Κατασκευές Φιγούρων

Γειά σας. Σήμερα ανακάλυψα το site και έχω μεινει άφωνος. Φοβερό. Κάνω μια προσπάθεια να φτιάξω ένα μπουζούκι και θέλω βοήθεια στην κατασκευή των φιγούρων. Τι υλικά και ποιές τεχνικές χρησιμοποιούνται μπορεί να με βοηθήσει κάποιος? Επίσης σχέδια κατασκευής μουσικών οργάνων έχουμε? Ευχαριστώ όλους, Mrpanos@mail.gr

Παναγιώτη γειά σου
Καλλίτερα θα ήταν μια και είναι το πρώτο όργανο
το οποίο φτιάχνεις, να αγράσεις έτοιμες φιγούρες
είτε από τον Κωνσταντέλο ο οποίος πουλάει υλικά
οργανοποιίας τηλ 2102921235, είτε από την Παναγιώτα στα άνω Λιόσια η οποία φτιάχνει αποκλειστικά φιγούρες,(μπορείς να χρησιμοποιήσεις
το όνομά μου), τηλ. 2102473443.

Ο Κωνσταντέλος βρίσκεται στην οδό Πάρνηθος στην Κυψέλη;
Η Παναγιώτα μήπως έχει κάποια σχέση με τον Καρανδρέα τον Απόστολο;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ακριβώς

Σέυχαριστώ πολύ Κώστα , με την πρώτη ευκαιρία που θα κατέβω Αθήνα θα πάω να πάρω.

Πάνο πού μένεις;
Αν δεν μένεις στην Αθήνα, μπορείς με ένα τηλεφώνημα στην Παναγιώτα Σμυρλόγλου - Καρανδρέα να παραγγείλεις όποια φιγούρα θέλεις. Βέβαια μπορείς να συνεννοηθείς να σου στείλει με FAX σχέδια για να διαλέξεις αυτό που σε ενδιαφέρει.
Ακόμα και αν σου άρεσε κάποιο σχέδιο κάποιου επώνυμου μπουζουκίστα , που το είδες στην τηλεόραση για παράδειγμα, της το λές και σου φτιάχνει ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να σου πω ότι κάνει εξαιρετική δουλειά.

Ξέρουμε πως παίζουν οι τιμές για τις φιγούρες?

Έάν μιλαμε για το συνηθισμένο υλικό, (ασετόπαστα,
ακρυλικό, πλεξιγκλάς ), τότε η τιμή εξαρτάται ανά
λογα με το μέγεθος της φιγούρας, την πολυπλοκότη-
τά της και αν συνοδεύεται από την τρύπα τους οδη-
γούς και το καράολο.
Έτσι λοιπόν ξεκινάμε από 50 ευρώ περίπου για τις φιγούρες του ενός τετάρτου, και ξεπερνάμε τα 100 ευρώ για αυτές των 4/4. Βέβαια εάν μιλάμε για ολόκληρο το σέτ, τότε θα πρέπει στις αρχικές τιμές να προσθέσουμε από 30 έως 60 ευρώ, ανάλογα με το καράολο, την τρύπα και τους οδηγούς.
Εάν όμως κάποιος θα ήθελε και οστρακάκια, τότε οι τιμές αρχίζουν να διπλασιάζονται ή και να πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την ποσότητα των οστράκων, την πολυπλοκότητα του σχεδίου αλλά και την ποιότητά τους. Για παράδειγμα εάν ήθελε κάποιος όστρακα όπου να κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, τότε η τιμές ανεβαίνουν πάρα πολύ διότι πρέπει να γίνει επιλογή της πράσινης περιοχής από τό όστρακο, οπότε το υπόλοιπο αχρηστεύεται εν μέρει. Εάν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε μία οβάλ τρύπα με όστρακα καλής ποιότητας αλλά με συνηθισμένη απόχρωση, τότε η αγορά των οστράκων στοιχίζει γύρω στα 90 ευρώ (γύρω στα 11 πλακίδια ).
Βέβαια, εάν κάποιος θα ήθελε μια πιο ειδική κατασκευή, κάτι το ιδιαίτερο δηλαδή, θα του στοιχίσει ακόμα περισσότερο μια και ο κατασκευαστής ξεφεύγει από την γραμμή παραγωγής του. Για παράδειγμα μερικοί κατασκευαστές που φτιάχνουν φιγούρες, φτιάχνουν τρείς μαζί κάθε φορά.
Η δική μου η πρόταση για ένα λιτό όργανο είναι φιγούρα του 1/4(μόνο για την πένα), οβάλ τρύπα από όστρακο, οδηγοί από όστρακο και καράολο πάλι από ένα οστρακάκι που δεν θα είναι πολύπλοκο αλλά θα είναι απλό και κάτι το οποίο χαρακτηρίζει τον κατασκευαστή του οργάνου. Μια και μιλάμε για διακόσμηση, θα ήθελα να προσθέσω ότι καλά θα είναι να αποφεύγει κάποιος τις πολύπλοκες κατασκευές με διακοσμήσεις στα πλαϊνά του οργάνου, διότι αδυνατίζουν την κατασκευή μια και για να προστεθεί το πλεξιγκλάς, μην νομίζετε ότι είναι τίποτα το ιδιαίτερο υλικό, αφαιρείται ξύλο με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η συνοχή του.

