Κοπή Καρυδιας και αποθηκευση

Καλημερα, θα ηθελα πληροφοριες για το πως θα κοψω και θα αποθηκευσω σωστα μια καρυδια που εχω στο χωριο στην αυλη (πρεπει να κοπει λογω οικοδομισεις ) θα ηθελα λοιπων να ρωτησω

  1. χρειαζεται καποια αδεια για να την κοψω , ειναι προστατευομενη?

  2. Με ποιο τροπο να γινει η κοπή και σε τι διαστασεις θα ειναι καλυτερα να κοπει μιας και θα αποθηκευτει για μελλοντικα σκαφη και μανικια ?

  3. τα χοντρα κλαδια τα κραταμε ή ειναι αχρηστο ξυλο?

  4. πως πρεπει να γινει η αποθικευση τους και ποσα χρονια / σε τι κλιμα? (ποση ειναι η επιτρεπτομενη υγρασια του μερους που θα αποθηκευτει)

Ευχαριστω.

Για το 1) να σου απαντήσω ότι πρέπει να κάνεις ότι λέει η οικοδομική άδεια. Αρα πρέπει να ρωτήσεις το μηχανικό που την έβγαλε την άδεια. Συνήθως η απάντηση είναι “ναι” πρέπει να πάρεις άδεια να την κόψεις.

(για τα άλλα δεν ξέρω)

Θα ηθελα να προσθεσω κι εγω καποιες αποριες στο συγκεκριμενο θεμα που εθεσε ο oxtaxordos στη δικια μου περιπτωση προκειται για μουρια αλλα πιστευω τα ιδια θα ισχυουν.

  1. Πως μπορουμε να προσδιορισουμε την καταλληλοτητα του ξυλου δηλαδη αν κανει το δεντρο αυτο για να φτιαχτουν οργανα.

  2. Σε περιπτωση που φερω ολο το δεντρο απ το χωριο θα μπορει να πουληθει και ποσο, γιατι εμενα μου αρκει μια ποσοτητα για δυο ας πουμε μπουζουκια

zabe προφανως αν ρωτησεις οργανοποιους ολο και καποιος θα τη αγορασει αν και υποψιαζομαι οτι δεν αξιζει να την πουλισεις αλλα να την φυλαξεις για σενα…

Κατ΄αρχάς είναι η καλύτερη εποχή για να κοπή δέντρο γιατί τώρα οι χυμοί του δε κυκλοφορούν.
Καλό είναι για να αποθηκευτεί να πάει στο πριόνι να τετραγωνιστει (η ότι άλλο βολεύει), και να φυλαχτεί σε σημείο που να αερίζεται καλά.
Οι σανιδιές να τοποθετηθούν επάνω σε παλέτα (pallets) και να στοιβαστούν με τρόπο που να περνά ο αέρας ελεύθερα γύρω απο όλα τα κομμάτια που αποθηκεύσαμε.
Οι τομές των σανίδων πρέπει να περαστούν με κερί για να μη σκιστούν (shrinking).
Όσο για τα χοντρά κλαδιά, και βέβεα είνα καλά. Ξύλο ειναι και αυτά. Φυσικά ο κεντρικός κορμός έχει πιο ωραία νερά και λιγότερους ρόζους.
Ελπίζω να βοήθησα.
Αυγουστής.

Σε ευχαριστω πολλυ για τις πληροφοριες.

Απλά να προσθέσω στο μήνυμα του augoustis, ότι είναι όντως τώρα καλή περίοδος λόγω χειμώνα, αλλά πρέπει να κοπεί όταν το φεγγάρι είναι στη λίγωση, γιατί διαφορετικά θα γεμίσει ξυλοφάγα έντομα και πάει για καυσόξυλα. Επίσης, εκεί που θα την αποθηκεύσεις να μην έχει υγρασία και να μην τη βλέπει ήλιος γιατί θα σκεβρώσει πολύ.

Εξαιρείται τέλος Γενάρη / αρχές Φλεβάρη: Γενάρη μήνα (με το παλιό ημερολόγιο!) κλάδευε, φεγγάρι μην κυττάζεις.

Δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι αυτό το έλεγαν οι παλιοί σε ότι αφορούσε το κλάδεμα για την καλλιέργεια των δέντρων. Από όσο γνωρίζω η λίγωση του φεγγαριού είναι κανόνας για την κοπή ξύλων επιπλοποιίας.

τι παει να πει οτι το φεγγάρι είναι στη λίγωση ?

Είναι ιδιωματισμός. Σημαίνει στο λιγόστεμα της Σελήνης, στη φάση του τελευταίου τέταρτου δηλαδή.

Και βέβαια, μαζί πάνε αυτά. Αν κλαδέψεις όταν κυκλοφορούν οι χυμοί, οι κοψιές “δακρύζουν” από το πολύ νερό και το δέντρο αποδυναμώνεται, ενώ η ξήρανση του φουσκωμένου από τους χυμούς ξύλου καθυστερεί και η μάζα του σχίζεται από τη συρρίκνωση. Αλλά και τα ξύλα που θα προκύψουν δεν πρέπει να τα φάει το σκουλήκι, πρέπει να μείνουν ατόφια ως τον επόμενο χειμώνα που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν καιγόμενα. Το Γενάρη, (σήμερα 13 Ιαν. ως 13 Φεβ.) λόγω κρύου, οι χυμοί ούτε στη γιόμιση κυκλοφορούν ούτε βεβαίως στη λίγωση.

