Καλυμνικος Ίσσος - μια ενδιαφέρουσα παρατηρηση

Καλησπέρα σε όλους. Στη παραπάνω ανάρτηση θα ακούσετε τον Ίσσο χορό παιγμένο με τσαμπούνα.

Ο Ίσσος είναι Δωδεκανησιακος κυκλικός χορός με σταυρωτό κυρίως πιάσιμο, αλλά μπορούμε να το βρουμε και από τις λαβές των χεριών, τους ώμους και αγκαζε. Ο ρυθμός του είναι 2/4.

Για καιρό τώρα όταν άκουγα τον Τσαμπουνιστο ισσο πίστευα ότι απλά οι άνθρωποι ήταν ερασιτέχνες και έπαιζαν λίγο άτσαλα. Έτρωγαν λίγο το ρυθμο δηλαδη, αφού δεν ήταν και επαγγελματίες παίχτες.

Εκανα μεγάλο λάθος όμως, οι Καλύμνιοι τσαμπουνιερηδες έπαιζαν τον Τσαμπουνιστο Ισσο στο σωστό ρυθμό. Απλά αυτός είναι διαφορετικός του βιολίστικου Ισσου.

Ο τσαμπουνιστος Ίσσος έχει ρυθμό 7/8.
Και γιατί είναι σημαντικό αυτό;

  1. Αποτελεί μοναδικό φαινόμενο για ένα χορό που παίζετε σχεδόν σε όλα τα νησιά.
  2. Ίσως μαρτυράει κάποια προηγούμενη μορφή του χορου.
  3. Αλλάζει τι θεωρούμε σωστό και λάθος, εφικτό και ανέφικτο.
1 «Μου αρέσει»

Οι σκοποί με την παροδο του χρόνου αλλάζουνε και ρυθμικά και μελωδικα. Στην Καρπαθο οι σκοποί παιζόντουσαν με τον παλιό ρυθμό 4/4, απο ένα σημείο και μετά οι πιο πολλοί ειναι στα 2/4. Βέβαια λέω σκοποί οι οποίοι χορεύονται ως κάτω χορός ο οποίος έχει πολλές ομοιότητες με τον ισσο. Αλλά για τη συγκεκριμένη δημοσίευση μόνο ένα άτομο μπορεί να σου απαντήσει 100%, και είναι ο καλός μου φίλος από Καλοφορνια, ο Μανωλης Χούλης, ένας απίστευτος τσαμπουνιερης. Όχι μόνο στα Καλυμνικα που θεωρείται νούμερο 1 ομόφωνα, αλλά στα πάντα όλα.

2 «Μου αρέσει»

Τον έχω ακούσει , φοβερός παίχτης και τραγουδιστής, και αφοσιωμένος σε αυτό. Καλώς να ορίσει στη συζήτηση.

Έχει λογαριασμό στο ρεμπέτικο φόρουμ;