Κίνηση Νεβά

Στο βιβλίο του Παγιατη, υπάρχει, προς το τέλος του, μια αναφορά στην κίνηση Νεβά. Από ότι κατάλαβα, πρόκειται για φθόγγους που κινούνται χρωματικά. Θα μπορούσε κάποιος να μου εξηγήσει τι είναι ακριβώς και πώς λειτουργεί;

Από συντονιστική ομάδα: Δόσε όμως κι εσύ κάποια στοιχεία, όπως ολόκληρη την ή τις φράσεις, την ακολουθία των φθόγγων, τη χρονιά έκδοσης του βιβλίου ή κάτι ακόμα, αν υπάρχει.

χωρίς να χω το βιβλίο, μπορεί να εννοεί την έλξη(δίεση) που μπορεί να πάρει η τέταρτη βαθμίδα όταν γίνονται κινήσεις προς την πέμπτη που ονομάζεται νεβά. πχ έχεις μια κλίμακα ντο ραστ, μια ματζόρε δηλαδή από ντο, και παίζεις ντο ρε μι φα σολ(νεβά) φα# σολ φα μι ρε ντο. Ή καθοδικά, Ντο σι(ή σιb) λα σολ(νεβά) φα# σολ φα μι ρε ντο. Η νότα φα μπορεί να παιχτεί και με δίεση δηλαδή για να δειχτεί η έλξη προς την βαθμίδα νεβά.

Επιπλέον για να υπάρξει αυτή η έλξη της τέταρτης προς την πέμπτη πρέπει η μελωδία στη φράση εκείνη να στέκεται στην πέμπτη. Παράδειγμα φράσης ντο σολ #φα σολ λα σολ σολ #φα σολ.

πριν από χρόνια που διάβαζα τον παγιάτη ούτε εγώ είχα καταλάβει τί εννοούσε, αλλά πλέον ούτε το βιβλίο βρίσκω ούτε με ενδιαφέρει. να πω την αλήθεια, δεν ξέρω κι ο ίδιος αν είχε καταλάβει τί ήθελε να πει. αναγνωρίζω βέβαια ότι ήταν από τους πρώτους που επιχείρησαν να καταγράψουν τους δρόμους.
πλέον υπάρχουν αρκετοί που έχουν ασχοληθεί με την τροπική μουσική και έχουν γράψει σωστά και κατανοητά βιβλία, όπως ο μαυροειδής, ο τσιαμούλης, ο βούλγαρης, ο μυστακίδης, και άλλοι που δεν έχω διαβάσει. παρά τις όποιες διαφορές στην προσέγγιση, θα σε βάλουν στο νόημα.

Δεν έχει ορισμό για την κίνηση Νεβά, έχει ένα παράδειγμα και απλά το περιγράφει. Πρέπει να σκανάρω και τις 2 σελίδες για να βγει νόημα, δεν μπορώ να απομονώσω κάποια φράση. Από ότι κατάλαβα πρόκειται για χρωματική αλλοίωση που δεν ανήκει στη διάταξη του δρόμου. Η έκδοση είναι του 1992.
liga rosa, αφού δεν κατάλαβες εσύ τι εννοούσε, τότε όντως υπάρχει ασάφεια στο σημείο αυτό. Όντως το βιβλίο είναι μπερδεμένο, εγώ άκρη έβγαλα με τις σημειώσεις του Μυστακίδη. Όπως και να’χει βέβαια, είναι, όπως λες κι εσύ, μια προσπάθεια καταγραφής των δρόμων, μια αρχή. Απλά το είδα σαν ορολογία και είπα να ρωτήσω εσάς που είστε πιο έμπειροι…

Στη δική μου έκδοση πάντως (1987), δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό. Αμφιβάλλω αν το 1987 ο Παγιάτης ήξερε τι θα πει η λέξη νεβά.

Όταν λέμε “γίνεται Νεβά”, συνήθως γίνεται μια προσωρινή αναφορά στο μακάμ Νεβά, μέρος της συμπεριφοράς του οποίου είναι ο ορισμός της βαθμίδας νεβά ως προσωρινή βάση, συχνά με προσαγωγέα. Εκεί λοιπόν θα δούμε δομή μπουσελίκ αλλά και ραστ. Νομίζω λοιπόν οτι κυρίως εννοούμε μια ραστ δομή στην βαθμίδα νεβά
Αν δούμε χιτζάζ στην ίδια βαθμίδα υπο παρόμοιες συνθήκες, συχνά ονομάζεται Αραμπάν

Αντίστοιχα, όταν πχ …λέμε “γίνεται Χουσεϊνί” εννοούμε την προσωρινή αναφορά φρασεολογίας του μακάμ Χουσεϊνί , με τη χρήση δομής ουσάκ στην βαθμίδα χουσεϊνί.

Ο Παγιάτης δυστυχώς δεν ξέρω πως το εννοεί και νομίζω το βιβλίο το 'χω πετάξει :slightly_smiling_face:

1 «Μου αρέσει»