Λίστα των λαϊκών δρόμων

Με την ευκαιρία των μουσικών δρόμων, όποιος γνωρίζει ας με βοηθήσει με το γνωστό Πολίτικο Χασάπικο (οργανικό), τί δρόμος είναι, γιατί δεν βγάζω άκρη. Ευχαριστώ.

Γενικότερα υπενθυμίζω ότι για αναλύσεις σε θέματα λαικών δρόμων πρέπει να ανατρέχετε σε τεύχη της κλίκας στο www.klika.gr (προς το παρόν είναι κάτω γιατί ανεβαίνει το 8ο τεύχος):089:

Το playbouzouki που πόσταρε ο Γιωργος το είχα βρεί και εγώ πιο παλιά όμως αρκετοί υποστήριξαν οτι έχει αρκετά λάθη

Φίλε Ρε Μινόρε έχω την εντύπωση ότι είναι νιαβέντ και αρμονική μινόρε.:088:

δεν ξερω ποτε το ειχες αναρτησει αυτος…αλλα το πολιτικο χασαπικο ειναι σε ποιμενικο δρομο…δες εδω http://www.tompazis.gr/Sxoli/DROMOI/poimenikow/poimenikos.htm

Η πηγή σου, φίλε jimkaragian, στις άλλες ονομασίες που αναφέρει για το δρόμο αυτόν παραλείπει την ονομασία Νικρίζ, με την οποία είναι γνωστός ο δρόμος στην ανατολική μουσική θεωρία. Οι ονομασίες Ποιμενικός, Δημοτικός, Ηπειρώτικος ή Ρουμάνικος μάλλον μπερδεύουν παρά βοηθούν. «Ποιμενικός" πάντως μάλλον ονομάστηκε επειδή σε νικρίζ είναι τονισμένη η (δυτικότροπη) μελωδία “Τσομπανάκος ήμουνα, προβατάκια φύλαγα” που για δεκαετίες υπήρξε το πασίγνωστο σήμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Δεν θα μπώ όμως στην (χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα) θεωρητική διαμάχη αν το χασάπικο πολίτικο είναι νιχαβέντ, μινόρε ή σουζινάκ, αφού οι διαφορές μεταξύ αυτών των με μινόρε άκουσμα δρόμων είναι ελάχιστες και δεν έχω αυτή τη στιγμή το χρόνο να ακούσω και να παίξω μία μία, όλες ανεξαιρέτως τις πάρτες του χασάπικου πολίτικου.

[LEFT]Εγώ λέω να … βουτήξω! :slight_smile: (Πολύχρονος Νίκο Πολίτη…)
Πάντως, μπορούμε να πούμε ότι το Πολίτικο Χασάπικο (εννοώντας το γνωστό μινόρε άκουσμα, μια κι υπάρχουν κάμποσα με αυτήν την ονομασία) δεν είναι nikriz (ή κάποια άλλη από τις χωριάτικες ονομασίες!), αφού καμία σχέση δεν έχει με την κλίμακα που αναφέρεται στο σχετικό link (όπου αραδιάζονται ένα σωρό επιπολαιότητες) αλλά ούτε και suzinak (πεντάχορδο rast συνημμένο με τετράχορδο hιcaz).
Αυτά μόνο…[/LEFT]

thnx φιλε για την ενημερωση…αλλα να σου πω την αληθεια ειμαι τελειως αρχαριος …απλως ετυχε να θυμαμαι αυτο το τραγουδι στο σιτε…εχεις να μου προτεινει καποιο καλο για να μαθω τους δρομους??ειμαι της κλασικης και εχω μπερδευτει αρκετα…δεν καταλαβαινω πως καταλαβαινεις σε πιο τροπο ειναι γραμμενο το τραγουδι και πως μπορεις να χρησιμοποιεισεις ενα τροπο για να παιξεις με την μια ενα κομματι…παιζω πιανο και ηθελα να αναπτυξω το λαικο-ρεμπετικο ρεμπτεριο λιγο…οποτε τι μου συστεινεις??

Φίλε το έχουμε πεί αρκετές φορές, αλλά επανάληψις μήτηρ μαθήσεως: Ποιος είναι ο στόχος σου, να εξελιχθείς σε θεωρητικό της Ανατολικής Μουσικής (εγώ δεν είμαι…), ή να μάθεις να παίζεις μπουζούκι; Αν ισχύει το δεύτερο και αφού είσαι της κλασικής, ξέχνα τις κλίμακες, τους οπλισμούς τους κλπ. (εκτός κι αν βρείς σωστές παρτιτούρες, πράγμα δύσκολο) και χρησιμοποίησε το αφτί σου για να βγάλεις το όποιο κομμάτι. Μη σε απασχολεί ο δρόμος στον οποίο είναι γραμμένο: όποιος και αν είναι, η μελωδία του κομματιού είναι αυτή που ακούς. Αρκεί βέβαια να ξεχωρίζεις ημιτόνια. Μπορείς να βγάλεις τη μελωδία με το αφτί; Τελείωσες. Τα θεωρητικά περί δρόμων κλπ. θα έρθουν αργότερα, μόνα τους, αν πραγματικά το θελήσεις.

