη) #1

Από το βιβλίο “Η Σάμος στις 78 στροφές” των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης μεταφέρω στοιχεία για τη ζωή του.

Γεννήθηκε στη Σάμο στις 15/10/1884 και μετανάστευσε στην Αμερική το Μάη του 1912 μαζί με τη σύζυγό του Μαρία που καταγόταν από την Πάτμο.
Εγκαταστάθηκε στο Μανχάτταν της Νέας Υόρκης (υπάρχει μάλιστα ακόμα και η διεύθυνση του σπιτιού του) όπου για μεγάλο διάστημα ήταν πλανόδιος μανάβης, ενώ τα βράδια έπαιζε μπουζούκι στα ελληνικά στέκια και στις ταβέρνες του Μανχάτταν.
Το 1928 ηχογράφησε για την Columbia τα ζεϊμπέκικα
«Τούτʼ οι μπάτσοι που ήρθαν τώρα»

[Με αναφορές στον τζόγο (χαρτιά και ζάρια) αγαπημένο σπορ των μεταναστών στα καφενεία, στις λέσχες, στα σπίτια, συνοδευόταν από μεθύσια, καυγάδες, ξυλοδαρμούς, ακόμα και φόνους – και άρθρα στις εκεί εφημερίδες για την αύξηση της παραβατικότητας των Ελλήνων].
και «Από κάτω από τις ντομάτες» (Co 56137 –F), όπου τραγουδά ο επίσης Σαμιώτης Γιάννης Ιωαννίδης ( με ιδιαίτερη μάλιστα εκφραστικότητα, επηρεασμένος από τη θητεία του στους επιθεωρησιακούς ρόλους του μάγκα )
Στις 29/4/1929 ηχογράφησε στη Victor 4 ζεϊμπέκικα, από τα οποία όμως σε δίσκο κυκλοφόρησαν μόνο τα δυο,
το «Αϊβαλιώτικο»
και το «Αϊδίνικο», στα οποία παίζει μπουζούκι και τραγουδά ο ίδιος.

Το 1938 είναι ήδη χήρος, χωρίς παιδιά, δεν έχει φύγει ποτέ από την Αμερική και ζήτησε να αποκτήσει αμερικανική υπηκοότητα.
Υπάρχει στο βιβλίο και μια αδημοσίευτη μέχρι σήμερα φωτογραφία του με μπουζούκι από δισκογραφικό κατάλογο του 1919.

Εκείνο που εντυπωσιάζει – καθώς έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στα συνοδευτικά cds με την επεξεργασία του ήχου και ακούγεται πεντακάθαρα ο ήχος – είναι το ιδιαίτερο, το μοναδικό θα έλεγα, παίξιμο του Καραπιπέρη στο μπουζούκι στο «Αϊβαλιώτικο ζεϊμπέκικο»

Οι στίχοι του τραγουδιού αυτού που ηχογραφήθηκε από τη Victor 58028, στη Νέα Υόρκη, στις 29/4/1929.
Τραγούδι και μπουζούκι ο Καραπιπέρης.

"Στο κατσαρό σου τʼ άρμενο
ούτε πουλί πετάμενο.
Στο κατσαρό σου το μαλλί
θα ξενυχτίσω, καλέ, μιαν αυγή.

Έχεις ελιές σαμιώτικες
και νοστιμάδες χιώτικες.
Έχεις ελιά στο μάγουλο
βαμμένη με το κάρβουνο.

Στο κατσαρό σου τʼ άρμενο, αμάν αμάν,
ούτε πουλί πετάμενο".

Το μεγάλο μπράβο ανήκει πάντως στον Νίκο Διονυσόπουλο, που βρήκε και διασταύρωσε όλα τα στοιχεία εργαζόμενος όχι χρόνια, δεκαετίες! Και ούτε Ιανούς, ούτε τίποτα…


(Παραδοξολόγος) #2

Κι από μένα, ένα μεγάλο μπράβο στο Νίκο Διονυσόπουλο:088:

*Το τραγούδι το άκουγα τυχαία (από “ακαθάριστη” ηχογράφηση) σήμερα το μεσημέρι, γυρνώντας από το Ντορμάγκεν με τους ουρανούς να έχουν ανοίξει, και αναρωτιόμουνα, αν θα καταλάβω ποτέ, συνολικά τους στίχους:)


(ΣΤΑΥΡΟΣ Κ) #3

Ελενη καλο ειναι να αναφερουμε και τους ανθρωπους που εδωσαν στον Νικο Διονυσοπουλο και τα βιογραφικα στοιχεια του Καραπιπερη αλλα και την φωτογραφια.Το αναφερει μεσα στο βιβλιο

Περισσοτερα βιογραφικα για τον Καραπιπερη μαζι με την δευτερη ανεκδοτη φωτογραφια του στο επομενο τευχος του Λαικου τραγουδιου.