Καραντουζένι

ντουζένια

#1

Καλησπέρα και καλές γιορτές. Βρίσκω κάποιες δυσκολίες και θα ήθελα τα φώτα σας. Προσπαθώ να παίξω κάραντουζενι αλλά βλέπω ότι δε γνωρίζω βασικά πράγματα όπως τι σημαίνει ρε μι ύφεση? Ευχαριστώ για το χρόνο σας.


(Νίκος Σαρηγιάννης) #2

χρόνια πολλά!
εννοείς ότι προσπαθείς να παίξεις το κούρδισμα “καραντουζένι”; γενικά ξέρεις τις νότες, υφέσεις/διέσεις κλπ;


#3

Τις νότες τις ξέρω πάνω στη ταστιέρα . Του κουρδισματος όμως Όχι. Δεν ξέρω καν τι σημαίνει ύφεση έχω μπερδευτεί λιγάκι να πω την αλήθεια.


#4

Επομένως ξέρεις, υποθέτω, ότι η νότα αμέσως μετά το ρε είναι το ρε δίεση (πρώτο τάστο στη χορδή ρε, και σε άλλες θέσεις ανάλογα). Δίεση σημαίνει μια νότα παιγμένη ένα ημιτόνιο (=ένα τάστο) πιο ψηλά* από το ονομαστικό της ύψος.

Ύφεση είναι το αντίθετο: μια νότα παιγμένη ένα ημιτόνιο πιο χαμηλά* από το ονομαστικό της ύψος. Έτσι, το μι ύφεση είναι ένα τάστο κάτω από το μι, που σημαίνει ότι ταυτίζεται με το ρε δίεση. Την ίδια νότα, σε ορισμένες περιπτώσεις την ονομάζουμε ρε δίεση (σπανιότερα) και σε άλλες (συχνότερα) μι ύφεση.

Βέβαια όλα αυτά είναι ανεξάρτητα από το τι κούρδισμα έχεις.


  • Το ψηλά-χαμηλά με την έννοια του τονικού ύψους: ψηλότερη ή χαμηλότερη νότα. Όχι οπτικά, ψηλότερα ή χαμηλότερα στην ταστιέρα. Όσο πλησιάζεις στην κεφαλή του οργάνου οι νότες είναι χαμηλότερες, όσο πλησιάζεις προς τον καβαλάρη και το ηχείο είναι ψηλότερες.