Κόστος κατασκευής ενός φτηνού μπουζουκιού

Το κόστος των ποιοτικών υλικών δεν αποτιμάται εύκολα!

Ένα επιλεγμένο καπάκι μπορεί να έχει π.χ. κάποια τιμή από προμηθευτές ( δε λέω τιμές, ψάξτε ενδεικτικά, αν θέλετε, με τον όρο «tone woods» στο internet). Αυτά τα ξύλα όμως, σπανίως έχουν μεγάλη παλαιότητα (πάνω από 2 χρόνια), και οι προμηθευτές το λένε !

Ένας σοβαρός κατασκευαστής, που παλαιώνει μόνος του το ξύλο, δεν το χρησιμοποιεί πρίν να περάσει μιά δεκαετία που τόχει στην αποθήκη του. Στη χειρότερη περίπτωση, αν υπολογιστεί πως μπορεί να είναι και 2-3 χρόνων κομμένο, μιά πενταετία. Ζητήστε από ένα τέτοιο κατασκευαστή να σας δώσει κάποιο παλιό κομμάτι του, σε τρέχουσα τιμή και θα δείτε…Δεν του γυρεύατε καλύτερα τη γυναίκα του ;:019:

Ένα εργαστήριο με μεγάλη παραγωγή, πόσο ξύλο αλήθεια μπορεί να αποθηκεύσει; Μιά αναζήτηση πάλι στο internet θα σας δείξει πως κάποιες αντίστοιχες μονάδες, αποθηκεύουν και παλαιώνουν την ξυλεία τους.

Και μιά, πάλι ενδεικτική, τιμή πλάτης-πλευρών γιά κλασσική κιθάρα, από Βραζιλιάνικο παλίσσανδρο (Dalbergia nigra, jakaranda ) : 600-800 ευρώ…!!! http://www.rogerwilliamsguitars.com/tonewood_options.htmΤα μεταξωτά βρακιά όμως … θέλουν και επιδέξιους μάστορες ! Όποιος ρισκάρει, μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΦΡΟΝΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΙΟΤΗΚΑ ΥΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΩ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΦΡΟΝΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΣΕΒΑΙΤΕ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΗΡΕΙ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ:246: Επειδη μετα την καταχωρηση της απαντησης μου προσεξα οτι ολα τα μελη αναπτυσουν τα μυνηματα τους με μικρα γραμματα και αυτο απ οτι διακρινω πρεπει να ναι ενας απο τους κανονες του φορουμ ζητω συγνωμη απο τους διαχειριστες εαν προς στιγμην αθελα μου τον παραβιασα

φιλε οχταχορδε νομιζω οτι πανω σ αυτο το θεμα εχω απαντησει ηδη.Σε προηγουμενη απαντηση λεω οτι ειναι μια η αλλη.και μαλιστα οταν τα φτιαχνεις ολα μονος σου βγαινει και λιγο πιο ακριβα διοτι πληρωνεις παραπανω μεροκαματα.Οσο για το θεμα των ξυλων και για την παλαιωση θα ηθελα να σου κανω την εξης προταση μιας και εισαι σχετικα κοντα μου(κομοτηνη).Την επομενη φορα που θα ερθεις θεσσαλονικη περνα να γνωριστουμε για να δεις απο κοντα τι ακριβως γινεται.Ισως ειναι ο μονος τροπος για να παρεις μια απαντηση χειροπιαστη και ισως να αλλαξεις αποψη για αρκετα πραγματα τα οποια αυτην την στιγμη αμφισβητεις.

Ευχαριστω φιλε pakag που επιβεβαιωνεις προηγουμενη παραθεση μου για την οποια αμφισβητηθηκα.Ειχα πει λοιπον οτι ενα καλοδουλεμενο καπακι ειναι το βασικοτερο πανω στο οργανο και οτι δεν μασαει τιποτα απο χαρτωματα,ποιοτικα η μη ξυλα στο σκαφος και βεργες!!!
Οσο για το δευτερο σκελος του θεματος πιστευω οτι επηρεαζεται σιγουρα ο ηχος.Ποσο ομως?Μηπως θετικα η αρνητικα.Προσωπικα θεωρω οτι οσο λιγοτερες φιγουρες τοσο καλυτερα(και για το οργανοποιο επειδη απλουστευεται η κατασκευη και για τον πελατη γιατι πεφτει η τιμη του οργανου).

