Στην αυτοβιογραφία του ο Μάρκος λέει: ‘‘όλα αυτά που λένε γιουρούκικα, απτάλικα .κωτσέκικα , όλα είναι ζεμπέκικα. Το κωτσέκικο θέλει άλλο κούρδισμα, ξέχωρο απ’τα γιουρούκικα.’’ ‘‘Εκδ. Παπαζήση’’ σελ.267 .
Στην δισκογραφία γνωρίζω δύο κομμάτια όπου στην ετικέτα του δίσκου χαρακτηρίζονται ως ‘‘κιοτσέκικα’’ και ένα ως ‘‘κιοτσέχικο’’. Θεωρώ ότι πρόκειται για τον ίδιο όρο, ελαφρώς παραλλαγμένο σε κάθε περίπτωση, και πάω παρακάτω. Τα ‘‘κιοτσέκικα’’ είναι τα εξής:
και
Το ‘‘κιοτσέχικο’’ αυτό:
Οι φωτογραφίες των δίσκων προέρχονται από το βιβλίο του Απόστολου Τσαρδάκα ‘‘Το κανονάκι στις 78 στροφές’’ όπου ο συγγραφέας ενώ επισημαίνει τον χαρακτηρισμό αυτόν στις ετικέτες, δεν τον σχολιάζει και χαρακτήριζει τα δύο πρώτα (Πες μου φώς μου και Πατρινιά) ως καρσιλαμάδες 9/8 και το τρίτο (Αψιλίες) απλά ως 4/4. Και εγώ έτσι θα τα χαρακτήριζα.
Ψάχνοντας στο ίντερνετ χάθηκα ανάμεσα σε χορούς ανδρών ντυμένων σαν χανούμισσες (kocek), σε άγνωστους σε εμένα ρυθμούς,ενώ στο φόρουμ δεν βρήκα κάτι. Αν ξέρει κάποιος τι είναι το κιοτσέκικο και τι συμβαίνει ας βοηθήσει.