Μάνος Παπαδάκης 17-05- 1941---19 -10 -2018

Ο Μάνος Παπαδάκης γεννήθηκε στις 17 Μαΐου 1941 στο Πετροκεφάλι Ηρακλείου Κρήτης, μετακόμισε στην Αθήνα το 1958 και στις 11 Ιουνίου 1960 μπήκε στο studio για να πραγματοποιήσει την πρώτη του ηχογράφηση στο τραγούδι των Βασίλη Καραπατάκη και Χρήστου Κολοκοτρώνη «Γιαχαμπίμπι τάνι ταλίλι» («Το κορίτσι μου ζηλεύει»),

και απο το FB του Κώστα Τσακατίρη

Μανος Παπαδακης εφυγε απο την ζωη στης 19 -10 -2018 ξαφνικα τον προδοσε η καρδια του…Εχει πια γινει πιο φτωχη η λαικη μας μουσικη…Ο Μανος Παπαδακης ξεκινησε την καριερα του με τα φαρφισιερικα λαικα τραγουδια που στους ψευτοκουλτουριαριδες δεν αρεσαν τους σημερινους ψευτορεμπετες τους ταχα δηλαδη αυθεντικους σονη και καλα…Ενας απο τους πιο αυθεντικους λαικους τραγουδιστες ητανε και ο Μανος Παπαδακης που εχει τραγουδιση την εποχη της επαναστασης της θρυλικης φαρφισας που την εβαλε στο λαικο τραγουδι ο Βασιλης Βασιλιειδης και εκανε την διαφορα …ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΟΝ ΦΑΡΦΙΣΙΕΡΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 66- 69.Τοτε εκανε και τα μεγαλα του σουξε και ο Μανος Παπαδκης ακολουθη ενα αφιερωμα στην μνημη του ενος αγαπημενου καλιτεχνη.Ο Μάνος Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, τόν Μαΐο του 1941. Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα τα παίρνει από τον πατέρα του, Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε σπουδάσει Βυζαντινή μουσική και αγιογραφία. Ο μικρός Μάνος Παπαδάκης συνοδεύει τον πατέρα του που ψέλνει στην εκκλησία και εκεί μεταλαβαίνει τα σημαντικότερα «διδάγματα». Το 1958 έρχεται στην Αθήνα και εμφανίζεται στο κέντρο «Ρομάντικα» που είχε ο Χρήστος Κολοκοτρώνης με τον Άκη Πάνου. Εκεί ως μαθητευόμενος τραγουδιστής εμφανίζεται πλάι στους Γιώργο Ζαμπέτα, Πέτρο Αναγνωστάκη και Γρηγόρη Μπιθικώτση. Την ίδια εποχη συναντά και τους νέους τότε τραγουδιστές, Στράτο Διονυσίου και Μπάμπη Τσετίνη, οι οποίοι μόλις έχουν κατέβει από τη Θεσσαλονίκη. Το 1960 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι στην COLUMBIA με τίτλο Για χαμπίμπι τάνι ταλίλι (Το κορίτσι μου χορεύει) σε μουσική του Βασίλη Καραπατάκη και στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη σε δίσκο Columbia 78 στροφών, όπου τραγουδά μαζί με τους Μπάμπη Τσετίνη και Παναγιώτη Λειβαδάρο. Σταθμός στην καριέρα του είναι η γνωριμία του με τον σπουδαίο συνθέτη και δεξιοτέχνη ακορντεονίστα - αρμονίστα Βασίλη Βασιλειάδη. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1967 με το τραγούδι Μαύρος Καπνός σε μουσική και στίχους του Βασίλη Βασιλειάδη. Ο δίσκος 45 στροφών κυκλοφορεί από την ODEON και δεύτερες φωνές κάνουν ο Μπάμπης Τσετίνης και η Λίτσα Διαμάντη . Προσπαθούσε να κάνει καριέρα ανάμεσα στα ‘‘θηρία’’ της εποχής :Στελιο Καζαντζίδη, Πανο Γαβαλά, Σπυρο Ζαγοραίο Βαγγελη Περιπινιαδη και μια πλοιαδα απο φωνες που εχουνε μεινει στο πανθεων της μουσικης μας ιστοριας.Οταν τραγουδούσε τότε στο ‘‘Φαληρικόν’’ μαζί με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη Χαρούλα Λαμπράκη και ένα βράδυ πήγε να τους ακούσει ο στιχουργός Πυθαγόρας.
Ο γνωστός στιχουργός είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Μάνο Παπαδάκη χωρίς να κάνουν όμως ‘‘επιτυχία’’. Εκείνη τη φορά γύρισε και του είπε: Σού’χα δώσει τέσσερα - πέντε κομμάτια που δεν ‘‘πήγαν’’. Θα σου δώσω άλλο ένα, τελευταίο, κι άμα δεν ‘‘πάει’’ κι αυτό, δεν σου ξαναγράφω! Πάρ’ τον Βασιλη Βασιλειάδη κι ελάτε απ’ το σπίτι…