αγαπητοι φιλοι καλημερα.Σε αυτο το θεμα που ξεκινησε ο φιλος pakag πιστευω οτι εχουν ακουστει πολυ ενδιαφεροντα πραγματα τα οποια εχουν ριξει αρκετο φως ωσ προς την αναλογια κοστος κατασκευης - τελικη τιμη.Το τελικο συμπερασμα ομως δοθηκε με δυο φρασεις του κου φρονιμοπουλου.υπαρχει χωρος για ολους.ο καθενας κανει τις επιλογες του για τον τροπο και τον χωρο που θα κινηθει.Ο χρονος θα δειξει ποιος εχει παρει τις σωστες κατευθυνσεις.Αυτο που θα ηθελα να πω προσωπικα σαν τελικο συμπερασμα ειναι οτι θα πρεπει να εχουμε ολοι εμεις πουασχολουμαστε επαγγελματικα με την οργανοποιοια ανοιχτο μυαλο και να προσπαθουμε παντα να βελτιωσουμε τις κατασκευες μας προς οφελος και της τεχνης αλλα και των ανθρωπων που αγοραζουν τα οργανα που φτιαχνουμε.Πιστευω οτι αν οχι ολοι, οι περισσοτεροι προσπαθουν για το καλυτερο ο καθε ενας με τον τροπο του.

Και μιά και τόφερε η κουβέντα, να πω δυό πράγματα γιά μιά άλλη, Ελληνική νοοτροπία : Το ακριβό όργανο πρέπει να είναι στολισμένο από πάνω μέχρι κάτω, συνήθως με όστρακα (που έτσι δικαιολογούν ένα μέρος της αξίας του).

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε σιγά-σιγά από όλα αυτά; Απλό όργανο =φτηνό, στολισμένο όργανο=ακριβό ;

Και πάλι θα φέρω παράδειγμα από άλλα όργανα: Την κιθάρα και το βιολί. Ένα φτηνό όργανο παραγωγής με ένα ακριβό όργανο (πολλές φορές δεκαπλάσιας αξίας και περισσότερο) απ`το εργαστήρι ενός luthier, δεν έχουν (εκτός σπάνιων εξαιρέσεων) καμμιά, παρόμοια, διαφορά !
Το ίδιο συμβαίνει και με ένα ακριβό (κάποτε πανάκριβο!)και ένα φτηνό δοξάρι.

Σε άλλα οφείλεται η διαφορά της αξίας τους :
1.ποιότητα ήχου
2.ποιότητα υλικών
3.διαδικασία παραγωγής τους
4.όνομα (και τίτλοι) του κατασκευαστή
5.ετήσια παραγωγή εργαστηρίου

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρων το θέμα, και επειδή ανάφερε ο Παναγιώτης (γεια σου Παναγιώτη), το κοστολόγιο από ένα ακριβό του μπουζούκι,
θα ήθελα να πω από την πλευρά μου πώς κοστολογείται ένα μουσικό όργανο με μία άλλη φιλοσοφία κατασκευής, ή πώς το κοστολογώ εγώ τουλάχιστον.
Όσον αφορά στην καλλιτεχνική οργανοποιία [COLOR=black]και τα μονοπρόσωπα εργαστήρια, εγώ την εννοώ ως την παραγωγή μικρού αριθμού οργάνων (μοναδικών κομματιών και όχι στάνταρτ μοντέλων), κατασκευασμένα με μεράκι, με φυσικά υλικά, εξολοκλήρου στο χέρι, και φυσικά, με όλα τα μέρη του οργάνου κατασκευασμένα από τον ίδιο κατασκευαστή.
Μου άρεσε ο απλός διαχωρισμός του Νίκου, <Άλλη η παραγωγή οργάνων, άλλο το μονοπρόσωπο, μικρό εργαστήρι που φτιάχνει ετησίως περιορισμένο αριθμό με αυστηρές προδιαγραφές. Αυτό δεν υποτιμά τίποτα και κανέναν.>

