Κοινωνιολογική παρατήρηση

Κάθε φορά που ξεφυλλίζω τον Πετρόπουλο μου κάνουν εντύπωση τα σχόλια που βρίσκει να κάνει για κάποιο τραγούδι. Φαίνεται ότι ο Κουνάδης ζήλευε και κάνει και αυτός διάφορα παρόμοια σχόλια στα βιβλιαράκια που συνοδέουν την συλλογή από το αρχείο της ελληνικής δισκογραφίας.

Λέω λοιπόν να κάνω και εγώ ένα παρόμοιο σχόλιο για το τραγούδι του Μάρκου “Περνούσα και σ’ αντίκρισα” (ίσως ο τίτλος να είναι διαφορετικός). Μου κάνει λοιπόν τρομακτική εντύπωση ο πρώτος στίχος της τελευταίας στροφής που λέει “Ξενοίκιασε το σπίτι σου κι’ έλα στη γειτονιά μου”. Δεν είναι πολύ περίεργο και απίθανο για εκείνη την εποχή μια γυναίκα να νοικιάζει μόνη της;

Γιάννης

Ποιός΄λέει οτι το νοίκιασε μόνη της? η μούσα του Μάρκου μπορεί να ήταν άνετα παντρεμένη.
Το τραγούδι λέει “ξενοίκιασε το σπίτι σου κι έλα στη γειτονιά σου” και ενώ ο τίτλος είναι "τα μπλέ
παράθυρα " δέν λέει πουθενά μέσα την λέξη μπλέ.
Πάντως η επισήμανση σου μπορεί άνετα να θέσει το
ερώτημα “ποιά είναι η ρεμπέτισα και πώς συμπεριφέρεται?¨”

Πιθανή είναι, φυσικά, η εκδοχή του “System” (που δεν ξέρω ποιός είναι) τον Ιαν. Του ΄00, εγώ πάντως θεωρώ ότι η “μούσα” μάλλον ήταν κόρη του νοικοκύρη και όχι η νοικοκυρά. Όπως και να ΄χει, η προτροπή “ξενοίκιασε!” μπορεί μεν να απευθύνεται “ποιητική αδεία”στην “μούσα”, υπονοείται όμως φυσικά ο ενοικιαστής του σπιτιού ή, σωστότερα, υπονοείται ο ευσεβής πόθος του δημιουργού.

Όσο για τη λέξη “μπλέ” (που πράγματι δεν ειπώθηκε), επιφυλάσσομαι να ακούσω και πάλι προσεκτικά το δίσκο, γιατί νομίζω ότι ο Χατζηχρήστος είχε ξεκινήσει για τη φράση “στα μπλέ” και το έκοψε απότομα στο “στ…”, όταν ο Μάρκος είπε “απ’ τα παράθυρά σου”. Αν είναι έτσι, τότε η μεν παρτιτούρα που κράταγε στα χέρια του ο Χ. είχε τα “μπλε”, απ’ τα οποία και προέκυψε ο τίτλος και την οποία σωστά διάβασε, ο δε Μάρκος κατά την γνωστή συνήθειά του παράλλαξε ακόμα μιά φορά τα λόγια.

1 «Μου αρέσει»

Τελικά αυτή η τυχαία ανακίνηση θεμάτων έχει ενδιαφέρον - πλάκα.
Νίκο, ο Βαμβακάρης στην βιογραφία του, (αν θυμάμαι καλά γιατί δεν την έχω μπροστά μου,) αναφέρει ότι το έγραψε για την πρώτη του γυναίκα, που εκείνη την εποχή είχε σπιτωθεί με τον γκόμενο που είχε οταν ήταν παντρεμένοι. Προς αυτή ήταν η προτροπή.