Ο ερμηνευτής Μάνος Παπαδάκης την εποχή του ‘‘Θα τα κάψω τα λεφτά μου’’ Επρόκειτο για το θρυλικό πλέον ‘‘Θα τα κάψω τα λεφτά μου’’. Πραγματικά, παίρνει αγκαζέ ο Παπαδάκης τον αρμονίστα - ακορντεονίστα και συνθέτη Βασίλη Βασιλειάδη, με τον οποίο επίσης είχαν συνεργαστεί, και πάνε από το σπίτι του Πυθαγόρα στην Κοκκινιά. Επί τόπου ο Βασιλειάδης παίρνει τους στίχους και σκαρώνει την πιασάρικη μελωδία.
Ο Μάνος Παπαδάκης ερμηνεύει ‘‘Θα τα κάψω τα λεφτά μου’’ στην ομότιτλη ταινία του Άγγελου Θεοδωρόπουλου από το 1968. Τόσο μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τραγούδι που την αμέσως επόμενη χρονιά έδωσε τον τίτλο και σε ταινία!
Το τραγούδι γράφτηκε τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη του ΄67 σε στούντιο της Κολούμπια και φαρφίσα έπαιζε ο ίδιος ο Βασιλειάδης ο συνθέτης. Δεύτερη φωνή έκανε η Πόπη Πόλυ, η οποία εκείνη την περίοδο μοιραζόταν και το πάλκο με τους Παπαδάκη - Βασιλειάδη. ( Η Ποπη Πολη ητανε του ελαφρου τραγουδιου που εκεινη τηνε εποχη ολοι του ελαφρου τραγουδιου περασανε στο λαικο τραγουδι…Να πουμε οτι σε πολλα τραγουδια του του εκανε σεγοντο και η Λιτσα Διαμαντη που τοτε ξεκινα κι αυτην την καριερα της αλλα ξεκινησε σαν σεγοντα τραγουδιστρια στην Μινος και ειχε παρει την σκιταλη απο την μεγαλη Ρουλα Καλακη…)
Κυκλοφορεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σημειώνει απίστευτη επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 20 μέρες πούλησε 180.000 αντίτυπα!
Η επιτυχία βρίσκει τον Παπαδάκη να τραγουδάει το 1968 στου ‘‘Περιβόλα’’ με τον Βασιλη Βασιλειάδη, την Πόπη Πόλυ και το δυνατό δίδυμο Μπάμπης Τσετίνης - Λίτσα Διαμάντη. Πιο χαρακτηριστική ήταν όμως η ατάκα του Πυθαγόρα όταν πέρασε από το μαγαζί και είπε του νεαρού τραγουδιστή: Είπαμε να κάνεις επιτυχία, αλλά όχι και να γίνει τέτοιος χαλασμός…Ο Μανος Παπαδακης συνεργαστικε με τους περισοτερους συνθετες εκεινης της περιοδου…Τραγουδισε ενα μεγαλο τραγουδι, Τα πλοια πεθαινουν στα λιμανια ,του Γιωργου Μητσακη το 1968 αλλα δυστυχως η Μινος δεν το εδωσε τοση σημασεια και το τραγουδι αυτο πηγε στον πατο οπου το 1976 ο Πολυς Κερμανιδης στην μικρη μεγαλη Πανιβαρ το εδωσε ζωη και το εκανε μεγαλη επιτυχια .Ο κοσμος ομως δεν γνωρισε οτι το ειχε πρωτο τραγουδιση ο Μανος Παπαδακης εκτος απο εμας τους συλλεκτες…Εκεινη την περιοδο 1966 -1869 εκανε τα μεγαλυτερα του σουξε λατρεμενα τραγουδια…Ο Μάνος Παπαδάκης στην πολύχρονη καριέρα του έχει ηχογραφήσει δημιουργίες των Βασίλη Καραπατάκη, Χρήστου Κολοκοτρώνη, Χαράλαμπου Βασιλειάδη, Βασίλη Βασιλειάδη, Πυθαγόρα, Θεόδωρου Δερβενιώτη, Κώστα Βίρβου, Γιώργου Μητσάκη, Απόστολου Καλδάρα, Γιώργου Μουφλουζέλη, Χρήστου Νικολόπουλου, Θανάση Πολυκανδριώτη κ.ά. ενώ συμμετείχε στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του Άκη Πάνου το 1997 με γενικό τίτλο Casino, ερμηνεύοντας το τραγούδι Ο Σεισμός. Στο πάλκο συνεργάστηκε με ιστορικές μορφές του λαϊκού μας τραγουδιού, σαν τους Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Ζαμπέτα, Πέτρο Αναγνωστάκη, Σωτηρία Μπέλλου, Βασίλη Βασιλειάδη, Μπάμπη Τσετίνη, Λίτσα Διαμάντη, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Βαγγέλη Περπινιάδη, Στράτο Παγιουμτζή, Ρίτα Σακελλαρίου, Τάκη Μπίνη, Χαρούλα Λαμπράκη, Μανώλη Αγγελόπουλο κ.α… Η διαδρομή του σεμνή και ταπεινή, άφησε όμορφα τραγούδια που χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη εποχή.Στην φωτογραφια μας ο Μανος μαζι με την Ποπη Πολη και τον Βασιλη Βασιλειαδη …

download_20221022_111554