Εγώ δεν θα πιάσω το κομπιουτεράκι να κάνω υπολογισμούς αλλά θα πω ότι το αντικειμενικό κόστος των υλικών (και όχι μόνο) ανεβαίνει πολύ περισσότερο εξαιτίας διαφόρων παραγόντων:
α)Όταν ο κατασκευαστής διατηρεί αποθήκη με ξυλεία για πολλά χρόνια, που συνεχώς την ανανεώνει, με ελεγχόμενες θερμοκρασίες και υγρασίες, και που τα ξύλα παλαιώνουν από μόνα τους (όχι με τεχνητή αποξήρανση), θα βγάλουν αρκετή φύρα (ραγίσματα, σκασίματα) μέχρι να στεγνώσουν καλά. Επίσης, κατά την επιλογή συγκεκριμένων κομματιών, μετά από το σκίσιμο στην κορδέλα, αυτών δηλαδή που θα διαλεχτούν για τα διάφορα μέρη του οργάνου, θα υπάρχει επιπλέον φύρα (διότι ως γνωστόν σε ένα καλό όργανο τα νερά των ξύλων έχουν την σημασία τους). Οπότε, συνολικά το 30-40% του ξύλου πάει χαμένο. Αντιθέτως, με την τεχνητή αποξήρανση τα ξύλα δεν προλαβαίνουν να σκάσουν, και επιπλέον, σε όργανα με γραμμή παραγωγής (ειδικά στα βαμμένα που το ξύλο δεν φαίνεται) δεν θα διαλεχτούν καθόλου, θα χρησιμοποιηθούν όλα…
Εξάλλου, εφόσον τα ξύλα κάθονται, είναι δεσμευμένα λεφτά, είτε τα αγοράζει κανείς από το εξωτερικό, είτε τα προμηθεύεται από Ελλάδα, είτε έκοψε το δέντρο από την αυλή του γείτονα, και έτσι θα έχουν σημαντικό κόστος στην τελική τιμή του οργάνου.

β)Για τα καπάκια και καμάρια: όταν βρίσκεσαι σε λίστα αναμονής οκτώ μήνες (και βάλε) από προμηθευτή εξωτερικού, που η δουλειά του είναι αποκλειστικά να κόβει και να επιλέγει ο ίδιος καπάκια, από δέντρα που πρέπει να κοπούν συγκεκριμένη εποχή και που τα διοχετεύει μόνο σε ένα μικρό σχετικά αριθμό κατασκευαστών (γιατί δεν φτάνουν), σίγουρα η τιμή τους θα είναι αρκετά μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από αυτές που διάβασα έως τώρα στο φόρουμ.

γ)Τα περισσότερα μέρη του οργάνου κολλιούνται συνήθως με ψαρόκολλα, με τα διάφορα άλλα υλικά, (διακοσμητικά, ξύλινα σχέδια και φιλέτα), και για αυτό το σπορ χρειάζεται χρόνος. Βέβαια, τώρα πια χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο πλαστικά η ψευτο- όστρακα που κολλιούνται με ασετόν, και στεγνώνουν σε δευτερόλεπτα.

δ)Τα φυσικά βερνίκια είναι φτηνά, αλλά αρκετά χρονοβόρα και πολύ πιο δύσκολα στην κατασκευή και στην εφαρμογή τους, σε σχέση με τα χημικά του νίτρου που εφαρμόζονται με ένα πιστόλι, π.χ. όπως βάφεται ένα αυτοκίνητο.
Ο χρόνος του φυσικού βερνικώματος σε σχέση με το χημικό είναι ένα προς πέντε, και βάλε…

Αν ένας κατασκευαστής δουλεύει με τέτοια φιλοσοφία η μέθοδο, και ένα όργανο του τελειώνει σε διάστημα 3-6 μηνών (το λιγότερο) και με μικρή ετήσια παραγωγή, λογικό είναι η τιμή να τσιμπάει. Φυσικά ο ήχος του οργάνου εννοείται ότι πρέπει να είναι καλός.