σε ευχαριστω πολυ φιλε για τις συμβουλες σου…εγω σαν κλασικος οπως ειπα…δεν μπορω να λειτουργησω αν δεν ξερω τι ειναι οι κλιμακες…οποτε θεωρησα σωστα να εχω το καταλληλο θεωρητικο υποβαθρο ωστε να μου ειναι πολυ πιο ευκολο να “πιασω με το αυτι” ενα τραγουδι και να αρχιζω να το παιζω…μιας και αν βρω τον δρομο οι συγχορδιες ειναι σχεδον στανταρ(παιζω πιανο οχι μπουζουκι)
ενω αν θελω να αυτοσχεδιασω πανω σε ενα τραγουδι ή να το γεμισω…θα χρειαστω δρομο…
δεν συμφωνεις?
και παλι ευχαριστω για το σχολιο:241:

Όχι, δεν συμφωνώ: αφού ξέρεις πιάνο, ξέρεις ουσιαστικά και τις συγχορδίες. Αν επομένως μάθεις πραγματικά τη μελωδία, τότε θα σου έρθουν και οι ανάλογες συγχορδίες χωρίς να χρειαστείς το όνομα του δρόμου. Και αν ακόμα, δεν ξέρεις σε κάποιο αυτοσχεδιασμένο πέρασμα, ποια συγχορδία ταιριάζει δοκιμάζεις κάποιους δακτυλισμούς και ένας, θα κολλήσει. Αν δεν κολλάει κανένας έχεις πρόβλημα μεταφοράς στην πράξη των θεωρητικών γνώσεων της αρμονίας που έχεις. Αποτελεσματικότερο θα ήταν, τότε, να εξασκήσεις το αυτί σου αντί να αποστηθίζεις δεκάδες ακολουθίες συγχορδιών σε πλειάδα ολόκληρη πιθανών δρόμων.

οταν λεω να γεμισω…ενοω να γεμισω με δικες μου νοτες…οι συγχορδιες εφοσον ξερω τη μελωδια δεν ειναι κατι δυσκολο…αλλα αν θελω να γεμισω με δικια μου μελωδια?θελει δρομο…
οταν λες δακτυλισμο τι εννοεις??

Δοκιμές στο μπουζούκι, όχι στην κιθάρα, για ταίριαγμα δύο ή τριών φθόγγων σε συγχορδίες (τρίτη μεγάλη ή μικρή, πέμπτη κλπ.). Για το «γέμισμα» με δική σου μελωδία έ, πρέπει πρώτα να έχεις αποκρυσταλλώσει τη μελωδική γραμμή που ως τώρα έχεις πραγματευθεί και εκεί επάνω να αυτοσχεδιάσεις.

παντως ο δακτυλισμος δεν εχει σχεση με πιανο…η καλυτερα…ειναι αλλο πραγμα στο πιανο…
καλο και αυτο με την αποκρυσταλλωση:P
απλως εγω ρωταγα τους δρομους για αυτοσχεδιασμο…οπως χρησιμοποιουν οι κιθαριστες τις πεντατονικες και σολαρουν πανω σε αυτες…

Καλησπέρα, νομίζω ότι η προσπάθεια του μέλους fotis είναι πολύ θετική

Γι’ αυτό καλό θα ήταν να τον υποστηρίξουμε σε αυτή του την προσπάθεια.

Απλά μια διόρθωση: δεν είναι μόνο δική μου η προσπάθεια, αλλά όλων των μελών της ομάδας που συμμετέχουν ενεργά (όπως και όσων συμμετέχουν παθητικά, απλά και μόνο με την θετική τους σκέψη!!)

Να είστε καλά κι εσύ κι ο Κώστας

ΣΑΣ χαιρετώ όλους τους φίλους του φόρουμ μόλις τώρα έγινα μέλος είμαι 35 χρόνων και εδώ και περίπου 1.5 χρόνο ασχολούμαι με το μπουζούκι είχα πάει σε δάσκαλο
περίπου 6μηνες όμως έκανα ένα μεγάλο λάθος έμαθα να παίζω τραγούδια χωρίς να ξέρω τις νότες τους δρόμους κλπ με αποτέλεσμα τώρα τα έχω αφήσει όλα και ξανά από την αρχή θέλω να σας ρωτήσω κάτι, μαθαίνω τους δρόμους τώρα μονός μου έχω βρει τους δρόμους όλους αλλά αποτελούνται από την νότα ρε και τώρα θέλω να βρω δρόμους για παράδειγμα δρόμους από την νότα λα ΝΤΟ φα αν μπορείτε να με βοηθήσετε να τους βρω θα χαρώ πολύ
σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου εν των προτέρων

Εδώ φίλε μου θα βρεις αυτό που θες για χιτζάζ, ραστ, ουσάκ και νιαβέντ

sorry ξέχασα το link…