Λίγωση του φεγγαριού: μετά την πανσέληνο(φέξη) και μέχρι τη νέα σελήνη (χάση). Τις ημέρες αυτές το φεγγάρι παραμένει κάτω από τον ορίζοντα περισσότερες ώρες παρά στη γέμιση και έτσι η βαρύτητα αυξάνεται, αφού προστίθεται και το βάρος του φεγγαριού, ενώ τις υπόλοιπες μέρες (γέμιση) το βάρος του φεγγαριού αφαιρείται από το βάρος της γής. Έτσι, οι χυμοί δυσκολεύονται ή ευκολύνονται στην κυκλοφορία τους, αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την εποχή φυτεύματος νεαρών φυτών: πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη βαρύτητα που ευνοεί το τράβηγμα της ρίζας βαθύτερα μέσα στο χώμα, όπου ο κίνδυνος ξηρασίας μειώνεται.

καλα με στειλατε τωρα…

κατι που με απασχολει καιρο γιατι οταν εχει πανσεληνο δεν εχει ψαρια μηπως διοτι βλεπουν τα δυχτια?

Παρασύρθηκα με την κρητική διάλεκτο. Πολύ σωστά με πρόλαβε ο κ. Νίκος, λίγωση είναι το διάστημα από τη φέξη μέχρι τη χάση, ενώ αντίστροφα γέμωση το διάστημα από τη χάση μέχρι τη φέξη.

Πάντως το από 13 Ιαν έως 13 Φεβ, μάλλον δεν πρέπει να το λαμβάνουμε και πολύ υπόψιν με τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα. :slight_smile: Όπως πάει σε λίγα χρόνια, το Φλεβάρη που άλλοτε ανθίζανε οι αμυγδαλιές, θα θέλουμε σφυράκι για να σπάμε τα αμύγδαλα.

Επ’ ευκαιρία του φυτέματος των νεαρών φυτών, να ρίξω και τη σχετική μαντινάδα :

“Στη γέμωση του φεγγαριού, άλλο δεντρί δε πιάνει,
μόνο τσ’ αγάπης το δεντρί, που πάντα ρίζες βγάνει”

Δεν ανάφερα τα σχετικά με τη λίγωση του φεγγαριού για να μη συγχίσω παραπάνω τα πράματα… Στη Κύπρο λέμε ότι κόβουμε τα δέντρα όταν υπάρχει ΄καλοφεντζιά΄ που είναι το αντίστοιχο της λίγωσης. Όσο για το αν θα κόψουμε το Γεννάρη η το Φεβράρη, η ιδανική εποχή ειναι απο μέσα Οκτωβρίου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ: ΠΑΝΤΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ Ο ΦΛΟΙΟΣ. Είναι εστία μικροβίων και παρασίτων.

Νίκο ισχύει αυτό στ΄αλήθεια; Πρώτη φορά το ακούω και μου κάνει εντύπωση!
Υπάρχει πράγματι μετρήσιμη επίδραση του φεγγαριού στη βαρύτητα, δηλαδή αλλοίωση της επιτάχυνσης g; Γιά τι μέγεθος μιλάμε; Κι αν είναι πράγματι έτσι, γιατί επιδρά η βαρύτητα τόσο πολύ στην κυκλοφορία των υγρών μέσα στον κορμό του δέντρου; Εγώ θα περίμενα ότι η επιφανειακή τάση στα τριχοειδή του δέντρου θα έιχε μεγαλύτερη επίδραση στο μηχανισμό της κυκλοφορίας των υγρών απ΄ότι το βάρος.

Μάνο, η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω ψάξει επιστημονικά, αν και θα το ήθελα. Πάντως, η μάζα του φεγγαριού δεν είναι και αμελητέα συγκρινόμενη με εκείνη της γης και, όποια και αν είναι, διπλασιάζεται στην προσθαφαίρεση. Και μην ξεχνάμε και το φαινόμενο της παλίρροιας.

Την επίδραση αυτή την αναφέρουν και οι Ευρωπαίοι των βιολογικών καλλιεργειών (βιοδυναμική καλλιέργεια, Demeter κλπ.), κάπως όμως διαφορετικά: εκείνοι δεν βλέπουν γέμισμα και λίγωμα του φεγγαριού αλλά «ανερχόμενο και κατερχόμενο» φεγγάρι, παρατηρώντας το αζιμούθιο της τροχιάς του, πώς αλλάζει από μέρα σε μέρα. Παρατηρώντας πριν λίγα χρόνια τη σχέση μεταξύ των δύο, βρήκα σχεδόν πλήρη ταύτιση των περιόδων. Η τριχοειδής τάση πάντως, στα δέντρα, όση επίδραση και αν έχει, παραμένει πάντα σταθερή στο χρόνο γιατί δεν σχετίζεται με τη βαρύτητα. Για την επόμενη άνοιξη και καλοκαίρι σκοπεύω, αν τα καταφέρω, να κρατήσω ημερολόγιο αύξησης του μήκους των βλαστών των δέντρων ανά εβδομάδα, για να το συγκρίνω με τις φάσεις της σελήνης.

λοιπων απο σημερα εχω στοκ μπολικο πραγμα στην αποθικη μου , αφου κοψαμε μια καρυδια 7-8 μετρα και την τεμαχισα σε κοματια 80 cm πανω κατω , τα ξυλα τα πηγα κατευθειαν στην αποθικη μου και οχι σε μαραγκο μαλλων θα τα κοψω με το χερι στην μεση αφου δε εχω τοσο μεγαλη κορδελα τι ακριβως πρεπει να κανω και πως να τα αποθηκευσω? σε τι διαστασεις πχ υπαρχει κανενα φαρμακο να τα ψεκασω?

Εχω 4 χρονια Μουρια και καρυδια μονο βγαλε το φλοιο συντομα για το σαρακι

Αυριο θα αγορασω ενα σκεπαρι και σιγα σιγα θα βγαλω το φλοιο .