Μέσα σε τόσες οικονομικές δυσκολίες, ευτυχώς υπάρχει αρκετός κόσμος παγκοσμίως, που εκτιμάει το εντελώς χειροποίητο και πολλές φορές αποκλειστικά μοναδικό, κατά παραγγελία όργανο, κι ας έχει «τσουχτερή» τιμή.

Ο κάθε κατασκευαστής διαλέγει τον δρόμο του, κι ο κάθε πελάτης τον δικό του.

[/COLOR]

πολυ ευχαριστως niavent , θα τα πουμε απο κοντα αν κατεβω προς τα κατω.

Δηλαδή, ρε παιδιά, εγώ που θέλω να πάρω ένα για την πέκα μου, αλλά όντας αστοιχείωτος περί τα μουσικά, σε τί ύψος θα πρέπει να υπολογίσω το κόστος του οργάνου που θα πρέπει να προμηθευτώ; Σημειωτέον εδώ στη Κέρκυρα υπάρχει μόνο ο οίκος Νάκα. Α, και ένας άλλος μαγαζάτορας, που όμως δεν μου εμπνέει κι πολλή εμπιστοσύνη.
Για πείτε.
Να είστε όλοι καλά.
Δαμιανός.

Φίλε Δαμιανέ, κανένας δεν μπορεί να σου υποδείξει το ποσόν που θα διαθέσεις για το οργανάκι σου…

Δαμιανέ, να σου αντιστρέψω την ερώτηση: σε τι ύψος διατίθενται τα τρίχορδα του Νάκα που υπάρχουν στο κατάστημα; Και να συνεχίσω: έχεις επιλέξει δάσκαλο; Είναι διατεθειμένος να σε συμβουλεύσει κατά την αγορά; Θα διαθέσεις αγόγγυστα πέντε, έξη, εφτά κατοστάρικα; Ψάξε και τα ξαναλέμε.

Νίκο Πολίτη, το ΄΄καθάρισες΄΄ το τοπίο!

Θα εισηγηθώ για την τοποθέτηση μπραβόκουμπου!

Τρομερό και πραγματικά ενδιαφέρον! Το σημαντικότερο μέρος του μπουζουκιού που είναι το καπάκι, αποτελεί λιγότερο από το 1/100 του κόστους ενός ακριβού μπουζουκιού. Ακόμα και οι οδηγοί (τσαμπουκάδες) της ταστιέρας κοστίζουν έως και 6 φορές την τιμή του.

Αναρωτιέμαι μάλιστα, τα πολλά όστρακα, οι περικοκλάδες και οι πολύπλοκες φιγούρες, που προσθέτουν βάρος στο καπάκι, μήπως αφαιρούν τελικά από τον ήχο εντός τέτοιου οργάνου?