Αν η Παναγιώτα Σμυρλόγλου-Καρανδρέα είναι η κόρη του Απόστολου Καρανδρέα, τότε τη θυμάμαι από 1979-80 που, μικρό κοριτσάκι, έκοβε φιγούρες στο εργαστήριο του πατέρα της στα Άνω Λιόσια. Είχε ένα πακέτο από 3-4 φύλλα πλαστικού κι έκοβε τις φιγούρες με σέγα χεριού. Οπότε κάνοντας τόσα χρόνια αυτή τη δουλειά και πολύ καλή δουλειά θα κάνει και ένα πλούσιο δειγματολόγιο από σχέδια θα διαθέτει.
Ο σύζυγός της είναι ο Σμορλόγλου που φτιάχνει τις πολύ ωραίες και καλές θήκες για όργανα;

Ναι αυτή είναι.
Δεν ήξερα όμως για τις θήκες.
Μήπως ξέρεις τιμές;

Μήπως μπορώ να έχω το τηλέφωνο για μιά θήκη.

Ψάχνω και εγώ κατασκευαστή για θήκη του τζουρά μου. Του μπουζουκιού μου την είχε φτιάξει κάποιος πολύ καλός στο Αιγάλεω, Θηβών. Υπάρχει ακόμα; Άλλο κάτι που μπορεί κανείς να προτείνει;

1 «Μου αρέσει»

Καταπληκτικές 8ήκες φτιάχνει ο Γιάννης Σερεμέτης από Αθήνα.Έχω μία για το ούτι μου και είναι λειτουργικότατη και ασφαλέστατη…

Το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζω τηλ. και διεύ8υνση.Ίσως κάποιος άλλος γνωρίζει?Το μόνο σίγουρο ότι κάποιοι κατασκευαστές συνεργάζονται μαζί του.Ίσως θα μπορούσες να ρωτήσεις σ αυτούς.

Για παράδειγμα στην σελίδα του Ραπακούσιου (http://www.dimitrisouds.com/instrument_cases.htm) έχει κάποιες πληροφορίες…θα μπορούσες δηλαδή να τον πάρεις τηλ. και να ζητήσεις τον αριθμό του Σερεμέτη…

Αυτά…

Νίκος

Ευχαριστώ Νίκο, θα το ψάξω

Γιώργος Σμυρλόγλου, τηλ.: 210.24.73.443
Πρέπει να είναι ο ίδιος που αναφέρει ο Ν.Α.Πολίτης, γιατί το μαγαζί του ήταν παλαιότερα (πριν το 1999) στη Θηβών κοντά στο γήπεδο του Αιγάλεω.
Έχω αγοράσει από αυτόν δύο θήκες, το καλοκαίρι του ‘99, προς 25.000 δρχ έκαστη. Τις είχε παραγγείλει για λογαριασμό μου ο κατασκευαστής των μπουζουκιών μου και, όπως μου είπε ο οργανοποιός, η τιμή αυτή ήταν μειωμένη χάριν αυτού. Με τον οργανοποιό είμαστε φίλοι και δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω.
Οι θήκες είναι πολύ γερές με εσωτερική επένδυση από “παχύ” και απαλό ύφασμα. Είμαι σίγουρος πως τα όργανα θα νιώθουν υπέροχα σ’ αυτές.
Ένας φίλος είχε αγοράσει την άνοιξη του '99 μια θλήκη για λαούτο, δεν ρώτησα από που, προς 35.000 δρχ.
Την ίδια εποχή έφτιαξα, κατόπιν παραγγελίας, μια θήκη για τζουρά σε κάποιον στα Σούρμενα (διότι ο οργανοποιός είχε χάσει τότε τα ίχνη του Σμυρλόγλου, νόμιζε ότι ήταν ακόμη στη Θηβών), προς 20.000 δρχ, πολύ υποδεέστερη όμως από αυτές του Σμυρλόγλου (όσον αφορά και το υλικό του κελύφους όσο και το ύφασμα της εσωτερικής επένδυσης).
Καλές παραγγελίες φίλοι μου

Καλές Θήκες κατασκευάζει και ο ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΑΚΗΣ στο Κορωπί. τηλ. 210.66.26.332

Σερεμέτης Γιάννης : 697 3269639

Βολιώτης είμαι , έχουμε κανένα τηλ της κυρίας Παναγιώτας ? Να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα φίλε κώστα , μήπως ξέρεις που μπορώ να βρώ τα υλικά που αναφέρεις για την κατασκευή τηε φιγουρας? θέλω να προσπαθήσω να φτιάξω μία μόνος μου. Ευχαριστώ

Τα τηλέφωνα τα έχω γράψει και παραπάνω

Για υλικά Κωνσταντέλος τηλ 2102921235

Για έτοιμες φιγούρες τηλ 2102473443

Εχω δύο μέρες με το σκαρπέλο να φτιάξω σκαφτο μπάγλαμα με μουριά.Εχει πάρει ικανοποιιτικό σχήμα . Αυριο θα ξεκινήσω με την ταστιέρα . Ερώτηση πάλι … Τα τάστα θέλουν και κόλλημα ή μπαίνουν σφινωτά??
Κώστα βρήκα στο site του κοντσαντέλου αυτά που ήθελα , ευχαριστώ πολύ.