Φιλε παναγιωτη εχει δοθει ηδη η απαντηση γι αυτο που λες στο φορουμ αλλα μιας και το ειδα τωρα να παρω θεση φιλικα παντα. Ενα καλο καπακι νομιζεις οτι τιμαται στα δεκα και 15 ευρω που συνηθως πουλανε οι προμηθευτες? Λαθος μεγιστο. αυτο ειναι μια υποκατηγορια απο τα καπακια που διαθετονται στην αγορα.Ενα καλο καπακι παλαιωμενο και οριμασμενο στις αποθηκες ενος κατασκευαστη κανε μια ερωτηση να δεις ποσο τιμαται.Θα σου πω εγω ενα παραδειγμα. αναλογα με το χρονο αποθηκευσης που εχει φαει μπορει να το πληρωσεις και 80 και 100 ευρω.Υπερβολικο?? τοτε σου ρχετε χτυπησεις τον οργανοποιο με μια σκαφη στο κεφαλι δεν υπαρχει μα μου αλλα να ξερεις οτι τοσο στοιχοιζουν τα σοβαρα υλικα που προοριζονται για αξιολογα οργανα. Οπως λεει και μια παριμοια στον τοπο μου με τον αερα δεν βαφεις αυγα. ποσο μαλλον αν κανεις μια τετοια δουλεια και κινησε επαγγελματικα. Τωρα για τα οργανα τα ποιο φτηνα σαφως και τα υλικα ειναι κατωτερης ποιοτητας. οτι πληρωνεις παιρνεις. Αλλο να παρεις ενα Fiat kai αλλο μια bmw. Τωρα οσον αφορα το αλλο οτι οι πολλες φιγουρες και τα οστρακα κοβουν τον ηχο σ αυτο απο δικης μου αποψης θα σου πω οτι και ναι και οχι.Αυτο εξαρταται απο πολλους παραγοντες κατω απο τους οποιους ειναι κατασκευασμενο ενα οργανο, οι οποιοι για να αναλυθουν προς στιγμην πρεπει να αναπτυχθουν πολλες σελιδες γι αυτο το θεμα. Ελπιζω να βοηθησα καπως και πανω απ ολα παντα φιλικα

Ή μπερδευτήκαμε με τους Παναγιώτηδες (που είμαστε δύο σε αυτή τη συζήτηση) ή δεν κατάφερα πολύ καλά να περιγράψω το τι υποστηρίζω από την αρχή της συζήτησης. Ρίξε σε παρακαλώ μια ακόμα ματιά στο μήνυμά μου Νο4.

Επίσης το ερώτημα για τα όστρακα ήταν ερώτημα εργασίας για να πάρουν θέση αυτοί που πρέπει και όχι γιατί δεν έχω άποψη για το θέμα. Επειδή είσαι και νέος στο φόρουμ, ίσως δεν ξέρεις ότι το θέμα περί Φιατ και BMW έχει συζητηθεί επανειλημένα. Γιαυτό το λόγο εξάλλου νομίζω ότι το ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ο Ν. Φρονιμόπουλος σε προηγούμενο μήνυμα.

Και εγώ από την πλευρά μου “Ελπιζω να βοηθησα καπως και πανω απ ολα παντα φιλικα”.

Δαμιανέ, επειδή το ερώτημα είναι λίγο off topic που λέτε και σεις οι αγγλομαθείς, θα σου πρότεινα να ανοίξεις ένα καινούριο ξεχωριστό θέμα όπου πιστεύω να πάρεις πολλές συμβουλές και γνώμες και μεταξύ αυτών και τι δική μου.

Αγαπητοι φιλοι καλησπερα σε ολους.οπως εγραψα και σε αλλη ενοτητα θα βρισκομαι στο μαγαζι μας στον πειραια απο 12-03-09 εως 19-03-09.οσοι απο εσας ενδιαφερεσται να δειτε απο κοντα οργανο των 400 ε και να σας γινει απο κοντα η ενημερωση για το κοστος του οργανου αυτου θα ειμαι στην διαθεση σας!!!Θα υπαρχουν επισης οργανα τριχορδα και τετραχορδα μεχρι 2000 ε.Ευκαιρια για ολους να κανουν συγκρισεις ωσ προς το θεμα τιμη αγορας-προσφερομενο προιον.:019:

Φίλε niavent ελπίζω να μην σε κερδίσει η Αθήνα για πάντα και σε χάσουμε από την Θεσσαλονίκη.

Αγαπητέ φίλε tripas, για μισό λεπτό σε παρακαλώ.
ΑΛΛΗ πόλη η Αθήνα και ΑΛΛΗ ο Πειραιάς!

Λάθος μου sorry :112: αναδιατυπώνω.
Φίλε niavent ελπίζω να μην σε κερδίσει ο νομός Αττικής για πάντα και σε χάσουμε από την Θεσσαλονίκη.